Hlavní obsah

Dohoda o hranicích má podle Trumpa tajnou část, Mexiko o žádné neví

Mexická strana odmítá tvrzení, že by smlouva obsahovala víc, než je psáno.Video: Daniela Kučerová , Reuters

 

Reklama

Imigrační smlouva s Mexikem, která odvrátila uvalení cel na mexický dovoz do Spojených států, obsahuje ve skutečnosti víc, než je v ní psáno. V reakci na kritiku, že dokument, který má ochránit USA před masami středoamerických migrantů, nepřináší nic nového, to uvedl americký prezident Donald Trump. Mexická strana ale vyloučila, že by s Washingtonem dojednala cokoli navíc. Mexický ministr zahraničí Marcelo Ebrard novinářům řekl, že žádné utajované klauzule dohoda nemá. Bílý dům na žádosti novinářů o vysvětlení nereagoval.

Článek

Podle společné deklarace, na které se USA s Mexikem dohodly minulý pátek, Mexiko souhlasilo, že si nechá více migrantů, kteří usilují o azyl v USA, aby v zemi vyčkali na americké rozhodnutí svého případu. Mexiko také posílí prosazovaní práva, které má omezit přistěhovalectví bez dokladů, včetně nasazení národní gardy na své jižní hranici s Guatemalou. Spojené státy se na druhé straně zavázaly pracovat na rychlejším vyřizování žádostí o azyl. Obě země navíc posílí spolupráci bezpečnostních složek při ochraně společné hranice včetně sdílení informací.

Podle Ebrarda páteční dohoda s USA po „dnech nejtěžších vyjednávání“ koupila Mexiku čas ukázat, že úspěšně dokáže řízeně snižovat počet migrantů. Údajně Američané vyžadovali snížit stavy migrantů na nulu, což je ale podle Ebrarda nemožné. „Řekli jsme jim – myslím, že to byl nejdůležitější úspěch vyjednávání – pojďme si stanovit časové období, abychom zjistili, zda to, co Mexiko navrhuje, bude fungovat, a pokud ne, posadíme se a rozhodneme, jaká další opatření jsou potřebná,“ uvedl podle serveru BBC ministr zahraničí.

Ebrard novinářům řekl, že smlouva jeho zemi dává 45 dní na snížení počtu migrantů mířících přes mexickou hranici do USA. „Ukažme, že to za těch 45 dnů zvládneme,“ prohlásil Ebrard na tiskové konferenci. Dodal, že bude o snížení počtu migrantů jednat s organizacemi z dalších středoamerických a jihoamerických zemí, které by mohly pomoci. Pokud se migraci do USA nepodaří omezit, zahájí Mexiko jednání s USA o získání statusu bezpečné třetí země, řekl Ebrard. Pak by bylo možné migranty z USA bez problémů vracet. „Jsem rád, že vás mohu informovat, že Spojené státy americké dosáhly podepsané dohody s Mexikem,“ napsal Trump po páteční dohodě na svůj Twitter. Oznámil tak pozastavení zavedených cel USA vůči Mexiku.

Ve svém pondělním tweetu však Trump zmínil, že sice neočekává problémy s hlasováním, ale pokud z nějakého důvodu ke schválení nedojde, budou cla obnovena. Nevysvětlil ale, jaké hlasování má na mysli. Po uveřejnění tweetu amerického prezidenta Ebrard reagoval, že Trump nejspíš odkazuje k možným regionálním opatřením, která by měla být přijata spolu se zeměmi Střední Ameriky, z nichž pochází většina migrantů. Uvedl, že taková opatření budou přijata pouze v případě, že plánované akce, jako je například posílení hranic s Guatemalou, selžou.

Tentýž den řekl Donald Trump v Bílém domě novinářům, že existuje ještě jiná dohoda, která bude uveřejněna „velice brzy“. „Musí získat schválení, a to získají. Pokud ho ale nedostanou, budeme muset přemýšlet o obnovení cel.“ V reakci na Trumpův tweet Ebrard uvedl, že pokud opatření nebudou fungovat, museli by přejít k regionálnímu modelu, který má schválit mexický kongres. Právě tuto myšlenku podle něj Trump v tweetu zmiňuje.

V dalším tweetu poté Trump napsal, že se Mexiko brzy chystá udělat „velké zemědělské nákupy z USA“.

Od doby, co se po prvním roce vlády Donalda Trumpa snížil počet nelegálních hraničních přechodů na severní hranici Mexika, je jejich množství opět na vzestupu. V únoru vyhlásil Trump pohotovost na mexicko-amerických hranicích a označil to za nezbytný krok k vyřešení krize. V květnu Trump pohrozil, že pokud Mexiko neučiní významné kroky na omezení migrace, bude uvaleno pětiprocentní clo na mexické zboží a bude se každý měsíc o dalších 5 % zvyšovat. V říjnu by tak clo dosáhlo 25 %. Mexiko je v současné době jedním z největších obchodních partnerů USA, těsně za Čínou a Kanadou, píše server BBC.

Reklama

Doporučované