Hlavní obsah

Dodávka narazila do redakce. Kamery zachytily následnou explozi

Premiér označil incident za útok na svobodu slova.Video: Veronika Krátká, AP

 

Reklama

Neznámý útočník narazil dodávkou do budovy nizozemského deníku De Telegraaf. Řidič poté dodávku zapálil. Kamerové záběry ve videu zachycují celou událost.

Článek

Řidič dodávky brzy ráno v Amsterodamu najel do budovy redakce největšího nizozemského deníku De Telegraaf. Policie se domnívá, že to byl záměrný čin, uvedla agentura DPA. Nizozemský premiér Mark Rutte incident označil za facku svobodnému tisku. Nikdo nebyl zraněn.

„Útok na De Telegraaf je fackou do tváře svobodného tisku a nizozemské demokracie,“ napsal Rutte na Twitteru. Dodal, že čin provází řada nejasností, ujistil ale o ostražitosti bezpečnostních sil a odhodlání policie dopadnout strůjce.

Komentátor deníku De Telegraaf vyfotil dodávku v budově redakce.

Incident se stal zhruba ve čtyři hodiny ráno. Pachatel po dvojnásobném nárazu dodávky do budovy vozidlo zapálil. Řidičovi se podařilo z místa utéct. Policie po něm pátrá. Podle informací agentury AP měl řidič komplice, se kterým odjel v druhém voze.

Agentura Reuters poznamenala, že ve stejné oblasti Amsterodamu před týdnem jeden útočník vypálil z raketometu na budovu, ve které sídlí několik magazínů. Protitanková střela nikoho nezranila. Muže policie zadržela.

Reklama

Doporučované