Hlavní obsah

Doktor Fauci bojuje proti koronaviru i fake news Donalda Trumpa

Foto: Profimedia.cz

Doktor Fauci je hlavním epidemiologem USA.

Reklama

Mluví téměř na každé krizové tiskové konferenci, je hlavním epidemiologem a umí veřejně nesouhlasit se svým nadřízeným. Tentokrát není řeč o Romanu Prymulovi, ale o americkém lékaři Anthonym Faucim.

Článek

Americký prezident Donald Trump prohlásil, že přísná karanténní opatření kvůli koronaviru by nejradši zrušil okolo Velikonoc. „O časovém plánu nerozhodujete vy, rozhoduje o něm virus,“ odpověděl Anthony Fauci. Hlavní epidemiolog, imunolog a ředitel Národního institutu pro alergie a infekční onemocnění.

Drobný, brýlatý devětasedmdesátiletý doktor Fauci se stal oblíbencem amerického lidu. Tedy rozhodně té části, která příliš nefandí aktuálnímu nájemníkovi Bílého domu Donaldu Trumpovi. Fauci totiž začal Trumpa opravovat v jeho vyřčených nepravdách a obecně vyhlásil válku dezinformacím spojeným s šířením koronaviru po USA.

Vývoj ohledně koronaviru ve světě sledujeme online

Po boku šesti prezidentů

Aktuálně nejznámější americký lékař se narodil na Štědrý večer roku 1940 italským imigrantům, lékárníkům z newyorského Brooklynu. Po studiích medicíny se připojil k výzkumným týmům.

Zlom v kariéře přišel ve chvíli, kdy se mu na stůl dostaly složky pacientů se zvláštními příznaky, které však spojovala homosexuální orientace. „Pamatuji si to velmi přesně, bylo to asi poprvé v mé kariéře, kdy jsem měl husí kůži. Byl to úplně nový mikrob, který se choval jako sexuálně přenosná choroba,“ popisoval moment Fauci podle britské stanice BBC.

Samozřejmě se jednalo o virus HIV, se kterým Fauci začal bojovat z nejvyšších pater. Během americké epidemie v osmdesátých letech minulého století se ale doktor stal i terčem nenávisti. „Doktore Fauci, zabíjíš nás,“ zněla hesla protestujících před vládní budovou. Podle nich Fauci bránil přístupu k novým lékům. Jenže on, místo aby aktivisty pod okny budovy nechal zatknout, poprosil policisty, aby je přivedli do jeho pracovny, kde o problému diskutovali.

Foto: Profimedia.cz

Doktor Fauci na tiskové konferenci.

V průběhu let stál za zády při tiskových konferencích šesti prezidentům. A to při osvětě o AIDS nebo ebole v Africe, při epidemii SARS nebo MERS. No, a nyní stojí po boku Donalda Trumpa, když svět sužuje pandemie nového koronaviru a nemoci COVID-19.

Chci jen říkat fakta

Fauci s Trumpem se často neshodnou. A to zejména na tom, co říkají americkému obyvatelstvu. „Možná ano, možná ne, možná bude, možná nebude. Uvidíme,“ říká Trump na otázku týkající se možné vakcíny proti nemoci, která běžně zabírá u pacientů s malárií. „Je to silný přípravek a může být připravený relativně brzy,“ dodává Trump.

Fauci je však k tomuto plánu skeptický. Už před několika týdny Fauci řekl, že vyvinutí správné vakcíny může trvat rok i déle. A snaží se to opakovat během svých vystoupení na různých televizních kanálech, kam si ho moderátoři zvou k vysvětlení, ale i k fact-checkingu.

Pozornost světového internetu si doktor Fauci získal reakcí, kterou zachytily kamery při tiskové konferenci před týdnem. Běžně stoický Fauci si totiž během Trumpových konspiračních výroků, u kterých nikdo neví, zda je bere z humorem, nebo vážně, zakryl obličej dlaní. Gestu předcházel výraz, který naznačoval, že doktor Fauci chce být kdekoliv jinde než právě za zády prezidenta Spojených států.

Trumpovi kritici si ho pro jeho výraz, ale hlavně pro fakta, kterými drží Donalda Trumpa a s ním i Spojené státy při zemi, zamilovali. O to nervóznější byl moment, když se o několik dní později neobjevil na klíčové tiskové konferenci. „Kde je Doktor Fauci?“ ptal se na Twitteru jeden z nejrozšířenějších hashtagů. Odstavil ho Trump z funkce? Je nemocný?

Později se sám Fauci ozval na svých sociálních sítích a se smíchem Američanům sděloval, že „pokud ví, koronavirus nemá, a pokud ví, nikdo ho ještě nevyhodil“. Když se ho reportér The New York Times ptal, jak zvládá diplomacii v komunikaci s Donaldem Trumpem, odpovídá: „Nechci ho ponižovat. Nechci se ani chovat jako nějaký tvrďák, který se postaví prezidentovi. Chci jen říkat fakta.“

Foto: Profimedia.cz

Sladkosti s jeho podobiznou začala péct pekárna ve státě New York.

A že si jeho fakt a pravdy váží i americké obyvatelstvo, dokázala například pekárna v americkém Rochestru. Ta začala péct donuty s podobiznami doktora Fauciho. A podle jejich slov se „prodávají jako šílené“. Fauciho kobliha je navíc posypaná cukrovým zdobením v barvách americké vlajky.

Reklama

Doporučované