Hlavní obsah
Online

Proces roku začal, mluvil i Babiš. Všechno je špatně, řekl

Před pěti lety obviněn, dnes Andrej Babiš usedl na lavici obžalovaných.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

V online přenosu jsme sledovali zahájení procesu s bývalým premiérem Andrejem Babišem.

Článek

Téměř přesně po pěti letech se dostal do závěrečné fáze jeden z největších trestních případů posledního desetiletí.

Soudní proces bývalého premiéra Andreje Babiše a manažerky Agrofertu Jany Mayerové (Nagyové) začal za značného zájmu veřejnosti, takže na první den jednání se soud rozhodl vydávat vstupenky - a na ty se čekala od rána fronta.

Dopoledne přečetl žalobce Jaroslav Šaroch obžalobu (její znění níže v textu), kde Babiše viní z trestného činu pomoci ke zločinu dotačního podvodu a spoluobžalovanou Mayerovou (Nagyovou) ze zločinu dotačního podvodu.

Obžalobu kritizovali advokáti obžalovaných a odpoledne pak před soudem hovořili i oba obžalovaní. Jak Babiš, tak Mayerová (Nagyová) uvedli, že se vinni necítí. Před soudem však jenom pronesli svou řeč, na otázky soudce shodně odmítli odpovídat.

Část obžaloby žalobci na žádost médií uvolnili před procesem - jde o úvodní pětistránkovou pasáž, kde se popisují zjištění o žalovaných trestných činech.

Úvodní pasáž obžaloby je k přečtení zde:

Státní zastupitelství už na žádost Seznam Zpráv podle zákona o přístupu k informacím také uvedlo, že žalobce Šaroch v obžalobě pro Babiše i Mayerovou navrhuje tříletý trest podmíněně odložený na zkušební dobu pěti let.

Pro Babiše pak chce žalobce ještě peněžitý trest ve výši 10 milionů korun a pro Mayerovou peněžitý trest ve výši 500 tisíc korun. Nejde však o konečný návrh, ten žalobce uvede až na konci několikatýdenního soudního líčení.

Proces s Andrejem Babišem jsme sledovali v online přenosu:

  • Jednání soudu skončilo

    A tím pondělní jednání soudu s Andrejem Babišem a Janou Nagyovou skončilo. Pokračovat se bude v úterý, kdy v soudní síni přijdou na řadu znalci.

  • Notář se o jména akcionářů prý nezajímal

    Soudce se dále dostal k výslechu notáře Svatopluka Procházky, u něhož se konalo zasedání valné hromady v lednu 2008. Na ní došlo k přejmenování firmy ZZN Agro Pelhřimov na společnost Farma Čapí hnízdo a také změnám v představenstvu.

    Procházka mimo jiné uvedl na policii, že se o jména akcionářů této firmy tehdy nezajímal. V té době měly akcie firma patřit Babišovým dětem: Andreji Babišovi mladšímu a Adrianě Bobekové - a jeho partnerce Monice Babišové.

  • Soud čte výpovědi svědků na policii

    Výpovědi obou obžalovaných nebyly tak dlouhé, jak soudce Jan Šott předpokládal. Tak nyní přišly na řadu výslechy některých svědků na policii. Soudce Šott nejprve četl výpověď Libuše Bretšnajdrové (dříve Průšové), která byla ověřovatelkou zápisu na jedné z valných hromad společnosti Farma Čapí hnízdo. Ta byla v té době advokátní koncipientkou a na řadu otázek policie odmítla vypovídat.

    Dále soud četl výslech současné ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové, která byla v té době členkou Výboru Regionální rady. Ten potvrdil, která firma má dotaci z Evropské unie získat. Ani její výpověď nic nového do případu nepřinesla.

  • Nikdo spolupráci s Agrofertem netajil, řekla Nagyová

    Jana Nagyová uvedla, že je obžalována z toho, že se snažila zatajit vazby mezi firmami Farma Čapí hnízdo a Agrofert.

    „Jsem přesvědčena, že tomu nemůže ani pan státní zástupce věřit. To jsem se nikdy ani nesnažila,“ uvedla Nagyová.

    Doplnila, že nikdo podle ní nikdy neskrýval, že spolupráce mezi farmou a holdingem probíhá. Dokumenty o tom v žádosti o dotaci podle ní byly.

    Tím Nagyová svoji řeč ukončila. Stejně jako Babiš odmítla odpovídat na otázky soudu a žalobce.

  • Čapí hnízdo byl malý podnik, říká Nagyová

    Jana Nagyová dále popisuje, proč se cítí nevinná.

    „Jsem přesvědčena o tom, že vše bylo v pořádku a že v době podání žádosti o dotaci byla Farma Čapí hnízdo malý podnik podle pravidel, která byla vykládána na českém území,“ uvedla Nagyová.

    Nagyová dále říká, že vedení firmy Farma Čapí hnízdo jednalo samostatně. Žádné propojení s jinou firmou tam podle ní nebylo.

  • Mluví Nagyová. Popisuje, jak potkala Babiše

    U soudu nyní vypovídá druhá obžalovaná Jana Nagyová. Říká, že v roce 2007 se všichni učili, co je malý a střední podnik. „Každý se to učil za pochodu,“ uvedla.

    Nagyová dále popisuje, že má oblibu v jízdě na koni. A díky tomu se někdy kolem roku 2004 seznámila s Babišem a jeho rodinou. Později se dozvěděla o projektu farmy Čapí hnízdo. „Vnímala jsem to jako možnost vytvořit něco pozitivního,“ uvedla. Poté podle svých slov oslovila Andreje Babiše, zda by se nemohla v tomto projektu angažovat.

  • Babiš nebude odpovídat na otázky soudu a žalobce

    Andrej Babiš na konci své řeči uvedl, že nebude odpovídat na otázky soudu a žalobce. Zdůvodnil to tím, že nechce ovlivňovat některé svědky, protože jeho výslech přenáší online některá média.

  • Babiš: Obžaloba stojí na domněnkách

    Andrej Babiš se opět vrací k tomu, že žalobce Šaroch v srpnu 2019 původně stíhání v kauze zastavil.

    Toto rozhodnutí však zrušil jeho nadřízený, tehdejší nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Podle jeho pokynů vyšetřování pokračovalo a nová zjištění byla pro žalobce Šarocha taková, že nakonec před soudem skončili jako obžalovaní Babiš a Nagyová.

    „Já se ptám, proč pan státní zástupce otočil. No, asi to někdo chtěl,“ uvedl Babiš. „Obžaloba stojí na domněnkách. Žádná škoda nevznikla.“

  • Říkají, že patřím do vězení. Proč?

    „Všichni říkají, že patřím do vězení. Já nevím proč,“ pokračuje dále Babiš ve své řeči u soudu. Dále zmiňuje, že proti němu probíhaly protesty, které organizoval spolek Milion chvilek.

    „Dokonce pro mě tady postavili nějakou klec,“ uvedl Babiš a ukázal směrem ven. Tato vězeňská kancelář, kterou spolek před soudem v pondělí ráno postavil, už před soudní budovou není, byla odvezena.

  • Babiš: Nic jsem neudělal

    „Jsem stoprocentně přesvědčen, že jsem nic neudělal,“ řekl dále Babiš. Uvedl, že na počátku případu Čapí hnízdo bylo obviněno 11 lidí. „Tehdy jsem byl označen za organizátora, že jsem měl všechno řídit. To je nesmysl,“ uvedl Babiš. Doplnil, že obžaloba „nemá hlavu ani patu“.

  • Žalobce rozhodl pod tlakem, řekl Babiš

    „Věřím v nezávislost soudu,“ řekl dále Babiš. Podle něho však státní zástupce Jaroslav Šaroch rozhodl v této kauze pod tlakem.

    To, že existuje nějaká dotace, se prý dozvěděl před koncem roku 2007. Řekla mu o tom tehdy spoluobžalovaná – Jana Mayerová (Nagyová).

    Babiš dále zopakoval, že stanul před soudem, protože vstoupil do politiky. „Kdybych nevstoupil do politiky, tak bych tady nebyl,“ uvedl Babiš.

  • Andrej Babiš začíná vypovídat

    Bývalý premiér Andrej Babiš předstoupil před soud a začal vypovídat. Uvedl, že obžaloba, kterou státní zástupce Jaroslav Šaroch přednesl, je nepravdivá. „V té obžalobě je všechno špatně,“ řekl Babiš.

  • Obžalovaná Nagyová: Kdokoliv z vás tu může stát

    Obžalovaná exmanažerka Jana Nagyová je přesvědčena o své nevině. „Kdokoliv z vás tady může stát,“ uvedla.

  • Jednání soudu bylo přerušeno

    Soudce Jan Šott nařídil přestávku. Soud s Andrejem Babišem a Janou Nagyovou bude pokračovat po 12:45.

  • Skutek není popsán správně, řekl advokát

    Babišův druhý advokát Eduard Bruna popisuje u soudu, proč se podle něho nemohl bývalý premiér trestného činu dopustit. Uvedl, že Babiš žádost o dotaci nepodával a nepodepsal ani smlouvu k získání této dotace. Dále upozornil na to, že podle něj není skutek dostatečně popsán.

  • Advokát Babiše si vyslechl potlesk

    Po konci řeči advokáta Michaela Bartončíka zazněl od jednoho sledujícího hlasitý potlesk. I když muž povstal a omluvil se, tak ho soudce Jan Šott z dalšího jednání soudu vykázal.

  • Babiš vinu odmítá, zopakoval advokát

    „Rozkaz zněl jasně, muž s koženou brašnou nesmí projet za žádnou cenu.“ Advokát Michael Bartončík uzavírá svoji řeč hláškou, kterou tak naráží na to, že policie musela Babiše obvinit a žalobce poté podat obžalobu k soudu. Podle Bartončíka jeho klient vinu odmítá.

  • Snůška hypotéz, tvrdí advokát o obžalobě

    Podle advokáta Michaela Bartončíka je tvrzení žalobce o tom, že se Andrej Babiš dopustil vědomě trestné činnosti, jen snůškou hypotéz státního zástupce.

Reklama

Hlavní zprávy