Hlavní obsah

Osm set lidí čekalo na zubaře, ve frontě trávili i noc

V šestitisícových Hustopečích ordinují jen tři zubaři. Do města se přitom sjíždějí lidé z celého regionu. Video: Pavel Gratcl, Seznam Zprávy

 

Reklama

O zubaře projevilo v Hustopečích zájem osm set lidí. Někteří před ordinací dokonce nocovali. „Je to neřešený problém těch nahoře,“ říkají místní v reportáži Seznam Zpráv.

Článek

Ta scéna spíš připomíná rockový koncert. Lidé se nedočkavě tlačí v davu nedaleko náměstí v Hustopečích, jenže nevyhlížejí hudební hvězdy. Nebývalou frontu má na svědomí místní zubař Tomáš Kuča. Přijímá nové pacienty.

Také na jižní Moravě je jich zoufalý nedostatek. Boji se zubním kazem tak v Česku předchází boj o zubaře. A úterní davy u náměstí situaci vystihují. Sedmadvacetiletý lékař předem ohlásil, že přijme nové zájemce.

„První přišel ve tři čtvrtě na jednu ráno. Říkal mi, že ani nespal a postával. Další přišli kolem třetí ráno, ve čtyři už stáli ve dvaceti lidech. Mrzí mě, že museli tak dlouho čekat. Ale kdo vydržel, zasloužil si odměnu, že má termín,“ popisuje úterní akci.

Aby některé neprotežoval, vzkázal, že musejí do Mrštíkovy ulice přijít osobně. „Slíbili jsme, že kolik lidí přijde, tolik přijmeme. Kapacita je přesně naplněná. Lidé se dřív po mailech dožadovali přijetí a nešlo jasně určit hranici. Přetěžovali telefonní linku. Nepřišlo mi fér, aby se takto registrovali,“ říká s jednodenním odstupem.

O zuby pečuje jen pár metrů od hlavního hustopečského náměstí. I ve středu ráno se před jeho ordinací shlukují skupiny převážně starších lidí. Bohužel už mají smůlu.

Zvonit do ordinace zkouší i padesátnice Zdeňka. „Bohužel další lidi nepřijímáme. Včera jich bylo osm set,“ slyší od zdravotní sestry.

Žena byla včera v nemocnici a nemohla prý dorazit. „Asi počkáme na kováře, když nás zub začne bolet,“ glosuje žena směrem k dalším čekajícím.

Žije v Hustopečích a zubaře shání půldruhého roku marně. „Je to děsné. Zatím jsem naštěstí neměla problém. Zuby drží, ale jak dlouho? Člověk neví. Dřív tu byli doktoři a někdy stačilo přijít bez objednání. Vyseděli jste si hodinu a doktor vás vzal. Teď vám může hlava upadnout a nikdo se nepostará,“ popisuje situaci.

Před ordinací zkouší štěstí také osmdesátník Jan Raus z nedalekých Vranovic. Jak říká, za zubařem do Hustopečí dojížděl možná čtyřicet let. „Byl tady včera snad celý okres, já o tom bohužel nevěděl. Zubaře sháním už asi rok. Byl jsem v Břeclavi, Brně. Zubařství je žhavý obor. Píšu si s pojišťovnami. Nikdo vám neřekne nic,“ vypráví o trampotách se zubaři.

Jeho manželka špatně chodí, oba nemohou specialistu sehnat. „Zatím neřešíme nic kritického, ale ženě vypadl zub. Má to zlomené. Jen čeká, kdy ji rána začne bolet,“ dodává důchodce.

Foto: Tomáš Svoboda , Seznam Zprávy

Ordinace Tomáše Kuči v úterý zažila nečekanou „slávu“.

Jeho původní zubař ordinoval jen o pár domů dál. Na domě ještě visí cedule. Jenže moderně zařízená ordinace je paradoxně prázdná. V budově s nepřehlédnutelným modelem zlatého zubu nad vchodem funguje zubní laboratoř a dvě ordinace.

V jedné místnosti jsou dvě zubařská křesla od dubna přikrytá zeleným pláštěm. Ordinace zažila generační obměnu a nové zubaře nemůže sehnat.

„Máme inzeráty na sociálních sítích, v katalogu lékařské komory, ale nikdo ani nezavolá. Když jsme dřív kompletně vybavenou ordinaci k pronájmu nabídli, tak se aspoň někdo přijel podívat, ale dneska je to úplně jinak,“ vysvětluje majitel budovy a zubní technik Pavel Gratcl.

Tři zubní lékaři, kteří se starali o necelých deset tisíc pacientů, na jaře odešli za nabídkami z okolních obcí. „V dnešní době dostanou všechno na zlatém podnose. Města a obce se je snaží získat nově vybavenými ordinacemi, nájmem za korunu, služebními auty a byty. Když ani tak není o pozice zájem, nabízejí pozemky a hrubé stavby. Udělají prostě všechno pro to, aby si je získaly,“ popisuje.

Hustopeče jsou spádová oblast asi pro 35 tisíc lidí. Starostka Hana Potměšilová (nez.) ve středu dopoledne jedná s desítkami starostů hustopečského mikroregionu. Přiznává, že chybějící zubaři jsou u stolu tradiční téma.

Zubař je tady klenot. A obce se o něj doslova perou. „Jako starostka nemůžu nic přikazovat soukromým zubařům. O motivaci pro lékaře jsme diskutovali s našimi právníky. Řeknu příklad: Nabídnu 2 miliony dětskému lékaři, dám mu služební byt. A co řekne ten další?“ namítá.

Po úterní zkušenosti budou ve staronové koalici dál zvažovat, jak zubní lékaře a praktiky do města nalákat.

V šestitisícovém městě nyní ordinují jen tři zubaři. Je mezi nimi Klára Kočicová. V její čekárně sedí čtvrt hodiny před polední přestávkou čtyři pacienti. K situaci s nedostatkem zubařů se světlovlasá doktorka vyjadřovat nechce. ,,Radši vám k tomu nic neřeknu, protože bych musela být sprostá. Zeptejte se vlády. Ti by ten problém měli vyřešit. Já s tím nic neudělám,“ říká rázně.

Úterní dav tvořili zájemci z celé jižní Moravy. Neustálou poptávku řeší i Kuča. „Někteří lidé si reálně klekají na kolena, abych je vzal. Nosí dárky, samozřejmě je nepřijímám. Bohužel i my máme pracovní dobu. Nejsme nafukovací,“ omlouvá se.

Nad frontou v Hustopečích se pozastavuje i prezident České stomatologické komory Roman Šmucler. „Tak to má být podle našich zvláštních zákonů být. Nový lékař má brát lidi, jak přijdou. Pokud je někde nový, fronta je nevyhnutelná. Popravdě, jsem rád, že to většina stomatologů ignoruje. Lidé by se měli hlásit u pojišťoven, předat lékařům adresu a ne tahle nedůstojná estráda,“ reaguje na Twitteru. Podle něj je však zubařů v Česku dost.

Gratcl s ním nesouhlasí. „Početně jich dostatek možná je. Jde ale o to, že jich plno pracuje na úřadech, v pojišťovnách nebo přednáší na univerzitách a pacienty přijímají třeba jen jeden den v týdnu na klinice. Oni se sice vykazují jako lékaři, ale nepracují jako lékaři,“ reaguje.

A přidává příklad zubařského páru z Ukrajiny, který pracuje „u pásu“ v nedaleké továrně. Kvůli složitým zkouškám a byrokracii se k pacientům nedostane.

Rovněž Kuču Šmuclerova reakce mrzí. „Jako mladší člověk sleduji sociální sítě. Viděl jsem, jak se vyjadřoval. Mohl se taky postavit do té řady,“ říká.

Kuča pochází z Opavy, ordinaci na jihu Moravy převzal před půldruhým rokem po končícím zubaři. Hustopeče si zamiloval a po včerejší přijímací akci má v kartotékách dvě tisícovky pacientů.

Hustopečský výjev je podle něj reálný obrázek současného stav zubní péče v Česku. „Není to nafouknutá bublina. Nečekal jsem, že naše registrace vyvolá takový ohlas. Na druhou stranu jsem za to rád. Je to přesná ukázka reálné situace u zubařů,“ doplňuje Kuča.

Starostka dodává, že Hustopeče jen odhalily neřešený problém. „Ale ne samospráv, těch nahoře. Musejí udělat analýzu skutečné zubní péče.“

Reklama

Doporučované