Hlavní obsah

Zaměstnanci byli za stejnou práci placeni víckrát. Cermat dostal pokuty

Foto: Josef Mačí, Seznam Zprávy

Cermat (CZVV) dostal pokutu přes pět milionů.

Reklama

Státní úřad inspekce práce a finanční úřad vyměřily Cermatu pokuty za více než pět milionů korun. Jde o problematické pracovní dohody, na které upozornila kontrola Ministerstva financí.

Článek

Zaměstnanec s číslem 0114 pracoval v Cermatu na plný úvazek a k tomu měl uzavřených 11 pracovních dohod na tu samou činnost, včetně jedné celoroční. To je ale nic proti jednomu vedoucímu oddělení, který v roce 2020 zvládl jak hlavní, tak vedlejší pracovní poměr a navíc ještě 13 dohod.

Veřejnosprávní kontrola Ministerstva financí našla podobný problém u 28 zaměstnanců z 34, které prověřovala. A vyčíslila tak podezření na porušení rozpočtové kázně ve výši 4 148 859 korun. Seznam Zprávy závěry auditu už dříve podrobně popsaly. Finanční úřad nyní toto podezření přetavil i na konkrétní pokutu ve stejné výši.

„Přišly nám dvě pokuty od inspektorátu práce a finančního úřadu za to, že jsme uzavřeli dohody na stejný obsah práce, jaký mají zaměstnanci i na hlavní pracovní poměr,“ potvrdil pro Seznam Zprávy nový ředitel Cermatu Miroslav Krejčí.

Ten zmíněný problém zdědil po své předchůdkyni Michaele Kleňhové, kterou v květnu odvolal z funkce dnes už také bývalý ministr školství Petr Gazdík (STAN). A to právě za nedostatky, které odhalila kontrola Ministerstva financí.

Podle auditu se mohl Cermat dopustit mimo porušení rozpočtové kázně také porušení pravidel pro úpravu pracovních smluv a dohod. Za to hrozila pokuta až dva miliony korun od inspektorátu práce. Podle Krejčího je ale pokuta nižší.

„První pokuta je na 920 tisíc korun, druhá na 4,15 milionu,“ upřesňuje ředitel Cermatu s tím, že první je od inspektorátu práce a druhá od finančního úřadu.

Stihnou se vytisknout maturity?

„Harmonogram prací je takový, že 5. ledna bychom měli začít tisknout první část maturit. Tenhle termín je hodně na hraně. Zakázku jsme v pondělí poslali ke schválení na ministerstvo školství. Doufám, že ji zveřejníme do dvou týdnů. V půlce listopadu by se měly podávat nabídky. Budeme se snažit, aby nové řešení bylo v provozu začátkem ledna,“ říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy nový ředitel Cermatu Miroslav Krejčí.

Ani jedna pokuta ale nenabyla právní moci, a tak se Cermat chce bránit. Jde především o snížení pokuty od finančního úřadu. Ten Cermatu udělil pokutu rovnající se celkové částce vyplacené za dohody.

„Audit označil všechny uvedené dohody, které byly vyplaceny jako celek bez nějakých konkrétních důkazů, za dohody uzavřené v rozporu se zákonem. Zcela prokazatelně ale mezi nimi jsou i dohody, které byly v pořádku. Tohle tedy rozporujeme a jsem si téměř jistý, že se výše pokuty sníží,“ dodává Krejčí, podle kterého je nesmyslné, aby státní organizace platila pokutu státu.

Jak ředitel Cermatu uvedl v rozhovoru, který Seznam Zprávy přinesly v pátek, počet dohod v organizaci drasticky omezil a zůstávají jen ty, které jsou „prokazatelně na jiný druh práce“. Podle něj se v minulosti k uzavírání dohod přistupovalo kvůli nedostatku finančních prostředků na platy.

„Šlo se tedy cestou nejmenšího odporu a se zaměstnanci se uzavíraly ještě dohody. Bohužel si nepohlídali, aby náplně dohod byly jiné než hlavního pracovního poměru, a proto v některých případech pravděpodobně došlo k porušení zákona,“ přiznal Krejčí.

Reklama

Doporučované