Hlavní obsah

Alarmující čísla. Děti zažívají ve škole fyzické násilí i šikanu

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Čtyři z deseti žáků na druhém stupni základní školy se často, nebo dokonce denně setkávají se slovní šikanou, 13 procent pak dokonce s fyzickým násilím. Většina navíc nemá nikoho, na koho by se ve škole obrátila.

Článek

Když je žák ve škole spokojený, pomáhá mu to také zvládat výuku. Jenže 13 procent žáků druhého stupně se zde setkává pravidelně s fyzickým ubližováním. Devět procent říká, že se to stává docela často, čtyři procenta pak, že fyzické násilí je běžná věc.

Výsledky vycházejí z dotazníkového šetření Mapa školy, které každoročně realizuje společnost Scio. V uplynulém školním roce se do něj zapojilo 14 800 dětí z prvního stupně a 12 800 žáků druhého stupně z celkem 110 škol.

„Celková spokojenost žáků silně souvisí s tím, jak žáci vnímají kvalitu výuky, a již méně s tím, jak hodnotí vztahy se spolužáky, fyzické zázemí nebo vztahy s učiteli. Pokud tedy žáci hodnotí pozitivně svoji spokojenost ve škole, pak je silně pravděpodobné, že tak hodnotí i kvalitu výuky ve škole,“ říká Michal Dorčák, koordinátor projektů pro školy ve společnosti Scio.

Problém je to navíc dlouhodobý. I z posledního šetření před covidovou uzávěrou vyplývá, že s fyzickým násilím se setkává podobné procento žáků. Aktuální průzkum navíc ukazuje, že 40 procent žáků druhého stupně se často, nebo dokonce denně setkává se slovní šikanou.

Data navíc korespondují i se zjištěními České školní inspekce. Až 41 procent škol v posledních letech muselo řešit případy šikany. V mezinárodním šetření PISA pak 24 procent českých žáků uvedlo, že se šikanou mají zkušenost.

Děti se navíc nemají na koho obrátit. Většina žáků druhého stupně nevěří ve škole žádnému dospělému natolik, aby se na něj bez obav obrátila se svým problémem nebo o důvěrnou radu.

Reklama

Doporučované