Hlavní obsah

Dokonalé pivo. Belgičtí vědci našli recept

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Belgičtí vědci zkoumají kmeny kvasnic pro vylepšení piva (video: Barbora Kalátová).

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Spousta Čechů může závidět práci belgickým vědcům. Ti se totiž dvakrát týdně scházejí a společně ochutnávají několik druhů piva. Chtějí totiž pomocí genetiky vytvořit nové kmeny kvasnic a s nimi dokonalé pivo.

Článek

Jeden z vědců, profesor Kevin Verstrepen, uvádí, že testování geneticky upraveného piva až taková zábava není. Ochutnávky jsou spíše technického rázu. „Nejsme tu, abychom se opili. Je docela těžké provést vědeckou, skoro matematickou degustaci. Je to spíše o používání nosu a mozku než o vychutnání si piva.”

Vestrepen a jeho tým jsou důkladně vyškoleni, aby rozpoznali i nepatrné nuance a rozdílnosti mezi chutí a aromatem každého piva. Ochutnaná piva pak mezi sebou srovnávají. Hodnotí kvality daného piva, aniž by věděli, o jakou značku piva jde. Piva také podrobí chemické analýze.

Vytvořme dokonalé pivo pomocí genetiky.

Z projektu vzejde i „vědecká mapa”, která lidem pomůže zjistit, jaké pivo jim bude chutnat nejvíce. Bude z čeho vybírat, protože cílem je charakterizovat 250 komerčně dostupných belgických piv.

Vestrepen přirovnává jejich práci k práci farmářů, kterou s chovnou zvěří vykonávali po staletí. „Vyrábíme miliony nových kmenů kvasnic a testujeme, které z nich jsou ty lepší.”

Momentálně se v laboratorním mrazáku nachází třicet tisíc různých kmenů kvasnic. Z nich tým vypěstuje kvasnice s těmi nejlepšími charakteristikami, které dělají dobré pivo. Podle Vestrepena dokonce vytvoří dokonalé kvasnice.

Projekt zaujal i některé pivovary, které by díky této metodě mohly své pivo vyladit k dokonalosti, například odstraněním nepříjemného zápachu piva. Nebo by mohly urychlit proces kvašení.

Reklama

Související témata:

Doporučované