Hlavní obsah

Dochází místa v nemocnicích i márnicích. Covid dusí východní Evropu

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Řada východoevropských států čelí rekordnímu nárůstu počtu mrtvých, nejvyšší počet úmrtí v souvislosti s covidem úřady zaznamenaly například v Bulharsku. Místní vláda přitom stále ignoruje zavedení přísnějších opatření.

Článek

Rumunsko hlásí přeplněné márnice, lékaři v Bulharsku pozastavili rutinní operace, aby mohli přijímat pacienty s koronavirem a na srbských hřbitovech se hromadí rakve. Některé státy východní Evropy, kde je proočkovanost mnohem nižší než jinde na kontinentu, čelí výraznému zhoršení epidemické situace.

Zatímco zdravotníci a odborníci vyzývali tamní vlády k zavedení přísnějších restrikcí, politici nechali koronavirus řádit celé týdny, napsala agentura AP.

Světová zdravotnická organizace již začátkem tohoto měsíce upozorňovala na to, že Evropa je opět v epicentru covidové pandemie. Zatímco některé západoevropské země zaznamenávají prudký nárůst infekcí, jsou to právě východní státy, kde úřady evidují vysoké počty mrtvých. Podle WHO Rumunsko, Bulharsko a balkánské státy patří mezi země, které v prvním listopadovém týdnu zaznamenaly jedny z nejvyšších počtů obětí koronaviru na počet obyvatel na světě.

Odborníci tvrdí, že půdu pro novou vlnu, která v současné době nabírá na síle, připravila hlavně nízká míra proočkovanosti a křehké zdravotnictví v regionu. Z aktuálních statistik vyplývá, že Bulharsko má přibližně 23 procent proočkované dospělé populace, v Rumunsku se nechalo očkovat 35 procent lidí a v Bosně a Hercegovině dvě dávky vakcíny dostalo pouze 21 procent obyvatel.

Někteří experti se domnívají, že za zhoršující se situaci může také to, že tamní politici dlouhodobě zlehčovali pandemii a zavedení restrikcí odkládali na poslední chvíli. Podle médií neschopnost politiků rychle vyslyšet výzvy odborníků podkopala již tak slabou důvěru v instituce v zemích, kde kvete korupce a šíří se dezinformace o vakcínách.

Rumunsko

Vysoké počty mrtvých hlásí 19milionové Rumunsko, kde za poslední týden zemřelo 2354 lidí. Lékař Octavian Jurma, kterého citovala americká média, popsal svou zemi jako „učebnicový příklad tragických důsledků“, které připisuje hlavně opožděné reakci místních politiků na pandemii.

V Rumunsku tento měsíc zavedli noční zákaz vycházení, což znamená, že lidé, kteří nemají negativní test, potvrzení o očkování či prodělání nemoci by měli zůstat doma od 22. hodiny do pěti hodin ráno.

Zavedení nových pravidel sice přispělo k tomu, že počet nových případů od té doby mírně klesl, nemocnice ale stále zůstávají přetížené. Agentura AP poznamenává, že na chodbách jedné z bukurešťských nemocnic se hromadí mrtvá těla zabalená do černých igelitových pytlů.

Z Evropy je covidová bomba

„Jsme vyčerpaní finančně, fyzicky i psychicky,“ říká ředitel bukurešťské univerzitní nemocnice Catalin Cirstoiu. „Za všechno může jedna věc: Neschopnost populace pochopit, že se musí nechat očkovat,“ dodává.

O nutnosti očkování hovoří také ředitelka bukurešťské márnice Maria Sajinová, která uvedla, že kromě starších lidí umírají i mladí pacienti. „Nechápou, že se musejí nechat očkovat, že neexistují žádné léky,“ poznamenala. „Nikdo nechápe, že vakcíny zachraňují životy.“

Srbsko

„Opatřením nevěřím. Nevěřím opatřením, která existovala před vakcínami. Proč tedy máme vakcíny?“ prohlásila minulý měsíc srbská premiérka Ana Brnabičová s tím, že očkování je jediné, co může zabránit rychlému šíření nemoci covid-19. Zdravotníci v Srbsku obě dávky vakcíny aplikovali 43 procentům populace.

„Od té doby, co Brnabičová řekla, že nevěří v opatření, zemřelo asi 900 lidí,“ reagovala v rozhovoru pro televizi N1 lékařka Slavica Plavšičová. Předsedkyně vlády tuto kritiku odmítla s tím, že ve čtvrtek uvedla, že je hrdá na reakci své vlády.

Hřbitovy v Bělehradě mezitím mají průměrně 65 pohřbů denně, ve srovnání s 35 až 40 před pandemií. Hrobníci jsou tak nuceni pohřbívat těla zemřelých i v neděli, což obvykle nedělají. Nemocnice jsou v této balkánské zemi tak přeplněné, že se musejí starat pouze o covidové pacienty.

Za poslední týden se v Srbsku nakazilo 29 249 lidí a 445 lidí v souvislosti s covidem zemřelo, od počátku pandemie úřady zaevidovaly 1,2 milionu případů.

Bulharsko

Nepříznivá je situace také v Bulharsku, kde nemocnice byly nuceny dočasně pozastavit všechny neakutní operace, aby zvládaly přijímat pacienty s koronavirem. Tamní úřady v tomto týdnu zaznamenaly nejvyšší počet úmrtí v souvislosti s covidem za den od začátku epidemie. Data ukazují, že za posledních sedm dní v zemi zemřelo 1186 pacientů s covidem.

Balkánská země je také státem s nejnižší proočkovaností proti covidu-19 v Evropské unii. Bulharská vláda se dlouhodobě zdráhala vyhlásit plošnou uzávěru či zpřísnit opatření, což podle médií souvisí také se současnými volbami. Bulhaři dnes již potřetí v letošním roce rozhodují o složení parlamentu, rovněž se koná první kolo prezidentských voleb.

„Politici teď myslí jen na volby, ale nevyhnutelně dojde k uzamčení, avšak za tragických okolností,“ reagoval na situaci Ivan Martinov, kardiolog z hlavní nemocnice v Sofii.

Reklama

Doporučované