Hlavní obsah

Dokument EU o bezvízovém styku označuje Gibraltar za kolonii, Británie to odmítá

Dokument označující Gibraltar za kolonii pobouřil britské diplomaty.Video: Klára Mališová, AP

 

Reklama

Britští občané by po brexitu neměli potřebovat víza pro krátkodobé cesty do zemí Evropské unie, v pátek se na tom dohodli velvyslanci členských zemí. Text příslušného návrhu unijního nařízení však označuje Gibraltar za britskou kolonii. To okamžitě vyvolalo odmítavou reakci britských diplomatů. Gibraltar je podle Londýna součástí rodiny Spojeného království a jejich vztah se brexitem nezmění.

Článek

Dohoda předpokládá bezvízové cesty do Evropské unie pro britské občany při návštěvách kratších než 90 dní. Zároveň očekává, že se britská strana vůči občanům zemí Unie zachová obdobně.

Britští diplomaté však nesouhlasí s tou částí textu, která Gibraltar označuje za britskou kolonii. V nařízení totiž stojí, že Gibraltar je „kolonií britské koruny”. Mluvčí britské mise při EU Anna Gowardová na označení reagovala, že Gibraltar kolonií není a je zcela nepatřičné ho takto popisovat.

Gibraltar je podle Londýna „součástí rodiny Spojeného království“ a má s ním „vyspělý a moderní ústavní vztah“, který se brexitem nezmění. Demokratické rozhodnutí občanů Gibraltaru být součástí Británie by podle mluvčí měly všechny strany respektovat.

Dokument též připomíná, že ohledně suverenity Gibraltaru existuje spor mezi Británií a Španělskem. Řešení je podle textu potřeba hledat v rámci rezolucí a rozhodování Valného shromáždění OSN. Tuto interpretaci textu, podle níž by mělo jít o „kontroverzi“ mezi zmíněnými dvěma státy, Londýn rovněž odmítá – vůbec to podle něj není v souladu se všemi předchozími prohlášeními EU.

Otázka Gibraltaru už loni v prosinci zdramatizovala dokončování smlouvy o vystoupení Británie z Evropské unie. Výhrady Madridu se odstranit podařilo, britský parlament ale v lednu dokument odmítl z jiných důvodů, souvisejících především s takzvanou irskou pojistkou.

V případě, že brexit bude 29. března řízen zatím neschválenou dohodou, začala by nová pravidla ohledně bezvízového styku platit po konci přechodného období. Pokud Británie Unii opustí bez dohody, měla by vstoupit v platnost ihned, tedy od 30. března letošního roku.

O konečné podobě pravidel, se kterými přišla Evropská komise loni v listopadu, nyní může začít rumunské předsednictví vyjednávat s Evropským parlamentem.

Reklama

Doporučované