Hlavní obsah

Dohodu o brexitu je možné uzavřít do dvou dnů, věří šéf britského úřadu vlády Lidington

Brexit možná bude uzavřen do dvou dnů.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

Evropská unie chce mít finální dohodu o brexitu ze strany Velké Británie k dispozici do středy. Je to z důvodu plánovaného summitu, na kterém se mají projednat finální podmínky brexitu i ze strany EU.

Článek

Šéf britského úřadu vlády David Lidington v rozhovoru pro rádio BBC řekl, že je podle něj možné uzavřít dohodu o brexitu do 48 hodin. Britská premiérka Theresa Mayová předkládá parlamentu finální návrh na smlouvu o odstoupení Velké Británie z Evropské unie, píše Reuters.

EU po britské vládě požaduje návrh dohody do konce středy, pokud má být v listopadu summit, na kterém se bude brexit řešit. Zatímco kruhy okolo premiérky Mayové jsou optimistické, evropští představitelé možnou dohodu do konce týdne nepovažují za možnou.

Mayová zápasí s propojením šestačtyřiceti let partnerství s Evropskou unií a nenarušením podmínek trhu tak, aby nerozzlobila britské zákonodárce, kteří by její návrh na dohodu o brexitu mohli odmítnout.

Kontroly na irské hranici by mohly být dočasné

Británie by Evropskou unii měla opustit do pěti měsíců. Tématem největších dohadů jsou hranice Irska, které zůstane součástí Evropské unie, a Severního Irska, jež je součástí Velké Británie, na kterých by v případě špatné dohody musely být obnoveny kontroly.

Lidington ale upozorňuje, že případné obnovení hraničních kontrol by bylo „pouze přechodné, a ne trvalé“, uvádí Reuters.

Ať už se dohodnou jakkoli, podle Reuters mezi britskými politiky i nadále vzrůstá nesouhlas s politikou Mayové. Ta svou snahou opustit Evropskou unii, ale zachovat co nejužší vztahy naštvala hned několik členů britské vlády. Ti podle Reuters mají pocit, že se Británie na základě dohod vytvořených Mayovou stane kolonií Evropské unie.

Reklama

Doporučované