Hlavní obsah

Doma ji bili, tak utekla. Čečenská policie dívku přivedla zpátky

Svět bez obalu: Dcera jednoho z čečenských vůdců utekla kvůli domácímu násilí z domova. Policejní eskorta ji přivedla zpátky.Video: RFE/RL

 

Reklama

V ruském Dagestánu se odehrála razie v azylovém domě pro oběti domácího násilí. Policisté zadrželi Čečenku Chalimu Taramovou, která v domově hledala spolu se svou přítelkyní ochranu kvůli své sexuální orientaci.

Článek

Než ji přišli zatknout, natočila Chalima prohlášení. Říká v něm: „Dnes je 6. června 2021. Já, Chalima Taramová, jsem dobrovolně opustila svůj domov kvůli pravidelnému bití a vyhrožování. Žádám vás, abyste mě nehlásili jako pohřešovanou osobu a nezveřejňovali, kde se nacházím, protože by to mohlo ohrozit můj život.“ Aktivisté z azylového domu uvedli, že v zásahové jednotce byli jak dagestánští, tak i čečenští policisté. Během potyčky zbili i několik místních žen, které se pokoušely Chalimu chránit.  „V životě jsem viděla mnoho věcí, ale tohle bylo neuvěřitelné a nechutné. Vtrhla sem horda ozbrojených mužů a násilím zatkli pět křičících žen,“ popisuje zásah očitá svědkyně.

Na videu je zachycen i Chalimyn otec Ayub Taramov, který je blízkým spolupracovníkem Ramzana Kadyrova. Čečenského vůdce, který je obviňován z častého porušování lidských práv včetně mučení, únosů a vražd.

Mnoho členů LGBT komunity v Čečně čelí také násilí a únosům ze strany čečenské policie. Ruští aktivisté, kteří se zabývají ochranou práv homosexuálních občanů, uvedli, že se budou snažit Chalimě Taramové poskytnout právní pomoc. „Obdrželi jsme odpověď od Evropského soudu pro lidská práva, ve které se uvádí, že nemohou okamžitě reagovat. Zároveň jsme požádali i o reakci úřady Ruské federace ohledně zadržení Chalimy, kde je na odpověď lhůta deseti dnů. Ptáme se soudu, proč byla Chalima v dagestánské Machačkale zadržena, jaký k tomu měla policie právní důvod, zda byl přítomen právník, kde teď je. Pokud je v Čečensku, tak kdo ji tam dopravil, zda to byl policejní doprovod, nebo zda se jednalo o nějaké soukromé osoby. A samozřejmě - proč k tomu došlo,“ říká aktivista Tim Bestsvet.

14. června vystoupila Chalima Taramová se svým otcem v čečenské televizi. Popřela, že by na ni byl vyvíjen nějaký nátlak, a uvedla, že nebyla unesena.

Tato rádoby dobrovolná vystoupení však nejsou v zemi nějak výjimečná.

Čečenské úřady následně zveřejnily prohlášení, že Chalima byla z azylového domu odvedena, protože ji tam hrozilo nebezpečí. Ruští LGBT aktivisté se hodlají nadále snažit na tento případ upozorňovat jak soudy, tak i mezinárodní společenství.

Více naleznete v úvodním videu.

Další reportáže z produkce Rádia Svobodná Evropa najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované