Hlavní obsah

„Dohoda, za kterou se vyplatilo bojovat.“ EU a Británie vyřešily nové vztahy

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Britský premiér Boris Johnson označil dosažení dohody za „skvělou novinu“. Dořešení pobrexitových záležitostí vítá rovněž předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Článek

„Dohoda o pobrexitových vztazích s Evropskou unií je dobrá pro celou Evropu,“ řekl Boris Johnson novinářům po zprávě o dosažení dohody. Unie podle něj bude spojencem Británie a za dveřmi bude mít prosperující zemi.

Britský parlament by o dohodě měl hlasovat 30. prosince.

Johnson ocenil práci vyjednávačů obou stran i von der Leyenové. Dohoda podle něj také přináší jistotu podnikatelům v celé zemi. Na Twitteru před tiskovou konferencí Johnson zveřejnil fotografii, na níž má ruce zdvižené nad hlavou a zvednuté palce ve vítězném gestu.

„Máme zpět kontrolu nad svými zákony a naším osudem,“ uvedl britský premiér. „Soudní dvůr EU pro nás už nebude hrát roli,“ dodal.

„Znamená to, že od 1. ledna 2021 budeme mít plnou politickou a ekonomickou nezávislost,“ řekl Johnson. Poprvé od roku 1973 bude mít Británie také plnou kontrolu nad svými vodami, dodal premiér s odkazem na rok, kdy Británie vstoupila do Evropských společenství, předchůdce dnešní Evropské unie.

Křivolaká cesta k vyvážené dohodě

Dohodu si pochvalovala na podvečerní tiskové konferenci i předsedkyně EK Ursula von der Leyenová.

Řekla, že dohoda je dobrá, spravedlivá a vyvážená a vyplatilo se za ni bojovat. EU podle ní teď může nechat brexit za sebou, Británie pro ni bude ale nadále partnerem a spojencem.

„Byla to dlouhá a křivolaká cesta. Dosáhli jsme ale dobré dohody. Je to spravedlivá, je to vyvážená dohoda,“ uvedla von der Leyenová. Uzavření dohody o budoucích vztazích podle ní bylo správné a zodpovědné z obou stran.

Den úlevy

Dohoda, kterou se dnes podařilo dojednat, podle šéfky Evropské komise nechrání jen zájmy EU, ale i zájmy Británie. „Bude solidním základem pro nový začátek s dlouholetým přítelem,“ dodala.

Evropská unie podle von der Leyenové ukázala v jednáních jednotu a sílu. „Můžeme konečně nechat brexit za sebou a Evropa se může dál posouvat kupředu,“ zdůraznila. Dohoda podle šéfky EK obsahuje zásadní opatření pro případ, že se jí některá ze stran nebude řídit.

Hlavní vyjednavač Evropské unie Michel Barnier označil dnešek za den úlevy, který je ale poskvrněn i smutkem nad odchodem Británie z EU. Nyní se podle něj musí k dohodě vyjádřit jednotlivé členské země a také Evropský parlament.

Dohodu o budoucích vztazích EU a Británie za historickou označila německá kancléřka Angela Merkelová. „Touto dohodou vytváříme základy pro novou kapitolu v našich vztazích,“ uvedla Merkelová. „Británie bude i mimo Evropskou unii nadále důležitým partnerem Německa a Evropské unie,“ dodala.

Výsledek jednání přivítal rovněž irský premiér Micheál Martin či předseda italské vlády Giuseppe Conte. Španělský premiér Pedro Sánchez uvedl, že s Británií dál povede dialog o Gibraltaru.

Reklama

Související témata:

Doporučované