Hlavní obsah

Dodával Zemanovi kořalku, teď čeká na jeho milost

 

Reklama

Prezidenta Miloše Zemana čeká závažné dilema. Bude se zabývat žádostí o milost pro svého známého a dvorního lihovarníka Vladislava Jaroška.

Článek

Vladislav Jarošek byl odsouzen na šest let za daňové úniky, na čas dokonce uprchnul z republiky a nyní není ve vězení kvůli zdravotnímu stavu. O milost požádal prezidenta jejich společný přítel, sexuolog Radim Uzel, který se s Jaroškem dobře zná a za Zemanovu stranu SPOZ neúspěšně kandidoval na senátora.

Případ podrobně zmapoval novinář Jaroslav Kmenta z časopisu Reportér, jeho článek exkluzivně zveřejňuje Seznam.

„Jsem velmi podrobně seznámen se zdravotním stavem pana Jaroška. A se vší vážností musím říct, že on je prakticky opravdu člověk před smrtí. Moc života mu nezbývá,“ řekl Uzel. Ten je přesvědčen, že nástup do vězení by stál odsouzeného Jaroška život.

Sám Jarošek řekl, že už zhubl 75 kilo a že je v širším okruhu čekatelů na transplantaci. „Respektuji rozhodnutí soudu, ale zdravotní stav je něco jiného. Problémy se srdcem nejsou chřipka,“ zdůrazňuje Jarošek.

A Zeman zvolal: „Smrt tunelářům!"

Vladislav Jarošek se se Zemanem stýkal dlouhá léta, dodával mu slivovici i během prezidentské kampaně. V roce 2010 byl odsouzen za sedmdesátimilionový daňový únik. O rok později, v květnu 2011, zakládal za osobní účasti Miloše Zemana i tehdejšího předsedy SPOZ a dnešního kancléře Vratislava Mynáře místní organizaci Zemanovy strany v jihomoravských Mutěnicích.

Zeman tehdy setkání v dobrém rozmaru ukončil zvednutím pěsti a zvoláním: „Smrt tunelářům!“ Na podzim 2012, v době vrcholící prezidentské kampaně, pak vrchní soud šestiletý trest za neodvedení daní pro Jaroška potvrdil.

Jarošek však mnoho času za mřížemi nestrávil. Žádal o odklady ze zdravotních důvodů a následně také utekl ze země a skrýval se u známých na Slovensku, kde ho nakonec zadržela tamní policie a předala zpět do republiky. Nyní má další zdravotní odklad.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček řekl, že se Miloš Zeman k milostem ani k Jaroškově případu vyjadřovat nebude. „Žádosti o milost jdou nejprve cestou Ministerstva spravedlnosti. Kritéria pro udělení milosti jsou jasně stanovena,“ řekl.

Vladislav Jarošek léta využíval dobrých kontaktů na úřadech, v policii i ve vysoké politice a nemilosrdně potíral své případné konkurenty na Hodonínsku. Podrobný příběh Zemanova lihovarníka i oběti jeho praktik přinese pondělní vydání magazínu Reportér.

Reklama

Související témata:

Doporučované