Hlavní obsah

Dobytek jako akcie: Investoři kupují březí krávy, peníze inkasují za telata

V Jihoafrické republice vznikla online burza s březími krávami.

 

Reklama

„Před vznikem peněz se platilo krávami. Krávy jsou ale měnou ve většině částí Afriky i dnes," říká zakladatel burzy Nututhuko Shezi.

Článek

V Jihoafrické republice vznikla platforma Livestock Wealth, která umožňuje obchodovat s březími krávami stejně jako s akciemi.

Vše jde přes mobilní aplikaci. Za březí krávu investor zaplatí zhruba tisíc dolarů (téměř 25 tisíc korun) a prostřednictvím svého chytrého telefonu sleduje, jak se krávě daří. Aplikace mu umožňuje monitorovat denní aktivity krávy i její porod.

Může se také za krávou zajet podívat na farmu. Zatím má Livestock Wealth tři farmy. Všechny se nachází na území JAR.

Po porodu se telata prodají na jatka. Jedno vyjde na necelých 400 dolarů (téměř 10 000 korun). Celkový zisk se pak rozdělí mezi všechny investory.

„Je to jako burza, kde farma je obchodní společností, krávy jsou akciemi a jejich telata dividendami,” vysvětluje zakladatel Livestock Wealth Nututhuko Shezi.

Shezi vidí budoucnost společnosti optimisticky. Za poslední půlrok totiž ceny hovězího vzrostly o 22 procent. „Letos našim investorům předvídáme výnos 18 až 20 procent,” dodal.

Největším problémem je prý najít dobře šlechtěné krávy. V současné době má Livestock Wealth 340 investorů, kteří dohromady vlastní 680 krav. Momentálně je ale „vyprodáno”, takže další zájemci o investování do krav jsou na čekací listině.

Reklama

Související témata:

Doporučované