Hlavní obsah

Transparency International stáhla žalobu na Babiše za pomluvu

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Reklama

Transparency International vysvětlila, že kvůli nedávnému rozhodnutí Nejvyššího soudu v podobné kauze se nyní nelze soudně domoci omluvy.

Článek

Transparency International (TI) vzala zpět žalobu, ve které požadovala omluvu po bývalém premiérovi Andreji Babišovi (ANO) za opakované výroky o tom, že je zkorumpovaná. Spor protikorupční organizace a někdejšího předsedy vlády tak skončil ještě před odvolacím jednáním v případu.

„Došlo ke zpětvzetí žaloby,“ uvedla bez dalších podrobností mluvčí pražského vrchního soudu Kateřina Kolářová.

„Nejvyšší soud nedávno rozhodl v podobné kauze mezi právnickou a fyzickou osobou v neprospěch společnosti, a tím došlo ke změně judikatury,“ vysvětlil David Kotora z TI. „Žalobu jsme podali v roce 2019. Za uplynulé tři roky se soudní výklad podstatně změnil, a to v neprospěch všech právnických osob, které někoho žalují na ochranu dobrého jména,“ uvedla organizace.

„Stále si i bez rozsudku stojíme za tím, že Babišova útočná a vylhaná vyjádření - nejen na adresu TI - nepatří do veřejného prostoru a jsou ostudnou vizitkou pro ty, kdo je pronášejí. Babiš tak činil pouze s jediným cílem, znevěrohodnit nás v očích veřejnosti jako odplatu za to, že jsme upozornili na jeho střet zájmů,“ dodala organizace.

Převážilo právo na svobodu projevu

Babiš organizaci v minulosti nazval „absolutně nedůvěryhodnou neziskovkou“ či „zkorumpovanou neziskovkou“, která ho „udala Evropské komisi“, od níž TI dostává peníze. Krajský soud v Praze nepravomocně rozhodl, že se premiér organizaci omlouvat nemusí.

Soudce tehdy konstatoval, že všechny Babišovy sporné výroky zazněly v rámci otevřené debaty jako reakce na kritiku Babiše ze strany TI. Z kontextu je podle soudce zřejmé, že Babiš organizaci neobviňoval z korupce v trestněprávním smyslu, tedy z přijetí úplatku nebo jiného trestného činu. K neoprávněnému zásahu do dobrého jména TI nedošlo, protože v daném případě převážilo Babišovo právo na svobodu projevu, uvedl soud.

TI se proti verdiktu odvolala. V mezidobí však Nejvyšší soud stanovil, že právnická osoba nemá v souvislosti s příslušným ustanovením občanského zákoníku právo na odčinění nemajetkové újmy, kterou způsobil neoprávněný zásah do její pověsti. Judikát v podstatě nedává možnost organizacím a společnostem v případě pomluvy požadovat omluvu na veřejnosti.

TI se dlouhodobě věnuje tématu Babišova střetu zájmů. Poukazuje na dotační kauzu Čapí hnízdo nebo na majetkové vazby k holdingu Agrofert. V žalobě na ochranu osobnosti uvedla, že ji Babiš záměrně poškozuje svými lživými výroky. Požadovala nejen omluvu, ale i to, aby se bývalý premiér napříště obdobných výroků zdržel. Středočeský krajský soud letos v červenci žalobu zamítl už podruhé.

Reklama

Doporučované