Hlavní obsah

Dolní Sasko zakázalo salafisty, pak přišla hromadná policejní razie

Rozsáhlá razie v Dolním Sasku.Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Se salafistickou skupinou Německojazyčný islámský kruh Hildesheim byl spojen i berlínský útočník Anis Amri.

Článek

Německá policie ráno podnikla rozsáhlou razii namířenou proti salafistické scéně v západoněmeckém městě Hildesheim.

„V časných ranních hodninách provedli policisté rozsáhlou razii v Hildesheimu. Akce byla reakcí na zákaz, který byl vydán na skupinu radikálních salafistů," potvrdila policejní mluvčí Julia Hunoldová. Dodala, že bylo prohledáno více než osm osob.

Razie v dolnosaském městě, které má zhruba 100 000 obyvatel, se zúčastnilo asi 370 policistů. Předcházel jí zákaz spolku s názvem Německojazyčný islámský kruh Hildesheim (DIK). Podle ministerstva vnitra pro Dolní Sasko v něm radikálové mimo jiné motivovali muslimy k účasti v bojích na Blízkém východě.

„Toto opatření nijak nesouvisí s muslimskými obyvateli, kteří tu žijí v klidu. Je namířeno proti slepým fanatikům, kteří zneužívají světové náboženství pro své účely a pro podporu teroristických organizací, jako je Islámský stát a jeho nelidské cíle,” řekl dolnosaský ministr vnitra Boris Pistorius. Dodal, že během úterního odpoledne uspořádá tiskovou konferenci v Hannoveru, aby projednal podrobnosti zákazu sdružování a s ním související razie.

Okolí měst Hildesheim a Göttingen, která leží v jižní části spolkové země Dolní Sasko, je dlouhodobě úřadům známo jako bašta salafistů. Hlavní postavou místní radikální komunity byl imám abú Valá považovaný za hlavního ideologa tohoto hnutí v Německu, uvedla agentura DPA. Loni v listopadu ho policie zatkla. S tímto radikálním imámem byl v kontaktu rovněž Anis Amri, pachatel předvánočního atentátu v Berlíně, při kterém zahynulo 12 lidí včetně jedné Češky. V Hildesheimu se Amriho podařilo vyfotografovat loni v únoru.

Co je hnutí salafija

Zformovalo se mezi sunnity a odkazuje na „řádně vedené předky“. To jsou ti muslimové, jejichž víra měla být čistá proto, že žili v době proroka Muhammada, či záhy po jeho smrti. Současní salafisté se třídí do několika skupin, které mohou i nemusí být propojené. Někteří z nich se od dění v tomto světě distancují natolik, že odmítají účast na násilí či politice. Ti, kteří v centru dění zůstávají, často volají po teokratické vládě. Lpí na doslovném výkladu koránu a vůči ostatním vírám bývají nesnášenliví.

Reklama

Související témata:

Doporučované