Hlavní obsah
Online

Úvěr pro Čapí hnízdo řešila finanční ředitelka Agrofertu, řekli bankéři

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Andrej Babiš u pondělního jednání soudu.

Reklama

aktualizováno •

Další den procesu s bývalým premiérem Andrejem Babišem kvůli Farmě Čapí hnízdo jsme sledovali v on-line reportáži.

Článek

Po týdenní přestávce se do největší jednací síně budovy Městského soudu v Praze vrátila kauza označovaná za proces roku.

Bývalý premiér Andrej Babiš a manažerka Agrofertu Jana Nagyová (Mayerová) jsou v něm obžalováni za napomáhání dotačnímu podvodu respektive za zločin dotačního podvodu a poškození zájmů Evropské unie při stavbě Farmy Čapí hnízdo.

Na tento týden je líčení naplánováno až do pátku s výjimkou středy, kdy je státní svátek. Během pondělního jednání přišli svědčit lidé z banky HSBC, která projekt Čapího hnízda úvěrovala. Z jejich výpovědí by si soudce Jan Šott měl udělat představu, do jaké míry byla společnost Farma Čapí hnízdo deklarovaná dotačnímu úřadu jako malá a střední firma ve skutečnosti propojena s obřím holdingem Agrofert.

Soudce Šott v pondělí na úvod uvedl, že vyhověl návrhu obhajoby, aby se zpracoval znalecký posudek na zdraví Andreje Babiše mladšího. Podle dřívějších informací by se měl vypracovat posudek v oboru psychologie i psychiatrie. Ten by měl zjistit, v jakém zdravotním stavu syn bývalého premiéra ve skutečnosti je.

Filip Koutný, bývalý šéf oddělení finanční správy (Treasury) v pražské pobočce banky HSBC, jako svědek uvedl, že Čapí hnízdo by bez záruky Agrofertu peníze nedostalo. „Ten projekt byl nefinancovatelný bez záruky Agrofertu,“ uvedl Koutný.

Jeho kolega, někdejší vedoucí oddělení řízení rizik v bance Pavel Šlancar vypověděl, že na schůzce, kde se řešil případný úvěr banky HSBC pro společnost Farma Čapí hnízdo, byla přítomna finanční ředitelka Agrofertu Petra Procházková. Úvěr s Procházkovou řešila i manažerka banky HSBC Karolína Slancová, která to také dosvědčila u soudu.

Soud s Andrejem Babišem

V současnosti jsou bývalý premiér a jeho tehdejší poradkyně Jana Nagyová (Mayerová) obžalováni z dotačního podvodu Čapí hnízdo a poškození finančních zájmů EU. Soud začal 12. září 2022. Podívejte se na aktuální informace o Babišově soudním řízení.

  • Svědek Gestinger nepřijde

    Soudce Jan Šott na začátku pondělního jednání uvedl, že k soudu v pondělí nepřijde někdejší šéf divize firemního bankovnictví v pražské HSBC Marek Gestinger. Ten se z jednání omluvil.

  • Soud skončil

    Tímto pondělní jednání v kauze Čapí hnízdo skončilo. V úterý budou vypovídat například advokáti Václav Knotek a Gabriela Knapová, kteří se na valných hromadách společnosti Farma Čapí hnízdo prokazovali akciemi této firmy. Jako svědkyně přijde k soudu také hlavní účetní Čapího hnízda Věra Knobová.

  • Svědek proti mně je nevěrohodný, řekl Babiš

    Andrej Babiš řekl, že v pondělí čtyři svědci vypověděli, že garance – ručení za úvěr ze strany Agrofertu – proběhla zcela standardně. Svědek Filip Koutný, který vypovídal v jeho neprospěch, je podle Babiše nevěrohodný. „Prezentoval tady nepravdy,“ uvedl Babiš.

    Z dalších jednání u soudu, jež budou probíhat tento týden, se pak Andrej Babiš omluvil.

  • Banka hledala investiční příležitosti, řekla Nagyová

    K výslechu svědků, kteří v pondělí u soudu mluvili, se nyní bude vyjadřovat oba obžalovaní. Jana Nagyová uvedla, že za ní finanční ředitelka Petra Procházková přišla s tím, že zástupci banky HSBC hledají investiční příležitosti. Nagyovou to v té době – podle jejích slov – překvapilo.

    Později se podle ní situace změnila. Banka požadovala nějakou garanci. Což mělo jít o zajištění ze strany holdingu Agrofert.

  • Kdo vlastnil Čapí hnízdo?

    Při výslechu se policista Marka Gestingera také ptal na to, zda dokáže říct, kdo v době žádosti o úvěr, vlastnil společnost Farma Čapí hnízdo. „Nevím. Ani to podle mého názoru nelze říct, protože akcie může každou chvíli držet někdo jiný,“ odpověděl Gestinger.

  • Soudce čte výpověď svědka

    Soudce Jan Šott nyní čte výslech dalšího bývalého manažera banky HSBC Marka Gestingera, který do České republiky ze Švýcarska nepřijel a z výslechu u soudu se omluvil.

    Na policii Gestinger uvedl, že si po 11 letech pamatuje v této souvislosti jen velmi málo. Nepamatoval si ani to, jakou výši úvěru Agrofert získal. Neřekl ani, s kým o tomto úvěru jednal.

  • Výslech poslední svědkyně

    Jako poslední bude v pondělí u soudu v kauze Čapí hnízdo vypovídat jako svědkyně Lenka Kratochvílová. Uvedla, že Andreje Babiše osobně nezná. Janu Nagyovou, která žádost o dotaci předkládala, zná, protože pracovala pro dotační úřad.

    Kratochvílová také řekla, že v době, kdy žádost řešili, nevěděla o tom, že by měl Babiš nějaký vztah k Farmě Čapí hnízdo. Vzpomněla si na to, že se na farmu jeli podívat.

    „Museli jsme zkontrolovat to, zda nedáme peníze na to, co už bylo postaveno. Tam ale bylo jen zbořeniště. Na nic nestandardního jsme nenarazili,“ uvedla.

  • Informace měla svědkyně od kolegy

    Svědkyně Karolína Slancová také uvedla, že informace, které se při poskytnutí úvěru objevily v interním systému banky HSBC, získala od svého kolegy Marka Gestingera.

    „Hlavní zdroj informací byl od pana Marka Gestingera,“ řekla. Podle jejích slov si je dále neověřovala a věřila tomu, co klient – holding Agrofert – bance uvedl. Následně výslech Slancové skončil.

  • Babiš nám ukázal Čapí hnízdo, řekla svědkyně

    Soudce Šott se nyní svědkyně ptá na to, zda věděla o tom, že Farma Čapí hnízdo měla vztah s Andrejem Babišem. Slancová na to však jednoznačně neodpověděla.

    Dále mluví o zmíněném jednání s Babišem. Slancová si vzpomněla na to, že u setkání bylo několik zástupců banky HSBC. Co se tehdy řešilo, ale už přesně nevěděla.

    Slancová také řekla, že na Čapí hnízdo byli pozváni v době rekonstrukce. Ještě před otevřením farmy. Podle Slancové tam vedle Babiše byla i finanční ředitelka Agrofertu Petra Procházková.

    Šott se Slancové ptal, proč tam Babiš podle ní byl. „Z důvodu, že měl nějaký zájem na Farmě Čapí hnízdo,“ odpověděla Slancová. Tímto „zájmem“ mělo být podle ní ručení společnosti Agrofert za zmíněný úvěr.

  • Jednání s finanční ředitelkou Agrofertu

    Svědkyně Karolína Slancová dále mluví o tom, jak jednání ohledně úvěru, který Agrofert od banky HSBC získal, probíhala.

    Proces, který v rámci banky probíhal, byl podle ní standardní. Slancová dále mluví, že kvůli úvěru jednala s finanční ředitelkou Agrofertu Petrou Procházkovou. Na to, jaký úvěr byl Agrofertu poskytnut, si už svědkyně nevzpomněla.

  • Soudní jednání pokračuje

    Soudní jednání v kauze Čapí hnízdo pokračuje. Vypovídat bude manažerka banky HSBC Karolína Slancová. Na začátek uvedla, že se s Andrejem Babišem setkala při jednom pracovním jednání.

  • Posudek na zdraví Babišovy dcery

    Soudce Jan Šott oznámil, že nyní bude číst posudek na zdravotní stav Babišovy dcery Adriany Bobekové. Jelikož jsou v něm však citlivé informace, tak kvůli tomu byla z jednání vyloučena veřejnost. Soud poté bude pokračovat až ve 12:30.

  • Díky ručení Agrofertem dostali úvěr rychle

    Bývalý šéf banky HSBC František Kopřiva nyní řekl, že v tomto případě hrálo roli to, že se Agrofert za projekt Čapí hnízdo zaručil. Jinak by podle něho Agrofert úvěr podle Kopřivy tak rychle nedostal. Následně výslech tohoto svědka skončil.

  • Informace se ověřovaly, řekl bývalý šéf banky

    Žalobce Jaroslav Šaroch se nyní ptá, zda do systému banky byly někdy vloženy účelové informace, aby nějaká firma dostala úvěr. „S tím jsem se nikdy nesetkal,“ řekl bývalý šéf banky Kopřiva.

    Podle něho byly informace, které se do tohoto systému dostaly, pracovníky banky dále ověřovány.

  • U jednání jsem nebyl, uvedl svědek

    Kopřiva dále řekl, že jednání o úvěru pro Agrofert se osobně neúčastnil. Dozvěděl se před lety pouze ústně od jednoho ze svých tehdejších podřízených Marka Gestingera, že Agrofert chce žádat o peníze na stavbu Čapí hnízdo.

  • Babiše znám od 90. let, řekl svědek

    V současné době začal vypovídat u soudu jako svědek bývalý šéf české pobočky HSBC František Kopřiva.

    „Pana Babiše znám někdy od 90. let, kdy jeho firmy začaly podnikat v Česku a byly klienty bank, v nichž jsem pracoval,“ řekl Kopřiva.

  • Řešil jste s kolegy úvěry? ptá se advokát

    Advokát Josef Bartončík, který zastupuje Janu Nagyovou, se ptal svědka Pavla Šlancara na to, zda v bance HSBC mezi kolegy řešili úvěry jednotlivých firem. A dále mu položil dotaz, zda se bavil o úvěru pro Čapí hnízdo s Filipem Koutným, který u soudu vypovídal před ním. „To si nevybavuji, ale bylo by to velmi nepravděpodobné,“ řekl Šlancar.

  • Soudce: Proč jste řešili úvěr s paní Procházkovou?

    Soudce Šott se nyní svědka ptal na to, proč u zmíněného jednání byla za Agrofert finanční ředitelka Petra Procházková. A zda se při této schůzce řešil vztah holdingu k Čapímu hnízdu. Svědek Šlancar jen řekl, že to neví. Podle svých slov nikdy neřešil, jaký vztah Čapí hnízdo mělo s Andrejem Babišem.

  • Schůzka kvůli úvěru

    Svědek Pavel Šlancar nejprve mluví o schůzce, která se podle něho konala mezi roky 2007 až 2009. Řešilo se na ní to, zda by banka HSBC byla ochotná poskytnout investiční úvěr společnosti Farma Čapí hnízdo. Na jednání byli vedle něho ještě kolega Marek Gestinger a Agrofert zastupovala jeho finanční ředitelka Petra Procházková.

  • Výslech dalšího svědka začal

    U soudu bude nyní mluvit někdejší vedoucí oddělení řízení rizik v bance Pavel Šlancar.

    Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

    Svědek Pavel Šlancar

Reklama

Hlavní zprávy