Hlavní obsah

Dohoda potvrzena. Vlastník Čapího hnízda vrátí 50 milionů, dobře se ale pojistil

Foto: Seznam Zprávy

Firma Imoba vrátí zhruba 50 milionů korun za projekt Čapí hnízdo.

Reklama

Výbor středočeského dotačního úřadu potvrdil dohodu s firmou Imoba patřící do koncernu Agrofert. Kvůli této kauze čelí stíhání premiér Andrej Babiš, jeho manželka Monika nebo jeho děti.

Článek

Firma Imoba patřící do koncernu Agrofert vrátí necelých 50 milionů za farmu Čapí hnízdo. Dohodl se na tom ve čtvrtek výbor středočeského dotačního úřadu.

Politici ze Středočeského kraje, kteří ve výboru sedí, tak tímto rozhodnutím udělali definitivní tečku za vrácením této dotace do státního rozpočtu.

Seznamu schválení dohody potvrdilo několik členů výboru včetně krajského radního za hnutí ANO Martina Hermana.

Podle něj bylo z jedenácti lidí přítomných deset pro a jeden se hlasování zdržel. „Firma musí peníze vrátit do pěti dnů od podpisu dohody,“ uvedl krajský zastupitel Věslav Michalik, který ve výboru sedí za hnutí Starostové.

V současné době už chybí jen podpis na dohodě, která má šest stran. Podepsat by ji měla hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová a za firmu Imoba Václav Knotek a Petra Procházková.

Dotace na Čapí hnízdo: Česku hrozí sankce

Video: Slonková, Seznam Zprávy

Mluvčí koncernu Agrofert, do něhož Imoba patří, pro ČTK uvedl, že firma dotaci dobrovolně vrací proto, že se podle ní nedá v dohledné době očekávat nezávislé a spravedlivé posouzení případu soudem.

„Není nám známo, že by doposud jakýkoli orgán autoritativně konstatoval, že by dotace byla udělena a čerpána neoprávněně. K dobrovolnému vrácení přistupujeme zejména proto, že nelze v dohledné době očekávat nezávislé a spravedlivé posouzení případu soudem,“ uvedl Karel Hanzelka pro ČTK.

Dalším důvodem je podle něj zkreslené informování o případu, což poškozuje pověst firmy. Roli hrálo i to, že případné daňové a správní spory by byly vleklé a složité a představovaly by pro obě strany značnou finanční i časovou zátěž, dodal.

Co je napsáno v dohodě?

Obsah dokumentu minulý týden Seznam popsal. Současný vlastník Čapího hnízda do této dohody nechal napsat třeba to, že podmínky přidělení dotace neporušil, a rovněž, že Evropský úřad pro boj s podvody (OLAF) nerespektoval zásady právního státu.

Zprávu, ve které OLAF zkraje tohoto roku konstatoval, že dotace byla získaná podvodně, pak označuje Imoba jako nepoužitelný důkaz podle judikatury Ústavního soudu.

V dokumentu naopak středočeský dotační úřad uvádí, že právě zpráva OLAF je relevantním podkladem, že Imoba mohla čerpat dotaci neoprávněně.

Součástí dohody je však také to, že se firma z koncernu Agrofert dohodla s dotačním úřadem, že po ní už nebude nikdy vymáhat pokuty či jiné úroky.

Někteří advokáti uvádí, že vrácení dotace může ovlivnit případnou výši trestu pro Andreje Babiše. Podle nich to může soud brát jako polehčující okolnost.

Reklama

Doporučované