Hlavní obsah

Docela velké divadlo v Litvínově zahraje komedii o životě v pandemii

Foto: Jiri Hera, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Černou komedii Není korona jako corona si připravilo Docela velké divadlo v Litvínově na Mostecku. Hru inspirovanou životem v pandemii napsal Miroslav Oupic, režie se ujal Jurij Galin. Na premiéru se mohou diváci těšit 26. května.

Článek

Vládní představitele, premiéra Andreje Babiše a prezidenta Miloše Zemana, ztvárňuje imitátor Petr Jablonský. Samotné divadlo, které je soukromé, kvůli koronaviru přišlo o úspory, použily se na výdaje za energie. Odešli i dva mladí herci, divadlo teď usilovně shání nové, řekla herečka a asistentka režie Lenka Lavičková.

„Je to komedie o běžné české rodině, která prožívá různá období pandemie, a něco je veselé, něco smutné a trochu satiry a vládních kroků, tak vznikla komedie, která je momentálně aktuální,“ řekl Galin. Dodal, že se diváci mohou díky hře zamyslet nad tím, co jim pandemie vzala a co jim naopak dala.

Jablonského divadlo přizvalo právě kvůli jeho imitátorskému umění. Podle režiséra je jeho imitace jemně satirická a jde podle něj o pomyslnou třešničku, na kterou se mohou diváci těšit.

Vládní kompenzace se na soukromé divadlo podle Galina nevztahovaly, dostávali je pouze herci, kteří jsou živnostníci. „S tím se dá vyžít, sem tam někomu pomůžete, takže s tím se vyžít dalo. Největší problém byla ta budova,“ řekla Lavičková. Úspory vyčerpalo divadlo už loni na jaře, nebyla ani premiéra nákladné Rusalky. „Neměli jsme možnost, aby se nám investice vrátila, takže takhle nám docházely peníze,“ doplnila. V topné sezoně pomohli desetitisícové náklady pokrýt herci ze svých našetřených peněz. Chvíli museli zkoušet i v bundách, aby se ušetřilo.

Divadlo hledalo i investora. „Takovýchto sponzorů kultury už tolik není, a když jsou, tak už sponzorují Národní divadlo, Vinohradské divadlo, zkrátka velká divadla,“ dodala herečka.

Ani v době pandemie však divadelní soubor nezahálel a vystupoval alespoň ve virtuálním prostoru. „Zaprvé jsme dělali ilustrované čtení, že jeden herec v kostýmu četl pohádky a jako kulisy jsme měli velkou televizi a tam se děj odehrával,“ popsala Lavičková, podle níž si herci zkusili i improvizaci. „Potom jsme dělali třeba výběr písniček z našich pohádek, ať už jedné nebo z vícero. Potom jsme byli nakrátko otevření v létě, kdy se většinou nehraje, a když jsme měli začít hrát, tak se divadlo zase zavřelo,“ doplnila herečka.

Ve druhé vlně divadlo on-line vysílání krátce přerušilo, protože zájem lidí začal upadat. Svépomocí pak na podzim herci divadlo opravovali, tehdy už instituci začaly docházet peníze. Přesto se herci pustili do živého vysílání a pozvali si například herce Pavla Nového.

Veškerá vystoupení divadlo streamovalo zdarma. „My nemáme jméno jako pražští herci, kteří si to mohli dovolit, takže jsme to poskytli zdarma, když se to divákovi líbilo, tak mohl přispět,“ uvedla Lavičková.

Během uzavírky odešel mladý herecký pár, který měl ztvárňovat prince a princeznu. Problém je podle Lavičkové v tom, že shánět herce v době, ve které není jasné, kdy začnou hrát, není možné.

Divadlo může být obsazeno pouze z poloviny, koupit si lístek může tedy asi 100 lidí. Není povolena konzumace jídla ani pití a návštěvníci musí mít zakrytý nos a ústa. Diváci by s sebou měli také mít potvrzení o negativním testu na koronavirus, ukončené očkování nebo potvrzení o prodělání nákazy.

Reklama

Doporučované