Hlavní obsah

Dokoupilova výstava zahájí provoz nové brněnské galerie ve Veselé ulici

Foto: Getty Images

„llustrační foto.“

Reklama

Výstava uznávaného česko-německého výtvarníka Jiřího Georga Dokoupila zahájí provoz nové brněnské galerie současného umění.

Článek

Kalina Gallery založená Romanem Kalinou sídlí ve Veselé ulici v prostorách dříve využívaných výstavní síní Ars. Pro veřejnost se otevře 15. října.

Sedmašedesátiletý Dokoupil vytváří různorodé dílo a vymýšlí inovativní malířské techniky. Brněnskou výstavu tvoří jeho „bublinové“ obrazy z posledních 30 let. Abstraktní obrazce vznikají praskáním mýdlových bublin s kovovými pigmenty nebo diamantovým prachem přímo na plátně.

„Netvořil jsem soustavně 30 let jenom bubliny. Do toho jsem třeba osm let tvořil úplně něco jiného, ale vždycky jsem se k nim vrátil. Bubliny pak ale byly nejtěžší, nejkomplikovanější,“ uvedl k výstavě krnovský rodák Dokoupil.

Umělci, kteří dělají pořád totéž, Dokoupila nudí. Sám prý neusiloval o rozeznatelný rukopis, místo toho rozvíjí desítky různých cyklů vytvářených pestrými technikami. K jeho úspěšným experimentům patří obrazy vzniklé prostřednictvím sazí ze svíček.

Dokoupil emigroval s rodinou po roce 1968. Studoval a začínal vystavovat v Německu, kde se zařadil k uznávaným představitelům neoexpresionismu. Později žil a pracoval také v Madridu či na Kanárských ostrovech.

Kalina Gallery se zaměří na současné umění etablovaných i začínajících umělců. Na příští rok chystá výstavy z díla Vladimíra Kokolii a Aloise Mikulky.

Reklama

Doporučované