Hlavní obsah

Svědci u soudu ukázali na Babišovu „financiérku“

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Andrej Babiš v pondělí u soudu poslouchal výpovědi bankéřů, kteří schvalovali úvěr pro Čapí hnízdo (ilustrační foto).

Reklama

Bankéři před soudem jednoznačně nepotvrdili, že chápali Čapí hnízdo jako součást Agrofertu. Upozornili však na důležitou roli finanční ředitelky holdingu Petry Procházkové.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Před pražským městským soudem v pondělí začal druhý týden projednávání kauzy Čapí hnízdo. Zazněla bedlivě očekávaná svědectví zástupců banky HSBC, která před lety poskytla Farmě Čapí hnízdo úvěry v řádu stamilionů korun.

Šéfovi hnutí ANO Andreji Babišovi a jeho bývalé poradkyni Janě Nagyové, kteří jsou v kauze obžalováni za dotační podvod, výpovědi bankéřů vyloženě nepomohly, ale ani je nepotopily.

Manažeři z HSBC potvrdili, že banka sice bývalého premiéra s Čapím hnízdem přímo spojovala a vysoké úvěry poskytla farmě jedině díky tomu, že se za ně zaručil Agrofert. Není však zřejmé, jakou roli budou mít tato svědectví při rozhodování soudu o tom, zda Babiš a Nagyová podvedli veřejné orgány, když v roce 2008 Čapí hnízdo představili jako projekt s nárokem na dotaci určenou pro nezávislé malé podniky.

Z informací Seznam Zpráv blízkých vyšetřování vyplývá, že soud má kromě dohody o ručení mezi HSBC a Agrofertem k dispozici z banky pouze interní záznamy. V nich jsou sice holding, respektive Babiš označováni za skutečné vlastníky Čapího hnízda, tyto písemnosti však nemají takovou důkazní váhu jako oficiální dokumenty.

Svědectví zástupců HSBC nicméně upřela pozornost na jinou důležitou osobu celé kauzy - finanční ředitelku Agrofertu Petru Procházkovou. Výpovědi bankéřů ji vykreslily jako klíčovou figuru, která zastřešovala jednání o úvěrech a působila jako prodloužená Babišova ruka pro financování projektu.

Například bývalý vedoucí manažer oddělení finančních trhů v pražské pobočce HSBC Filip Koutný uvedl, že Procházková před ním označila Čapí hnízdo za „privátní investici“ nebo „srdeční záležitost pana generálního“, čímž měla na mysli Babiše coby tehdejšího šéfa Agrofertu.

Koutný, který poprvé vypovídal na policii až pár let po svých kolezích v roce 2020, mluvil před soudem nejvíce v neprospěch Babiše. Tři měsíce po svojí výpovědi byl s odvoláním na organizační změny z banky propuštěn.

Podle informací Seznam Zpráv jsou součástí soudního spisu Koutného dobové poznámky z banky, ve kterých je Farma Čapí hnízdo označena za stoprocentní dceru Agrofertu. Význam jeho svědectví může omezovat fakt, že se ze své tehdejší pozice nepodílel na schvalování úvěrů pro Čapí hnízdo. Právě na to upozorňoval před soudem i Babiš, který ve svém prohlášení označil Koutného svědectví za nevěrohodné.

Důležitou roli Petry Procházkové, která v soudní kauze figuruje jako svědkyně a měla by před soudem vypovídat tento čtvrtek, však kromě Koutného potvrdili i ostatní bankéři, kteří se o někdejším hodnocení majetkového vztahu Babiše a Čapího hnízda vyjadřovali opatrněji a zdůrazňovali, že Agrofert byl v postavení ručitele za úvěry.

Někdejší obchodní zástupkyně v pražské HSBC Karolína Slancová, která připravovala dokumentaci pro schválení úvěru pro Čapí hnízdo, si například vzpomněla, že byla na farmě na „inspekci“ v roce 2009, kdy v areálu probíhaly rekonstrukční práce. „Byl tam pan Babiš i paní Procházková,“ řekla Slancová, která nyní pracuje v téže bance v Londýně. Už dříve během výpovědi na policii také uvedla, že s Procházkovou jednala i v roce 2010, když se jednalo o navýšení úvěru pro Čapí hnízdo.

Kontakt s Procházkovou v minulosti potvrdil i další svědek z banky, bývalý šéf korporátního bankovnictví v pražské pobočce HSBC Marek Gestinger, který žije ve Švýcarsku. Ten měl při sjednávání úvěrů pro Čapí hnízdo asi nejdůležitější roli, ale na pondělní jednání soudu se nedostavil. Ve výpovědi pro policii na většinu otázek jinak odpověděl, že si nepamatuje nebo neví.

Procházková, která se pro média ke kauze nevyjadřuje, měla zásadní roli také v tzv. reklamní větvi kauzy Čapí hnízdo, jež se prověřuje samostatně. Jako finanční ředitelka Agrofertu měla pod sebou zadávání objemných reklamních zakázek, které si podniky z holdingu začaly u farmy objednávat už před dokončením její rekonstrukce. Podezření, že si při tom Agrofert nezákonně snížil daňový základ, letos policie nejprve odložila. Po zásahu Vrchního státního zastupitelství v Praze se ale případ znovu otevřel.

Reklama

Doporučované