Hlavní obsah

Čeští doktoři v nejistotě. Nevědí, kde sehnat ochranu před koronavirem

Foto: Profimedia.cz

Lékaři netuší, kde mají shánět respirátory. Zájem je veliký.

Reklama

Respirátory jsou určené pouze pro lékárníky a doktory, ti ale nevědí, jak se k nim dostat. Na Českou lékařskou komoru se tak sesypaly dotazy ohledně respirátorů ze strany lékařů. Ta ale respirátory nemá a na jejich distribuci se nepodílí.

Článek

Zdravotníci jsou v takzvané první linii nákazy koronavirem. Potřebují proto ochranné prostředky, především tedy respirátory.

„Lékaři zatím nevědí, kde respirátory mohou získat,“ řekl Seznam Zprávám MUDr. Michal Sojka, tiskový mluvčí České lékařské komory. Obracejí se tak nejčastěji na lékařskou komoru. Ta však nemá oprávnění k distribuci zdravotnického materiálu. „Zajištění ochranných pomůcek je v kompetenci státní správy, tedy Ministerstva zdravotnictví a vlády,“ píše se na webu komory.

„My jsme pouze schopni distribuovat informaci, kde budou k dostání. Až dostaneme od státu informace, tak to bude na našich stránkách, na Facebooku a budeme to rozesílat mailem,“ dodal Sojka. S Ministerstvem zdravotnictví jsou v neustálém kontaktu. To jim však zatím žádné informace nezaslalo. Samotné ministerstvo podle všeho nemá zatím jasno, jak se respirátory budou distribuovat.

„Předpokládám, že podle toho, jak to ministr vyhlásil ve středu na tiskové konferenci, že jednání s výrobci probíhají a ty dodávky budou probíhat pro lékaře. Není to tak, že by lékaři vypisovali objednávky,“ řekla tisková mluvčí Ministerstva zdravotnictví na dotaz Seznamu.

„Je to centralizované a Ministerstvo zdravotnictví to musí distribuovat především pro zdravotníky, ambulantní lékaře, lékárníky a zubaře,“ řekl k tématu v pátek premiér Andrej Babiš na tiskové konferenci.

Zájem o respirátory ze strany lékařů a lékárníků je vysoký. „Poptávka po respirátorech je samozřejmě velká, hlavně od lidí z terénu. V některých nemocnicích respirátory jsou. V Královských Vinohradech na jedné klinice dostali 15 respirátorů, což je málo, ale jsou tam,“ řekl Sojka. Od koho však respirátory nemocnice dostala, už Sojka neví.

„Samozřejmě je to problém, protože v lékárnách už nejsou a nejde to ani objednat. Pak mají problém praktičtí lékaři, u kterých se dá očekávat, že k nějakému prvnímu kontaktu s nakaženým pacientem mohou přijít,“ dodává.

Dodavatel zdravotnických a hygienických produktů BATIST Medical zaznamenal zájem o respirátory ze strany lékařů a zdravotníků. Momentálně však respirátory třídy FFP3 nemají skladem a distribuují pouze respirátory třídy FFP1 a FFP2, které ovšem před virem neochrání.

Firma TOMIS CZ, která se specializuje na osobní ochranné pracovní pomůcky, už respirátory třídy FFP3 také nemá. „Je to úplně jedno, protože my stejně teď žádné nemáme. A během těchto dvou dnů, kdy toto nařízení vzešlo, tak se musím přiznat, že se na nás nikdo z lékařů ani zdravotníků neobrátil. Jen jedna zdravotní sestřička se přišla zeptat k nám na prodejnu,“ sdělila Seznamu Michaela Červinková z firmy TOMIS.

Opatření, které zakazuje roušky a respirátory prodávat běžným občanům, platí od středy. Respirátory je možné prodávat pouze poskytovatelům zdravotních služeb, sociálních služeb, organizačním složkám a osobám, které distribuují roušky a respirátory právě těmto osobám. Zatím však respirátory nejsou téměř nikde k dostání.

K tomuto opatření Ministerstvo zdravotnictví přistoupilo hned poté, co se objevily první případy nákazy koronavirem v České republice. Vzhledem k tomu, že nelze jednoduše poznat pacienta s tímto onemocněním, je nutné, aby byli nejdříve chráněni zdravotničtí pracovníci.

Konkrétně je podle ministerstva důležité vybavit respirátory především lékaře v nemocnicích, lékaře v terénu, sestry, lékárníky, hygieniky, záchranáře, policisty, hasiče či armádu a zamezit tak šíření tohoto onemocnění a udržet v případě vypuknutí epidemie bezproblémový chod kritických složek státu.

Vzhledem k postupnému šíření tohoto onemocnění na území Česka a v okolních státech a jeho příznakům, které jsou podobné běžné chřipce, ministerstvo očekává, že se toto onemocnění bude dále šířit po celé České republice.

Reklama

Související témata:

Doporučované