Hlavní obsah

Dohoda o brexitu je hodně vzdálená, dozvěděla se Mayová. Babiš chce nové referendum

Český premiér Babiš by uvítal nové referendum o odchodu Velké Británie z EU.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Premiér Babiš je nešťastný z brexitu. Byl by nejradši, kdyby si Britové referendum zopakovali.

Článek

Britská premiérka Theresa Mayová přijela do Salcburku na neformální unijní summit s vizí, že přinutí lídry sedmadvacítky k mnohem smířlivějšímu stanovisku ohledně dohody o brexitu. Místo toho se třeba od předsedy Evropské komise Jeana-Clauda Junckera dozvěděla, že dohoda je „hodně vzdálená“. Šéf Evropské Rady Donald Tusk pak zkritizoval poslední britský návrh ohledně hranice mezi Ulsterem a Irskou republikou s tím, že „musí být přepracován a znovu projednán“. Premiéři České republiky a Malty, Andrej Babiš a Joseph Muscat, pak pro BBC Radio svorně vyzvali Británii k vypsání druhého unijního referenda.

Poslechněte si, co řekl Andrej Babiš o brexitu na BBC:

Video: Redakce Seznam

Babiš pro BBC uvedl, že stále doufá v brexitovou dohodu s Brity, ale že je ze samotného odchodu Spojeného království z EU velmi smutný. „Možná by bylo lepší, kdyby se uspořádalo další referendum. Třeba Britové mezitím mohli změnit názor,” prohlásil Andrej Babiš. Jeho maltský kolega Muscat pak dokonce řekl, že mezi unijními lídry je téměř jednomyslná shoda na tom, že by si „Unie přála téměř nemožné, a sice uspořádání dalšího referenda“. Joseph Muscat, který v Británii studoval, ale nedokáže odhadnout, jestli by se výsledek oproti prvnímu plebiscitu lišil. Zářijový průzkum NatCen ukázal, že by dnes 59 procent Britů hlasovalo pro setrvání země v Evropské unii.

Theresa Mayová ale v Salcburku zopakovala, že pro současnou londýnskou vládu vypsání dalšího referenda, které ve Spojeném království žádá kampaň People's Vote, nepřipadá v úvahu. Ministerská předsedkyně odmítla i možnost, že by se ve světle rozdílných stanovisek vyjednávacích týmů prodloužila lhůta pro jednání o brexitu, a Británie by tak 29. března 2019 ještě nemusela Evropskou unii opustit. Podle Mayové něco takového není řešením. Více času pro odvrácení varianty „no deal“, tedy situace, kdyby se obě strany rozešly bez dohody, navrhuje kromě některých unijních předáků třeba taky skotská první ministryně Nicola Sturgeonová. Předsedkyně Skotské národní strany BBC řekla, že „odchod z EU bez nastavení budoucích vztahů s Unií je naprosto lehkovážné”.

Video: Seznam Zprávy

Ve věcné rovině se názory nejvíc rozcházejí v pohledu na budoucí režim na hranici mezi Severním Irskem a Irskou republikou. Britská vláda trvá na nutnosti udržet status quo, kdy je hranice v podstatě neviditelná. Evropská unie argumentuje tím, že se určitá podoba kontrol musí nastolit, protože Severní Irsko přestane být součástí celní unie. Hlavní unijní vyjednavač Michel Barnier označuje britské představy za nereálné. Podobně se tváří britské vládní kruhy na Barnierův přístup, kdy by fyzické kontroly zboží odvrátilo jen provizorní ponechání Severního Irska de facto v současném režimu unijního členství. Kabinet Theresy Mayové ale kategoricky odmítá, že by Ulster požíval ve vztahu k EU jiného statusu než zbytek Spojeného království. I Londýn žádá, aby Evropská unie v otázce irské hranice svůj pohled změnila.

Ve čtvrtek bude v Salcburku debata o brexitu pokračovat, ale už bez přítomnosti britské ministerské předsedkyně.

Reklama

Doporučované