Hlavní obsah

Dolní centrum Liberce se promění, u Nisy bude náplavka

Foto: re:architekti studio

Takto má vypadat dnes zanedbané spodní centrum Liberce.

Reklama

Radikální proměnou má projít dolní centrum Liberce v okolí mrakodrapu krajského úřadu. Součástí modernizace bude i náplavka na březích řeky Nisy.

Článek

„Nejprve vyroste v prostoru stávajícího parkoviště mezi sídlem Libereckého kraje a Domem kultury parkovací dům v režimu P+R. Vzniknou zpevněné plochy a dojde k revitalizaci části navazujícího parku a vybudování schodiště propojujícího spodní piazzettu u parkovacího domu s Náchodskou ulicí u sídla Krajského úřadu Libereckého kraje,“ uvedlo vedení libereckého magistrátu.

„Ve druhé etapě postavíme lávku přes řeku Nisu v místě vstupu do budovy krajského úřadu, vytvoříme náplavku na pravém břehu řeky Nisy a zkultivujeme okolí a přilehlý park. Současně plánujeme revitalizaci parku na Rybníčku a zeleně za Domem kultury a kolem Šolcova domu.“

V architektonické soutěži na budoucí podobu celé lokality zvítězilo re:architekti studio.

Foto: re:architekti studio

Promění se také okolí Domu kultury.

„Mám radost z toho, že na podobě Liberecké náplavky pracujeme společně s městem Liberec. Kromě jiného vznikne lávka přes Nisu u krajského úřadu, náplavka na pravém břehu řeky a také úprava okolí a přilehlého parku,“ dodal hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Z koryta řeky Nisy už zmizelo nevzhledné parovodní potrubí.

Foto: re:architekti studio

Nejprve vyroste v prostoru stávajícího parkoviště mezi sídlem Libereckého kraje a Domem kultury parkovací dům v režimu P+R.

Liberecký kraj koupil v roce 2014 budovy a pozemky ve svém sousedství od VÚTS (dříve Výzkumný ústav textilních strojů). Za areál o rozloze více než 11 000 metrů čtverečních zaplatil 125 milionů korun. Bývalou administrativní budovu přestavěl bezmála za 97 milionů korun na Evropský dům a nyní stavbaři dokončují rekonstrukci bývalé budovy dílen pro podnikatelský inkubátor. Stavba přijde na více než 390 milionů korun, hotová má být v říjnu. Přesunout by se tam měla mimo jiné také jídelna, která slouží nejen krajskému úřadu, ale i lidem z okolí, a také například archiv.

„Velmi se zkomplikovaly procesy v rámci stavebního řízení, co se týče věcných břemen, stavebních úprav koryta a protipovodňových opatření. Vše se velmi protahuje. Abychom neohrozili přijetí dotace, tak jsme projekt rozdělili a prioritně pokračujeme v přípravě parkovacího domu. Navazovat bude náplavka s parkovými úpravami a úpravami prostranství,“ řekl nedávno pro ČTK náměstek hejtmana Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj).

Revitalizace dolního centra Liberce kolem sídla Libereckého kraje přijde podle odhadů na 220 milionů korun.

Reklama

Doporučované