Hlavní obsah

Dokument Nová šichta je v širším výběru na Nejlepší evropský dokument roku

Foto: Getty Images

„Ilustrační foto.“

Reklama

Film Nová šichta režiséra Jindřicha Andrše se dostal do širšího výběru na Nejlepší evropský dokument roku, který vyhlašuje Evropská filmová akademie.

Článek

Dokument o horníkovi, který se rekvalifikuje na programátora, tak má šanci získat Evropskou filmovou cenu, obdobu amerických Oscarů. Evropské filmové ceny se udílejí od roku 1988, nyní v deseti kategoriích. ČTK o tom za distribuční společnost Artcamfilms informovala Hedvika Petrželková.

„Užší nominace budou oznámeny v listopadu, vítěze pak zvolí členové Evropské filmové akademie na začátku prosince,“ uvedla Petrželková.

Snímek Nová šichta zachycuje osud propuštěného horníka Tomáše Hisema, který se zkouší v padesáti rekvalifikovat na počítačového programátora. Film ukazuje vztah centra a periferie, existenciální tíseň, proměny a odcizení práce v současné ekonomice a adaptabilitu člověka ve světě bez silné záchranné sítě.

„Film vznikal po dobu téměř čtyř let. Začali jsme intenzivně natáčet v roce 2017, těsně před uzavřením dolu Paskov,“ uvedl režisér Jindřich Andrš. „Tomáš mě zaujal hned na prvním kurzu programování svou hornickou přímočarostí a charismatem,“ dodal.

Dokument ukazuje životní cestu Hisema z dolu ke klávesnici počítače se syrovou upřímností, nechybí množství ostravských slangových a vulgárních výrazů. Hisem se představuje jako oddaný fanoušek fotbalistů Baníků, příznivec punkové hudby i člověk pochybující o svých schopnostech.

Snímek má na kontě celou řadu cen. Režisér Andrš například získal Cenu innogy pro objev roku České filmové kritiky, dále vybojoval tři ceny na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava a dvě ocenění v německém Lipsku na nejstarším festivalu dokumentárních filmů DOK.

Režisér Andrš studoval režii dokumentárních filmů na FAMU, filmovou vědu na Univerzitě Karlově a Edinburgh Napier University. Nová šichta je jeho celovečerním debutem. Jako producent se podílel na krátkém filmu Elišky Cílkové Pripyat Piano, který obdržel v roce 2019 cenu Silver Eye Award a v roce 2021 nominace na Cenu české filmové kritiky a na cenu Český lev. Cílková je také autorkou soundtracku k filmu Nová šichta.

Reklama

Doporučované