Hlavní obsah

Dobývání Mosulu jde lépe, než jsme čekali, hlásí Irák. Islamisté prchají do Sýrie

 

Reklama

Boje o Mosul pokračují čtvrtý den, účastní se jich irácké bezpečnostní síly a kurdští pešmergové.

Článek

Dobývání území kolem Mosulu jde podle iráckého vedení rychleji, než se plánovalo. Premiér Hajdar Abádí uvedl, že ofenziva, na které se podílejí irácké i kurdské síly, podle něj ukazuje, že Irák je jednotný v boji, jehož cílem je porazit Islámský stát.

„Síly postupují k městu mnohem rychleji, než jsme si mysleli, a mnohem rychleji, než bylo v plánu této operace," řekl Abádí prostřednictvím videokonference francouzským představitelům, kteří v Paříži debatují o budoucnosti Mosulu.

Schůzku ve francouzské metropoli zahájil prezident François Hollande. Upozornil mimo jiné na existenci důkazů, že islamističtí bojovníci z iráckého města prchají do bašty IS v syrském městě Rakka. V této souvislosti zdůraznil, že je potřeba udělat vše pro to, aby k tomu nedocházelo.

Boje o Mosul vstoupily do čtvrtého dne, účastní se jich irácké bezpečnostní síly a kurdští pešmergové. Ve městě je kolem 1,5 milionu lidí a odhaduje se, že IS tam má možná 5000 až 6000 svých bojovníků.

Irácký generál Tálib Šaghatí dnes vyzval Iráčany bojující v řadách IS v Mosulu, aby se vzdali. Za IS bojují také cizinci, ale Šaghatí neupřesnil, kolik jich v Mosulu je. Proti postupujícím Kurdům i armádě se IS brání, vyslal proti nim auta naplněná výbušninami a ostřeluje je minometnou palbou.

Jeden z iráckých velitelů agentuře AP řekl, že jeho jednotka je asi kilometr od Hamdáníje, která leží 30 kilometrů východně od Mosulu. V úterý proti jeho jednotce IS vyslal 12 aut s bombami, ale všechna vybuchla dřív, než dorazila k cíli. Více škod podle něj napáchala minometná palba, ale počet mrtvých ani raněných tento zdroj neuvedl.

Útok na Mosul na mapě

Podle humanitární organizace Save the Children v minulých deseti dnech uprchlo z Mosulu do nejbližšího uprchlického tábora asi 5000 lidí a další tisíce prý čekají na možnost dostat se tam také. Jde podle Save the Children o vládní tábor, který je „zaplaven odpadky a výkaly, takže je tam velké riziko rozšíření nemocí". V táboře je 9000 osob, mají k dispozici 16 latrín a většina má přístup pouze k užitkové vodě. „Tamní podmínky jsou nejhorší, jaké jsme viděli, a to čekáme, že se tam vydají tisíce dalších lidí," citovala AP Tárika Kádira z mosulské odbočky této organizace.

Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) dnes oznámil, že 900 lidí z Mosulu uprchlo do Sýrie.

Reklama

Doporučované