Hlavní obsah

Dobyvatelé Aleppa se krutě mstí na ženách i dětech, varuje OSN

Video: Anita Baselová

 

Reklama

Za posledních 48 hodin zabily podle OSN syrské jednotky nejméně 82 civilistů, mezi nimi je 11 žen a 13 dětí.

Článek

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun veřejně vyjádřil své znepokojení nad zprávami, podle kterých se syrské město Aleppo proměnilo v posledních hodinách ve scénu „krutého násilí proti mnoha civilistům, včetně žen a dětí". Vládní vojáci prohlížejí domy v bývalých povstaleckých čtvrtích a zabíjejí civilisty. Za posledních 48 hodin zabily podle OSN syrské jednotky nejméně 82 civilistů, mezi nimi je 11 žen a 13 dětí.

Aleppo, bašta syrské opozice, po dlouhých bojích padlo z větší části do rukou vládních vojsk Bašára Asada, podporovaných Ruskem.

Očekává se, že syrská vláda oznámí dobytí Aleppa dnes nebo v nejbližších dnech.

„Při zdůraznění, že Spojené národy zatím nejsou schopné ověřit informace z nezávislých zdrojů, chce generální tajemník vyjádřit své velké znepokojení zúčastněným stranám. Instruoval zvláštní velvyslance pro Sýrii, aby se tím začali rychle zabývat," dodal mluvčí OSN Rupert Colville.

Mezinárodní výbor červeného kříže ICRC v prohlášení apeluje na všechny strany konfliktu, aby ušetřily lidské životy. Prohlubující se ztráty na životech a humanitární katastrofa mohou být podle výboru odvráceny pouze v případě, že budou akceptována základní pravidla válčení s ohledem na lidskost. ICRC naléhá na účastníky boje, aby zvážili osud civilistů uvězněných ve městě.

Výbor byl více než týden v kontaktu se všemi stranami konfliktu, aby nalezl humanitární řešení, které by mohlo zabránit dalšímu lidskému utrpení. Tyto snahy jsou zatím bohužel bez výsledku.

Humanitární poradce OSN Jan Egeland už dříve prohlásil, že za násilí páchané na civilistech nesou odpovědnost Sýrie a Rusko.

Bombardování stále čelí 50 tisíc civilistů

Syrským vládním jednotkám se v posledních týdnech podařilo s pomocí ruských letadel postupně vyhnat z města téměř všechny protivládní ozbrojené vzbouřence. Zároveň v Aleppu zůstává odhadem 50 tisíc civilistů, které se nepodařilo evakuovat a jsou tak neustále vystaveni útokům a bombardování.

Povstalci ve městě přišli o další desítky bojovníků a stáhli se ze všech šesti důležitých čtvrtí, které dosud ovládali, oznámil to Ramí Abdel-Rahmán, šéf exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR). Podle něj už rebelové ve druhém největším syrském městě kontrolují jen jedno malé území. Syrská státní televize tvrdí, že režimní síly se spojenci ovládají již 99 procent města. Na některých záběrech je vidět, jak Syřané v Aleppu slaví.

Reklama

Doporučované