Hlavní obsah

Detaily z dohody o Čapím hnízdě. Babišovi lidé vrací 50 milionů korun, ale dobře se pojistili

Foto: Shutterstock.com

Imoba vrátí 50 milionů za farmu Čapí hnízdo.

Reklama

Seznam získal dohodu o vrácení necelých 50 milionů korun za farmu Čapí hnízdo.

Článek

Středočeský dotační úřad připravil s firmou Imoba patřící do koncernu Agrofert dohodu o vrácení necelých 50 milionů za farmu Čapí hnízdo.

Dokument, který Seznam získal, má šest stran. A už příští týden ho má schválit výbor dotačního úřadu vedený středočeskou hejtmankou za ANO Jaroslavou Pokornou Jermanovou.

Současný vlastník Čapího hnízda do této dohody nechal napsat třeba to, že podmínky přidělení dotace neporušil a rovněž, že Evropský úřad pro boj s podvody (OLAF) nerespektoval zásady právního státu.

Zprávu, ve které OLAF zkraje tohoto roku konstatoval, že dotace byla získaná podvodně, pak označuje Imoba jako nepoužitelný důkaz podle judikatury Ústavního soudu.

„Příjemce poukazuje na to, že OLAF v průběhu vyšetřování opakovaně porušoval základní procesní práva,“ nechal napsat zástupce firmy Imoba do dohody s tím, že zprávu OLAF dosud nedostali.

Dotace na Čapí hnízdo: Česku hrozí sankce

Dotace na Čapí hnízdo.Video: Seznam Zprávy

Dotační úřad v dohodě vysvětluje, že tento dokument jim nedali, protože je součástí trestního řízení. Jde o známou kauzu, v níž je obviněn premiér Andrej Babiš, jeho manželka Monika nebo jeho děti.

V dokumentu pak také středočeský dotační úřad uvádí, že právě zpráva OLAF je relevantním podkladem, že Imoba mohla čerpat dotaci neoprávněně.

Součástí dohody je však také to, že se firma z koncernu Agrofert dohodla s dotačním úřadem, že po ní už nebudou nikdy vymáhat pokuty či jiné úroky.

Zástupce Agrofertu ani dotačního úřadu nechtějí sepsanou dohodu komentovat. „Do uplynutí lhůty k vrácení dotace nebude úřad v této věci podávat žádné informace,“ uvedla mluvčí dotačního úřadu Klára Fronková.

Podle advokátů však tato dohoda nemůže mít příliš velký vliv na průběh trestního řízení vedeném proti Andreji Babišovi.

„Naprosto logicky lze očekávat námitku obhajoby, zhruba ve smyslu, není-li poškozený, není podvedený, a tedy ani trestný čin. To už jsem zažil, včetně následné reakce orgánu činných v trestním řízení, podle níž názor poškozeného není rozhodující,“ uvedl advokát Tomáš Sokol.

Další advokáti Roman Jelínek a Adam Kopecký však shodně říkají, že tato dohoda a vrácení dotace může ovlivnit případnou výši trestu.

„Vrácení dotace nemá vliv na posouzení viny ze spáchání trestného činu. Může to ovlivnit výši a druh trestu,“ potvrdil Jelínek.

„Může to být významná polehčující okolnost, protože v takovém případě zde byla škoda v celém rozsahu sanována dříve než bude soud,“ doplnil Kopecký.

Reklama

Doporučované