Hlavní obsah

Dodnes šly peníze Čechů na stát, teď si vydělávají na sebe. Nastal den daňové svobody

Dnes je podle Liberálního institutu den daňové svobody.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Na dnešní den připadá podle výpočtů Liberálního institutu den daňové svobody. Označuje se tak pomyslný okamžik, od kterého jde veškerá mzda na konto občana, do té doby veškerý jeho příjem připadá státu.

Článek

Loni tento den připadl na 22. května. Češi tak na stát letos pracovali 148 dní. Za meziročním zhoršením je podle institutu především zpomalení hospodářského růstu.

Letošní den daňové svobody je v ČR o den později než průměr Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Celosvětově nejlepšího výsledku dosáhlo letos Irsko, kde letos měli den daňové svobody 5. dubna. Následně 3. května nastal den daňové svobody v Litvě a Švýcarsku. Naopak nejpozději bude den daňové svobody ve Finsku (9. července) a ve Francii (22. července).

Liberální institut při výpočtu vychází z kalkulací OECD. Tato metodika využívá odhad poměru veřejných výdajů na hrubém domácím produktu, a umožňuje tak porovnat vývoj českého dne daňové svobody s vývojem v dalších zemích.

Podle výpočtů společnosti Deloitte, která využívá jiné metodiky, připadne den daňové svobody letos na 23. června. Daňoví poplatníci tak budou podle výpočtů Deloitte letos pracovat na odvod daní 174 dní, o den méně než loni.

Reklama

Doporučované