Hlavní obsah

Dokáže Meghan s monarchií to, co jiným ženám nevyšlo?

Bulvár zaměstnával celý rok vztah novopečené vévodkyně Meghan, manželky prince Harryho, se zbytkem klanu Windsorů.

Reklama

Královských afér bylo v historii několik. Manželka prince Harryho se z miláčka bulváru stala jeho lovnou zvěří.

Článek

Pokud by se volila osobnost, na niž se zaměřoval na svých stránkách bulvární tisk v končícím roce nejvíce, určitě by mezi vítězi byla i Meghan, vévodkyně ze Sussexu. Manželka prince Harryho přivedla v květnu na svět dalšího následníka trůnu, byť tedy malý Archie je v následnictví až na sedmém místě.

Ke konci roku se pak také podle Lyst Indexu stala nejvlivnější módní ikonou na světě. Žebříček sestavuje světová jednička mezi vyhledávači módních kousků.

Tím ale výčet pozitivních zpráv o vévodkyni, kterou si vzal princ Harry teprve předloni, končí. Meghan strhla pozornost třeba tím, že si zaletěla soukromým tryskáčem na nadmíru luxusní předporodní party do Spojených států. Pro královskou rodinu, která se snaží nedráždit daňové poplatníky extravagantním utrácením, navýsost nepatřičná věc.

Stejně tak zaměstnával bulvár její vztah se zbytkem klanu Windsorů. Spekulovalo se o tom, jak se nesnese se svou švagrovou Kate, manželkou prince Williama. Což mělo rozdělit i oba bratry.

Jedním z důkazů rozvratu v královské rodině mělo být i to, že se Meghan s Harrym rozhodli vynechat Vánoce s babičkou královnou Alžbětou II.

Podobným zprávám nahrávalo také to, že se vévodský pár Sussexů odstěhoval z královského Kensigntonského paláce do Frogmore Cottage na pozemcích hradu Windsor asi 40 kilometrů západně od Londýna. Za renovaci sídla navíc utratili na 2,5 milionu liber. A ty šly opět z kapes daňových poplatníků.

Nepříliš povedený byl pak i osobní rozhovor Harryho a Meghan v britské ITV. V něm si postěžovali na to, jak se k nim bulvár chová. Ostatně Harry nedlouho předtím bulvární tisk i zažaloval kvůli pronásledování své ženy. Jak zdůvodnil, nechce, aby jim neodbytní novináři zničili život jako jeho matce.

Z těchto zpráv by se mohlo zdát, že má Meghan sílu otřást monarchií, již drží pohromadě mimo jiné láska Britů ke královně Alžbětě II. a neustále stoupající obliba Williama a Kate. Nebyla by ovšem první ženou v dějinách, které se to podařilo.

Důkazem může být příběh dánské královny Karoliny Hannoverské. Skandální story z 18. století zachycuje film Královská aféra, který dnes vysílá od 21:55 televize Prima.

Karolina byla britská princezna, jež se se stala královnou Dánska a Norska. I když byl její manžel Kristián VII. absolutním monarchou, v zemi vládla spíše státní rada, protože krále trápila duševní nemoc.

Jeho osobním lékařem při cestách po Evropě byl tajný stoupenec osvícenství Johann Friedrich Struensee. Kristián si jej nakonec přivezl domů už spíše jako rádce než lékaře. A v osvícenském mysliteli našla zalíbení mladá královna, kterou trápilo nepříliš funkční manželství.

Vliv německého lékaře na královský pár vedl k řadě rozbrojů na severském dvoře. Ty vyvrcholily tím, že byl Struensee odsouzen za urážky majestátu a manželství krále bylo anulováno.

Karolina pak zemřela předčasně na spálu v exilu.

Ještě hůře dopadla, jak známo, Anna Boleynová, která skutečně otřásla nejen britskou monarchií, ale i Evropou. Nebýt jí, neproběhla by náboženská reforma v Anglii, jež postavila do čela církve krále. Jindřich VIII. se kvůli krásné Anně chtěl rozvést s Kateřinou Aragonskou, papež k tomu nechtěl svolit, tak v roce 1534 vyhlásil parlament svrchovanost panovníka nad církví. Poměrně záhy po novém sňatku ovšem přelétavý Jindřich VIII. zahořel láskou k Janě Seymourové, Anna byla obviněna z velezrady a v roce 1536 popravena.

V novějších dějinách Británie zase láska stála za abdikací krále.

Když se Američanka Wallis Simpsonová a strýc nyní vládnoucí Alžběty II. Eduard VIII. poprvé setkali, bylo to na večírku pro anglickou vyšší vrstvu v polovině třicátých let 20. století. Podruhé vdaná dáma byla tehdy nepřípustnou volbou pro budoucího anglického krále. Proti byla rodina, vláda i veřejnost. Eduard VIII. tak krátce poté, co nastoupil na trůn po zesnulém otci, oznámil, že se vzdává trůnu. A nastoupil tak nečekaně otec dnešní královny.

Ta díky svým dětem prožila „královských afér“ nepočítaně. Tři z jejích čtyř potomků jsou rozvedeni. Samozřejmě se to odehrávalo za patřičného zájmu bulváru.

Foto: ČTK, ČTK

Princezna Diana. Žena, díky které vypluly na povrch stinné stránky života s královskou rodinou.

Nejsledovanější byla již zmíněná princezna Diana, matka princů Williama a Harryho.

Diana Frances Spencerová se ve svých dvaceti letech stala první manželkou prince Charlese – nejstaršího syna královny Alžběty II. Podle jejích slov v dokumentu Diana: Osobní zpověď se s Charlesem setkali pouze třináctkrát, než se vzali v červenci roku 1981. I přes to prý byla do Charlese zamilovaná, ale záhy zjistila, že se o něj dělí s jinou ženou, jeho láskou Camillou.

Ve druhé polovině 80. let se manželství začalo hroutit. Pár začal žít odděleně. Pikantní podrobnosti pak odhalila v roce 1992 Dianina biografie od Andrewa Mortona, na které s ním sama spolupracovala. Veřejnost se tak dozvěděla o Dianině osobním trápení a o temných stránkách královského života, což vyvolalo poprask. V tom samém roce bylo také oznámeno parlamentu, že pár žije odděleně.

Rozvod přišel v roce 1996. O rok později pak princezna, která si získala svou charitativní činností přízeň veřejnosti, zahynula po tragické autonehodě v Paříži.

Reklama

Doporučované