Hlavní obsah

Dohoda je křehká, musíme být opatrní a trpěliví, řekl Putin k syrskému příměří

Syrská vláda a rebelové podepsali dohodu o příměří, za které bude zodpovídat Turecko a Rusko.

 

Reklama

Syrská vláda se dohodla s rebely, garanty smluv jsou Rusko s Tureckem. Podporuje je i exilová opozice.

Článek

Ruský prezident Vladimir Putin si pochvaloval spolupráci, kterou se jeho zemi podařilo navázat s Tureckem a Íránem ve snaze dosáhnout příměří v Sýrii. Vznik dohody mezi syrským režimem a povstalci, kterou podporuje i exilová opozice, ruský prezident oznámil na setkání se svými ministry obrany a zahraniční.

Dohoda o příměří se skládá ze tří smluv - dohody o zastavení bojů na celém území Sýrie, dohody o nástrojích na kontrolu dodržování příměří a z deklarace o budoucím urovnání vztahů.

„Dohoda, které se nám povedlo dosáhnout, je velmi křehká, což si všichni uvědomujeme. Vyžaduje mimořádnou opatrnost a trpělivost. Povedla se nám s partnery velká věc,” citoval Putina web Russia Today.

Pokud bude příměří dodržováno, část ruských sil by se mohla ze Sýrie stáhnout, doplnil ruského prezidenta ministr obrany Sergej Šojgu. Sergej Lavrov, ruský ministr zahraničí, uvedl, že dohoda bude postoupena Radě bezpečnosti OSN ke schválení.

Součástí dohody o příměří nejsou teroristické organizace Islámský stát a Fronta an-Nusrá. Smlouvy ale zahrnují více než šedesát tisíc opozičích bojovníků z celé Sýrie. Zástupci režimu a rebelů se znovu potkají v Astaně, aby jednali o míru. Kdy k tomuto setkání dojde, není zatím jasné. Do současných jednání nijak nezasahovaly Spojené státy. Sergej Lavrov se podle agentury Reuters nechal slyšet, že se zástupci USA mohou připojit, až se prezidentského úřadu ujme Donald Trump - stane se tak 20. ledna.

Reklama

Doporučované