Hlavní obsah

Dohra VIP oslavy v hotelu. Akce se účastnil soudce a teď má čelit následkům

Foto: Profimedia.cz

Oslava Petra Bendy v jeho teplickém hotelu (na snímku vchod do hotelu v den oslavy) se nyní řeší na teplickém soudu.

Reklama

Předseda okresního soudu v Teplicích dokončil šetření, zda se soudce jeho soudu účastnil oslavy v hotelu Petra Bendy, který měl být uzavřen kvůli koronavirovým opatřením.

Článek

Oslava narozenin podnikatele Petra Bendy, která se konala v jeho hotelu, ačkoli měl být kvůli koronavirovým opatření uzavřen, způsobí nově nepříjemnosti jednomu ze soudců teplického soudu.

Předseda Okresního soudu v Teplicích Jan Tichý totiž v rámci svého šetření zjistil, že akce se někdo z jeho soudců zúčastnil, a zvažuje kvůli tomu podat kárnou žalobu.

O jakého soudce jde, odmítl předseda soudu sdělit, uvedl jen, že šetření zahájil na základě několika anonymních podnětů. Už v polovině února však Seznam Zprávám sdělil, že podle jeho informací jde o soudce Miroslava Čapka.

O účasti tohoto soudce hovořilo už krátce po oslavě také několik zdrojů Seznam Zpráv, ale soudce Čapek opakovaně jednoznačně vyloučil, že by se oslavy narozenin podnikatele Petra Bendy zúčastnil.

„Pan doktor Čapek Vám sděluje, že na žádné oslavě pana Bendy nebyl. Zná pouze Mgr. Jana Bendu, advokáta, což má být jeho bratr. Navíc je známo, že víkendy pan doktor Čapek tráví zásadně mimo Teplice na chalupě, protože se stará o matku,“ poslal soudce Čapek své vyjádření Seznam Zprávám už na začátku února prostřednictvím mluvčí soudu Lenky Pavlasové, mluvčí soudu. Zároveň však připustil, že o víkendu, kdy se oslava konala, měl matku doma v Teplicích.

„Pan doktor Čapek se již několikrát vyjádřil a opět vzkazuje, že na předmětné soukromé akci nebyl,“ reagoval Čapek skrze tiskovou mluvčí soudu nyní.

Podobnou odpověď dostal podle informací Seznam Zpráv také předseda soudu Tichý, když se v únoru na soudce Čapka kvůli jeho účasti či neúčasti obrátil.

Předseda teplického soudu pak v polovině února požádal policii, aby případnou účast soudce na oslavě prověřila.

„Policii České republiky, která si vyžádala záznamy z kamerového systému, jsem požádal, aby se v rámci probíhajícího šetření zaměřila i na případnou účast kolegy Čapka, popřípadě jakéhokoliv jiného soudce teplického okresního soudu,“ napsal Seznam Zprávám v polovině února Tichý.

Předseda soudu si následně kamerové záznamy také vyžádal a podle informací Seznam Zpráv se podobně jako policie zaměřil na taxikáře, s nimiž hosté do Bendova hotelu přijížděli a odjížděli.

Oslava Petra Bendy se odehrála koncem ledna v hotelu Prince de Ligne v centru Teplic.

Začátkem března pak předseda soudu Tichý šetření ukončil a dospěl k závěru, že jeden ze soudců na oslavě byl.

„Výsledky prověřování mne přitom vedou k závěru, že se uvedené akce jeden zdejší soudce vskutku zúčastnil,“ uvedl předseda soudu Tichý.

Dotyčného soudce Tichý plánuje nejprve požádat o vyjádření a poté rozhodne o dalším postupu. Ve hře je i podání návrhu na zahájení kárného řízení. „Podání kárného návrhu je samozřejmě jednou z možností, které přicházejí v úvahu,“ uzavřel předseda soudu.

Policie sice případ oslavy v Bendově hotelu uzavřela už na konci února, konstatovala, že se oslavy expolitika Petra Bendy účastnilo téměř třicet lidí. Mluvčí ústecké policie Jana Slámová však uvedla, že v případě nových zjištění se v šetření bude pokračovat.

„V případě zjištění dalších či nových skutečnosti, které nám dnes nejsou známy a které by umožnily ztotožnění dalších zúčastněných osob na uvedených akcích, bude v šetření pokračováno,“ napsala Seznam Zprávám ústecká policejní mluvčí.

Lednová dvoudenní oslava expolitika a podnikatele Petra Bendy už stála post Vladislava Husáka, ředitele liberecké policie. Kvůli účasti na této akci rezignoval na pozici poslance za hnutí ANO také Milan Hnilička, šéf Národní sportovní agentury. Na svou funkci z téhož důvodu rezignovali teplický zastupitel Michal Kasal a ředitel FK Teplice Petr Hynek.

Reklama

Doporučované