Hlavní obsah

Babiš jde za Čapí hnízdo k soudu. Přispěla k tomu i výpověď jeho syna

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Bývalý premiér Andrej Babiš.

Reklama

aktualizováno •

AKTUALIZOVÁNO. Žalobce poslal po letech vyšetřování kauzu Čapí hnízdo k soudu.

Článek

Státní zástupce Jaroslav Šaroch obžaloval bývalého premiéra Andreje Babiše (hnutí ANO) v kauze Čapí hnízdo. Potvrdil to v pondělí mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala.

Státní zástupce tak nakonec vyhověl návrhu, jejž mu předložila policie. „Nově zjištěný skutkový stav, který z nově nashromážděného penza důkazů vyplynul, neumožňoval vydání jiného rozhodnutí, než je podání obžaloby,“ doplnil mluvčí Cimbala.

Andrej Babiš v reakci na obžalobu uvedl, že chce u soudu prokázat, že nic trestného neudělal. „Dneškem se potvrdilo, že kauza Čapí hnízdo je vykonstruovaný politický proces,“ uvedl Babiš.

Seznam Zprávy od zdroje blízkého vyšetřování zjistily, že jednou z věcí, která převážila k podání obžaloby, bylo pro Šarocha i nové svědectví syna bývalého premiéra Andreje Babiše mladšího.

Ten se na policii obrátil loni a při výslechu na policii pak mimo jiné zpochybnil svůj podpis na jednom z klíčových dokumentů – na smlouvě o koupi akcií Farmy Čapí hnízdo. Policie si kvůli této výpovědi a možnosti, že byl podpis zfalšován, nechala vypracovat znalecký posudek.

Soudní znalec Aleš Čulík do něj napsal, že jeden ze sporných podpisů nemusí být dílem Babiše mladšího. „Předložené sporné podpisy pravděpodobně nejsou pravými podpisy Andreje Babiše (ročník 1983), respektive podpis označený číslem 3 pravděpodobně není kopií pravého podpisu této osoby,“ napsal Čulík do posudku, s nímž se mohly Seznam Zprávy seznámit.

Podle vyjádření mluvčího pražských žalobců Cimbaly byla vedle Babiše obžalována také bývalá manažerka Agrofertu Jana Mayerová (Nagyová).

„Jedné obviněné osobě je kladeno za vinu, že svým jednáním naplnila skutkovou podstatu zločinu dotačního podvodu a poškození finančních zájmů Evropské unie. Jednání druhé osoby je kvalifikováno jako pomoc ke zločinu dotačního podvodu,“ uvedl Cimbala.

Ze zjištění Seznam Zpráv plyne, že byl Andrej Babiš obžalován za pomoc k dotačnímu podvodu. Manažerka Mayerová – jak napsal Šaroch do žaloby – měla být tím, kdo se dotačního podvodu dopustil.

Šaroch měl pro rozhodnutí v kauze Čapí hnízdo v současné době čas do 14. dubna. Stačil ale rozhodnout mnohem dříve. Lhůta pro vyšetřování se přitom opakovaně měnila.

Loni na začátku října se konaly volby do Poslanecké sněmovny a Andrej Babiš po nich získal nový mandát a s ním i imunitu. A v poslední době se čekalo hlavně na to, až bude Babiš znovu vydán k trestnímu stíhání. To se stalo teprve před čtrnácti dny.

V případu Čapího hnízda detektivové už několik let prověřují podezření, že přidělení dotace ve výši téměř 50 milionů korun na stavbu rekreačního a kongresového komplexu u Olbramovic na Benešovsku nebylo oprávněné.

Farma Čapí hnízdo tuto dotaci inkasovala, ale podle policie na ni neměla nárok. Nešlo o malý a střední podnik, jimž byla dotace určena, podle verze vyšetřovatelů byla Farma Čapí hnízdo účelově vyvedena z holdingu Agrofert, aby na podporu dosáhla.

Článek jsme doplnili o reakci Andreje Babiše.

Reklama

Související témata:

Doporučované