Hlavní obsah

Dohoda o brexitu znovu otevřela gibraltarskou ránu. Španělsko i kvůli tomu vzkazuje, že mu samostatné Skotsko nevadí

Španělsko by neblokovalo snahy nezávislého Skotska stát se členem Evropské unie.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Španělská vláda dlouhá léta hájila stanovisko, že by země zablokovala jakékoli snahy nezávislého Skotska stát se členským státem Evropské unie. Důvod byl zřejmý. Zabránit, aby byl vytvořen precedens pro další separatistické regiony s podobnými choutkami, v první řadě pro Baskicko, ale zejména Katalánsko. Madridský kabinet nečekaným prohlášením dává najevo svůj nesouhlas s textem dohody o brexitu. V něm podle Španělska chybí jasná formulace ohledně budoucího statusu Gibraltaru.

Článek

Veterán evropské politiky Josep Borrell, který několik let působil ve funkci předsedy Evropského parlamentu, prohlásil, že odchod z EU způsobí rozpad Spojeného království. „Velká Británie se rozdělí dřív, než se tak stane ve Španělsku,“ komentoval vývoj kolem brexitu Borrell.

Pokud Skotsko opustí svazek se zbytkem Spojeného království v souladu s mezinárodními pravidly, „Španělsko nebude papežštější než-li papež“, uvedl podle serveru Politico šéf španělské diplomacie. „Pokud s tím bude Westminster souhlasit, proč bychom měli být proti,” řekl s ohledem na skotské ambice vstoupit do Evropské unie Josep Borrell. Podle britského deníku The Telegraph jde o pokus rozdmýchat skotský nacionalismus.

Skotská první ministryně Nicola Sturgeonová je rovněž hrubě nespokojená s dojednaným textem smlouvy o podmínkách brexitu. Ráda by do dokumentu zakomponovala ochranu skotských zájmů, v ideálním případě výjimečný status, jemuž by se podle dohody mělo po brexitu ve vztahu k EU těšit Severní Irsko.

Před referendem o skotské nezávislosti na podzim 2014 tehdejší britský premiér David Cameron Skotům sliboval, že jejich zájmy nejlépe ochrání členství v EU, které mají garantované jen v rámci setrvání ve Spojeném království. Jenže to nejspíš koncem března 2019 přestane být skutečností a není vyloučeno, že skotští nacionalisté se pokusí uspořádat v blízké budoucnosti druhé referendum o vytvoření nezávislého státu. Sturgeonová už prohlásila, že s tímto plánem půjde její Skotská národní strana (SNP) do voleb do skotského parlamentu v roce 2021.

Někteří britští politici v minulosti Skoty „strašili“, že by se svou žádostí o členství v Evropské unii museli začít úplně od nuly. To ale odmítla šéfka britského zastoupení Evropské komise Jacqueline Minorová. Ta podle The Times prohlásila, že nezávislé Skotsko by sice o členství v EU muselo formálně požádat, ale že by vstupní proces byl zrychlený, protože Skotsko se už teď řídí unijními předpisy a nařízeními. Je ale diskutabilní, zda by Skotsko splňovalo všechna vstupní kritéria.

Reklama

Doporučované