Hlavní obsah
Online

Projekt Čapího hnízda podle experta nesplňoval náležitosti

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Andrej Babiš při pondělním jednání soudu.

Reklama

aktualizováno •

Další den z procesu s bývalým premiérem Andrejem Babišem jsme sledovali v on-line reportáži.

Článek

Po pondělním výslechu bankéřů z financujícího ústavu HSBC přišla před Městský soud v Praze další skupina svědků, která měla ozřejmit okolnosti přidělení sporné padesátimilionové evropské dotace pro Farmu Čapí hnízdo spojovanou s obžalovaným expremiérem Andrejem Babišem.

Předvoláno na úterý bylo celkem 10 lidí, mezi nimi i někteří blízcí z Babišova okolí. Jde například o advokáty Gabrielu Knapovou a Václava Knotka, kteří se svého času prokazovali akciemi firmy Čapí hnízdo. Oba právníci se nakonec odvolali na mlčenlivost. Knapová nicméně uvedla, že nikdy nebyla skutečným vlastníkem Čapího hnízda.

Dorazil i Jiří Haspeklo, který je dlouholetým členem vedení Babišova Agrofertu a také členem hnutí ANO. Svědčila také například Ivana Havlíková a Karel Mojžišík, kteří v minulosti psali posudky k žádosti farmy o dotaci, bývalá hlavní účetní Čapího hnízda Věra Knobová a dnes už bývalý auditor Rostislav Otřísal. Babiš se z dnešního jednání soudu omluvil.

Otřísal u soudu vypověděl, že audity společnosti Farma Čapí hnízdo probíhaly v budově Agrofertu, garantem za oblast účetnictví byla finanční ředitelka Petra Procházková, s níž komunikoval.

Bývalá hlavní účetní Agrofertu Věra Knobová, která ve firmě strávila 13 let, podle svých slov o majitelích farmy nevěděla. „Já jsem žádné takové informace nepotřebovala,“ uvedla před soudem. Stejně tak prý neslyšela o tom, že by za farmou mohl být Andrej Babiš.

Babišova vila

Jezdecký instruktor Ladislav Kmoníček, kterému práci na farmě nabídla Jana Nagyová, soudci řekl, že se na farmě občas objevoval Babiš s rodinou. Jeho dceru i trénoval. „Ve vile bydlela rodina Andreje Babiše,“ uvedl Kmoníček k objektu uprostřed areálu.

Stavební inženýrka Ivana Havlíková jako externí znalec posuzovala projekty předložené na ROP Střední Čechy, včetně projektu Čapího hnízda. O spojení projektu s Babišem a jeho rodinou prý věděla.„Nebyla to tajná informace. Na úřadě (dotačním) se to vědělo,“ uvedla také Havlíková a poukázala, že tuto informaci měla i z tisku, kde se o pozadí projektu už psalo.

Karel Mojžišík, který jako externista pro ROP Střední Čechy posuzoval životaschopnost investičního záměru, uvedl, že projekt farmy podle jeho názoru nesplňoval předepsané náležitosti, přičemž zdůraznil, že hodnotil výlučně ekonomiku.

Expremiér Andrej Babiš a dotační poradkyně Jana Nagyová (Mayerová) jsou v případu obžalováni z napomáhání dotačnímu podvodu respektive ze zločinu dotačního podvodu a poškození zájmů Evropské unie.

V celé kauze jde o to, zda farma skrytě propojená s Babišovým Agrofertem měla právo dotaci získat, jelikož příslušný dotační program byl určen jen pro malé a střední podnikatele.

Soud s Andrejem Babišem

V současnosti jsou bývalý premiér a jeho tehdejší poradkyně Jana Nagyová (Mayerová) obžalováni z dotačního podvodu Čapí hnízdo a poškození finančních zájmů EU. Soud začal 12. září 2022. Podívejte se na aktuální informace o Babišově soudním řízení.

  • Třicetiletá známost

    Svědek Eduard Kovařík, podnikatel ze Zlínska, uvedl, že obžalovanou Janu Nagyovou zná téměř třicet let. Pracovala několik let v jeho firmě Eutrain, kde se zaměřovala na problematiku Evropské unie. Ke kauze ohledně Čapího hnízda se tento svědek fakticky nevyjádřil, ani žádné otázky obžaloby či obhajoby na něj nemířily.

  • Soud pro dnešek skončil

    Svědectvím Jiřího Haspekla soudní líčení pro dnešek skončilo. Pokračovat bude ve čtvrtek v 9 hodin.

  • Vzorové zemědělské družstvo

    Jiří Haspeklo, letitý člen vedení Agrofertu, který se s Andrejem Babišem dle vlastních slov zná už od začátku 90. let, před soudem uvedl, že když firma IMOBA areál kolem roku 2006 kupovala, byl zde původní záměr vybudovat „vzorové zemědělské družstvo“. „K tomu jsme se rozhodli kolektivně,“ uvedl také. Neměl prý žádné informace, proč posléze došlo k převodu majetku na jiný subjekt.

    O tom, že koncern Agrofert Farmě Čapí hnízdo finančně vypomáhal a garantoval bankovní úvěr, z představenstva prý věděl.

    Nedokázal vysvětlit, jak se stalo, že celá řada firem z koncernu Agrofert si zadala reklamu v areálu Čapí hnízdo. „To fakt nevím,“ uvedl. Neví nic o společné reklamní strategii, kterou by někdo inicioval. S nikým se o tom údajně nebavil.

  • O investora jsem se nezajímal

    Vypovídal i svědek Ladislav Šepela, soudní znalec, který zpracovával posudek zaměřený na ocenění nemovitosti pro úvěrující banku HSBC. Podklady mu dal šéf představenstva Josef Nenadál.

    Při stavbě dle vlastního vyjádření kontroloval faktury, které měly být následně proplaceny bankou. „Jezdil jsem tam zhruba jednou za měsíc,“ uvedl s tím, že kontrolních dnů se neúčastnil. Kdo je investorem stavby, nevěděl. „Já jsem se o to nezajímal,“ prohlásil. Vyjádřil se i ke kontaktům s finanční ředitelkou Agrofertu Petrou Procházkovou. „Při zadávání toho posudku se tam někde objevila, nebo mi byla představena,“ uvedl.

  • Projekt nesplňoval náležitosti

    Svědek Karel Mojžišík, který jako externista pro ROP Střední Čechy posuzoval životaschopnost investičního záměru, uvedl, že projekt farmy podle jeho názoru nesplňoval předepsané náležitosti, přičemž zdůraznil, že hodnotil výlučně ekonomiku. Obžalovaná Nagyová i v případě Mojžišíkova posudku uvedla, že jej měla možnost vidět až po zahájení trestního stíhání.

  • Přínos hlavně pro investora, ne pro region

    Před trestní senát předstoupila svědkyně Ivana Havlíková, stavební inženýrka. Ani jednoho z obžalovaných dle vlastních slov nezná. Jako externí znalec posuzovala mnohé projekty předložené na ROP Střední Čechy, včetně projektu společnosti Farma Čapí hnízdo. Jejím úkolem prý bylo jako expert posoudit předloženou projektovou dokumentaci.

    „V projektu byla spousta nesrovnalostí a nejasností,“ uvedla k plánu na výstavbu multifunkčního kongresového centra u Olbramovic na Benešovsku. Na dotaz soudce Šotta, zda se setkala s něčím nestandardním, uvedla, že přímo ne, nicméně vypořádání jí zjištěných připomínek za nestandardní označila. Atypické oproti jiným projektům podle ní bylo, že se zjištěné připomínky projednávaly na úrovni vedení dotačního úřadu. Žádného pokusu o ovlivnění vlastní osoby si není vědoma.

    O spojení projektu s Andrejem Babišem a jeho rodinou prý věděla. „Nebyla to tajná informace. Na úřadě (dotačním) se to vědělo,“ uvedla také Havlíková a poukázala na to, že tuto informaci měla i z tisku, kde se o pozadí projektu už psalo. Projekt prý poutal pozornost i svou velkou investiční náročností.

    K objektu vily v areálu, který později užívala Babišova rodina, sdělila Havlíková před trestním senátem, že šlo o objekt pro soukromé bydlení. Zopakovala své někdejší hodnocení, že celý záměr neměl výrazný přínos pro region, jako spíše pro „reprezentační účely investora“.

    Obhajoba nicméně zpochybnila, zda je vůbec Havlíková způsobilá přínos pro region posuzovat a zda věděla, že ne celý areál spadal pod dotační projekt.

    Obžalovaná Nagyová uvedla, že připomínky Havlíkové se k ní dostaly až po zahájení trestního řízení.

  • Vypovídat má i Gazdíkův bratranec

  • Co vědí Babišovi spolupracovníci o Čapím hnízdě

  • Přerušené jednání

    Jednání soudu s výslechy dalších svědků bude pokračovat ve 12:30.

  • Práci mi nabídla Jana Nagyová

    Promluvil i jezdecký instruktor Ladislav Kmoníček. Práci na farmě, kde začal působit v roce 2010, mu nabídla Jana Nagyová. Hovořil o tom, že na farmě se občas objevoval Andrej Babiš, taktéž jeho rodina. Jak často, nespecifikoval. Babišovu dceru, která jezdila na koni, trénoval. Andreje Babiše mladšího prý na farmě viděl jen asi třikrát či čtyřikrát. Na dotaz soudce Šotta se vyjádřil i k objektu uprostřed areálu, kterému se říká vila. „Ve vile bydlela rodina Andreje Babiše,“ uvedl Kmoníček.

    Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

    Před soudní síní jezdecký instruktor Ladislav Kmoníček (uprostřed).

  • Ani účetní neznala majitele

    I bývalá hlavní účetní Agrofertu Věra Knobová uvedla, že o majitelích farmy neměla informace. „Já jsem žádné takové informace nepotřebovala,“ uvedla. Stejně tak prý neslyšela o tom, že by za farmou mohl být Andrej Babiš. „Já jsem se o tom s nikým nebavila,“ prohlásila svědkyně. Pro Agrofert přitom pracovala třináct let (od roku 1995).

  • Chtěl jsem mít jistotu, aby mě někdo neobviňoval

    Bývalý auditor společnosti Farma Čapí hnízdo Rostislav Otřísal uvedl, že pro Andreje Babiše a jeho firmy pracoval asi od roku 1995. Pokud si vzpomíná, tak jako auditora farmy jej navrhla bývalá účetní z Agrofertu Věra Knobová. Audity probíhaly v budově Agrofertu, garantem za oblast účetnictví byla finanční ředitelka Petra Procházková, s níž komunikoval. Neví, proč Farma Čapí hnízdo nebyla součástí konsolidované účetní závěrky Agrofertu.

    Obžalovaná Nagyová oponovala, že veškeré účetnictví farmy vždy řešila s účetní Knobovou, nikoliv s Petrou Procházkovou.

    Otřísal uvedl, že v roce 2009, po prvním auditu, byl sám navštívit pražské sídlo ROP Střední Čechy, aby se prý ujistil, že je vše ohledně dotace v pořádku. „Chtěl jsem mít jistotu, aby mě někdo jednou neobviňoval, že jsem si to neověřoval,“ uvedl před soudem. Žádné konkrétní podezření ale prý neměl.

    Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

    Bývalý auditor Rostislav Otřísal.

  • Advokáti se odvolali na mlčenlivost

    Jako první nakonec před soud předstoupili Babišovi advokáti Gabriela Knapová a Václav Knotek. Oba se odvolali na svou advokátní mlčenlivost. Knapová nicméně na dotaz soudce Jana Šotta uvedla, že nikdy nebyla skutečným vlastníkem akcií společnosti Farma Čapí hnízdo. Stejně odpověděl i Knotek.

    Obžalovaná Nagyová uvedla, že v době podání žádosti o dotaci nevěděla, kdo je vlastníkem farmy.

    Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

    Advokát Václav Knotek.

  • Nagyová je už v soudní síni

    Obžalovaná Jana Nagyová dorazila do soudní síně. Druhý obžalovaný, expremiér Andrej Babiš, se z dnešního jednání omluvil.

  • Jako první má přijít jezdecký instruktor

    Prvním z dnešních svědků by měl být Ladislav Kmoníček. Jde o jezdeckého instruktora, který dlouhá léta úzce spolupracoval s obžalovanou Janou Nagyovou. Měl kdysi stáj s koňmi v Lázních Bohdanči a Nagyová byla jeho svěřenkyní. Posléze se přesunul i na Čapí hnízdo, kde při jezdeckém tréninku spolupracoval i s rodinou Andreje Babiše.

Reklama

Hlavní zprávy