Hlavní obsah

Dokument, jak si objednat stíhání, koloval u Zemana. Autorkou však není Benešová

Je možné si objednat v Česku trestní stíhání?Video: Zuzana Černá, Seznam Zprávy

 

Reklama

Jak vznikl materiál, který si vzala současná ministryně spravedlnosti Marie Benešová na schůzku k prezidentu Miloši Zemanovi?

Článek

Existuje dokument, podle něhož je možné objednat si v Česku trestní stíhání? Otázka, která opanovala poslední dny diskuzí o justici, má dvojznačnou odpověď.

Ano, dokument – a docela obsáhlý – existuje. A dostal se dokonce na jednání justičních expertů u prezidenta Zemana.

Autorkou však není Babišova nová ministryně spravedlnosti Marie Benešová.

Tenkrát na chatě

V dubnu se v lovecké chatě V Luhu v Lánské oboře sešel expertní tým prezidenta Miloše Zemana a tehdejší ministr spravedlnosti Jan Kněžínek mu přinesl dokument o české justici. Marie Benešová, ještě v roli advokátky a prezidentovy poradkyně, přinesla ke Kněžínkovu materiálu oponentní zprávu.

„Překládala jsem oponentní zprávu, kde byly zmíněny všechny složky resortu jako vězeňství, mediace, probace a soudnictví a tak dále,“ řekla veřejně Benešová, když ji Andrej Babiš před dvěma týdny uváděl do úřadu na Ministerstvu spravedlnosti. Zároveň tam – jako ostatně v několika dalších rozhovorech a vystoupeních – potvrdila, že se možnosti objednat trestní stíhání dotkla. „Zmínila jsem tam pár jevů, které považuju za závažné a které jsou novum – a to je trestní stíhání na objednávku.“

Sama Benešová pak prozradila, že mezi účastníky schůzky koloval dokument, který se tématu týkal. Jeho autorem je advokát Karol Hrádela, k jehož nejznámějším případům patří ten, kdy ve velké korupční aféře obhajoval rozhodčí obžalované z přijímání úplatků.

„Jestli někdo vypracoval analýzu, tak třeba kolega Hrádela, on je schopný analytik,“ řekla na ministerstvu nová ministryně. „Nechala jsem kolovat, abych uvedla příklad,“ dodala k průběhu schůzky v Lánech.

To, jakou roli hrál na schůzce expertů v Lánech spis vypracovaný přímo Marií Benešovou, popsal Seznamu i bývalý ministr Jan Kněžínek. „Na jednání u pana prezidenta jsme to řešili jen ústně,“ řekl. Během jednání ale podle něj ležel na stole a členové poradního týmu do něj mohli kdykoliv nahlédnout.

Od Bartončíka k Babišovi

Advokát Karol Hrádela Seznamu řekl, že materiál, který Marie Benešová přivezla na schůzku poradců prezidenta, dokončil v lednu 2018 a že byl součástí obhajoby jednoho z jeho klientů.

Právě s odvoláním na to, že byl vypracován pro klienta, nechce advokát Hrádela materiál zveřejnit. Nechce ani říci, kdo si u něj tuto zakázku zadal.

Z Hrádelova popisu však plyne, že ovlivňováním trestních případů se jeho spis zabýval ze speciálního úhlu pohledu. Podle advokáta jde totiž o více než stostránkový exkurz do historie ovlivňování politiky pomocí složek Ministerstva vnitra.

„Začalo to od roku 1990 Bartončíkem, což sice nebylo trestní stíhání, ale zásah Ministerstva vnitra,” vzpomněl Hrádela případ někdejšího lidoveckého lídra, jehož politickou kariéru v brzkých polistopadových časech ukončilo zveřejnění dokumentů, podle nichž byl spolupracovníkem StB.

Tématem analýzy je také – a to shodně uvedla i Marie Benešová – takzvaná Kubiceho zpráva, která unikla do médií před volbami v roce 2006 a šlo o soubor zjištění policie o lidech působících v politice – mnohdy šlo o zcela neověřená zjištění.

„Můj klient působil ve veřejném prostoru a myslel si, že z politického důvodu je zájem ho zlikvidovat,” uvedl pro Seznam Karol Hrádela.

Čapí hnízdo opět na scéně

Aniž Seznam položil přímou otázku, advokát Hrádela sám od sebe popřel, že by zmíněným klientem byl Andrej Babiš nebo některá z firem, které jsou s Babišem spojeny.

Proč?

Informaci, že existuje jistý Hrádelův materiál týkající se tématu, totiž už v únoru 2018 přinesl internetový deník neovlivni.cz.

Napsal, že Hrádelova analýza má celé pasáže, kdy se dotýká případu, v němž policie letos na jaře navrhla žalobci obžalovat premiéra Andreje Babiše. Autor dokumentu Karol Hrádela podle deníku ve shodě s Andrejem Babišem naznačuje, že trestní kauza Čapí hnízdo, v níž jde o podezření z dotačního podvodu, může být ze strany české policie vykonstruovaná.

A jak deník připomíná, advokátův spis se nevypořádal s důležitou okolností, že ke stejnému závěru jako česká policie dospěl i Evropský úřad pro boj proti podvodům OLAF.

Jak se dostal Hrádelův dokument na schůzku prezidentových expertů do Lán?

Advokát Seznamu řekl, že svou práci pro klienta Marii Benešové nedal a že ani nebyl konzultantem její oponentní zprávy pro Zemana.

Řekl také, že Babišovu ministryni příliš nezná a že se setkali tak „dvakrát či třikrát“ – i když Marie Benešová advokáta Hrádelu vylíčila jako schopného analytika.

„V době, kdy jsem materiál zpracovával, nechával jsem ho konzultovat od různých právníků a objektivně nemůžu vědět, kde různé verze mé analýzy skončily,” řekl Seznamu Hrádela. „Je dost možné, že konečnou nebo téměř konečnou verzi paní ministryně dostala. Minimálně o jednom právníkovi, co ji zná, vím, že jsem mu to dával ke konzultaci,” vysvětloval, jak se Benešová mohla k analýze dostat.

Rozhovor s advokátem Karlem Muzikářem. Video: Seznam Zprávy

Dva případy Marie Benešové

Navzdory tomu, že ve věci „objednání trestního stíhání“ ministryně Benešová odkazuje spíše na práci advokáta Hrádely, se od jejího nástupu více mluví o zprávě, kterou sepsala pro prezidenta.

Protože se tato zpráva stala i jedním z motivů, který zdvihá veřejné protesty proti jmenování Marie Benešové a premiéru Babišovi, oba politici vysvětlují, že to, co sepsala budoucí ministryně pro Hrad, žádnou „analýzu“ na toto téma neobsahuje. A že jde jen o oponenturu ke zprávě tehdejšího ministra Kněžínka.

Andrej Babiš v neděli večer kvůli tomu na Facebooku napsal, že šlo pouze o reakci na Kněžínkův materiál, v němž Benešová krom jiného uvedla, že „nově se zrodil další vysoce nebezpečný jev – trestní stíhání na objednávku, který se objevil v souvislosti s vyšetřovanou kauzou Beretta“.

„Tam bylo vyrobeno uměle usnesení o zahájení trestního stíhání, ten policista, který byl stíhán, to dal do spisu a do systému a státní zástupkyně, která je nyní stíhaná, to odsouhlasila,“ řekla o tom Marie Benešová novinářům v den, kdy byla uvedena do funkce.

Mluví o případu svého klienta známého českého advokáta Karla Muzikáře, kterého zastupovala a který v kauze Beretta vystupuje jako poškozený.

A když ministryně před novináři říká, že státní zástupkyně stíhání odsouhlasila, je třeba přidat informaci, že Karel Muzikář v těchto souvislostech obviněn nikdy nebyl.

Muzikář to na přímý dotaz Seznamu sám potvrdil. „Jsem v pozici poškozeného. Z médií vím, že jsem se stal obětí této skupiny,“ řekl Seznamu.

A Dagmar Máchová, která je v kauze Beretta nyní za jiný čin obviněna, přes svého obhájce Víta Širokého odmítla, že by jakékoliv uměle vytvořené usnesení o zahájení trestního stíhání potvrdila.

Další případ, o kterém Benešová mluví, je kauza Neograph. Babiš zmínil, že v oponentním posudku současná ministryně spravedlnosti uvedla, že došlo ke kriminalizaci podnikatele Vladimíra Sitty mladšího. Ten byl nakonec soudy zproštěn obžaloby za vytunelování tiskárny.

Případ Beretta i Neograph spojuje jméno už zmíněné žalobkyně Dagmar Máchové. V první kauze byla obviněna, druhou dříve dozorovala. A vrchní soud ji v této souvislosti zkritizoval. Když zprostil Sittu obžaloby, zmínil, že lze těžko obhájit její nestrannost.

Kde to leží?

Debaty o tom, zda si lze skutečně v Česku objednat trestní stíhání, načínají politici nezřídka.

O tom, že je teoreticky možné si stíhání v Česku objednat, mluvil již loni také prezident Miloš Zeman před druhým kolem prezidentských voleb.

„Teoreticky to možné je, pokud ta skupina má významný finanční nebo mocenský vliv,“ uvedl Zeman v jedné z televizních debat. A zmínil v této souvislosti například případ bývalé šéfky Energetického regulačního úřadu Aleny Vitáskové.

Vrchní soud v Olomouci ji sice zprostil obžaloby, ale Nejvyšší soud letos řekl, aby zpřesnil důvody tohoto zproštění. Proti slovům Zemana se tehdy ohradili žalobci.

Totéž udělal nyní nejvyšší státní žalobce Pavel Zeman nad diskuzemi kolem zprávy Marie Benešové.

Možností, že se dá objednat trestní stíhání, se hájí také Andrej Babiš, když se řeší jeho stíhání v už zmíněné kauze Čapí hnízdo.

Zpráva Marie Benešové, která vyvolává tolik rozruchu, leží nyní patrně na Hradě a na Ministerstvu spravedlnosti. I když bývalý ministr Kněžínek Seznamu řekl, že on fyzicky tento dokument v ruce nedržel a nemá ho ani v elektronické podobě.

Hrad pak prostřednictvím mluvčího Jiřího Ovčáčka ke zprávě Marie Benešové jenom uvedl: „Jednalo se o podkladový materiál pro jednání expertního týmu. Nic více.” Zájem o materiál nové ministryně je podle mluvčího jen „mediálně politický cirkus” související s blížícími se eurovolbami.

Andrej Babiš k protestům proti Marii Benešové. Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované