Hlavní obsah

Češi hromadně razí na nákupy do Polska. Kuřecí maso, pecka! radují se z cen

Foto: Tomáš Svoboda , Seznam Zprávy

V Česku v posledních týdnech vše podražilo, Češi míří do Polska za levnějšími potravinami i benzinem.

Reklama

Prudké zdražování motivuje Čechy nakupovat u sousedů. Třeba do Polska jezdí pro levnější potraviny, cigarety nebo benzin.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Před čerpací stanicí v polské vesnici Zebrzydowice na Těšínsku stojí kolona aut. Poslední z vozů zasahují až do hlavní silnice. Drtivá většina z nich má české značky. Je pátek, krátce po poledni, ale velmi podobné obrázky jsou tu k vidění v jakoukoli jinou denní dobu.

Češi se při rekordní inflaci přeneseně vracejí k devadesátým letům a znovu objevují kouzlo polských nákupů. Důvod je jasný: třeba na zebrzydowické benzince svítí cena za Natural 95 6,74 zlotých, v přepočtu 35 korun. I po drobném českém zlevnění tak vyjde tady na polském pomezí litr benzinu o sedm korun levněji než třeba v osm kilometrů vzdálené Karviné. A nižší jsou i ceny nafty.

Naplnit nádrž svého stříbrného auta se chystá také šedesátník Ivan Bogdan z Orlové. „Teď přebývám na zahradě jen kousek od Karviné. Mám to sem deset kilometrů. Zrovna jsem si to přesně změřil, abych věděl kvůli benzinu,“ směje se.

Tankovat jezdí na polskou stranu pravidelně. „Ušetřím klidně 400 korun na nádrž. Kolikrát benzin beru i do sekačky. A ještě k tomu vezmu karton chesterfieldek. V Polsku vycházejí na osm stovek, u nás je to přes dvanáct set,“ vypočítává.

Jen kousek za ním v koloně aut postávají manželé Krukovi. „Zrovna vyrážíme na dovolenou na Rusavu, tak jsme si nakoupili. Benzin je teď asi o sedm korun levnější než u nás. Když k tomu přiberu pár dalších věcí, ušetřím na velkém nákupu i patnáct stovek,“ vypráví Boris Kruk.

S manželkou přiznávají, že do Polska přijíždějí nakupovat častěji než dřív. „Jako důchodci nemáme moc peněz, každá koruna dobrá,“ přikyvují.

Plínky, cigarety, maso…

Češi letos za polské hranice častěji míří i za potravinami. Jejich auta mnohdy parkují pod logem slunéčka sedmitečného. Není v tom záliba v broucích.

Beruška, v překladu Biedronka, je polská maloobchodní sít s potravinami či drogistickým zbožím.

Které potraviny zdražily nejvíce?

Za jídlo si Češi připláceli v červenci ve srovnání se stejným měsícem loňského roku 20 procent. U kterých potravin se vyšší ceny projevily nejvíce?

Do prodejny v Jastrzębie necelých dvacet kilometrů od hranic přijela z Karviné dvacátnice Kristýna. Nakupuje tam hlavně sýry, maso a uzeniny, ale i drogerii. „Teď jsem manželovi koupila půl kila klobás za 45 korun. Jsou výborné, přes 90 procent masa,“ pochvaluje si.

S otcem zrovna nakládají nákup do auta. V ruce drží květináč s růžovými kolopejkami. „Stojí tady asi padesát korun, v Česku je to minimálně dvojnásobek,“ ukazuje.

Dodává, že si zvykla i na trochu chaotické rozmístění regálů v obchodě. „Musíte si v tom najít systém,“ usmívá se.

V obchodě na mnoha místech praští nakupující do očí oranžové cedule se slevovými akcemi. Půl kila plátkového sýru Gouda stojí necelých sedmdesát korun, asi o čtvrtinu méně než v Česku.

Mnohostránkový katalog láká třeba na kilo prsních kuřecích řízků za 100 korun, u nás teď stojí i dvakrát tolik.

+8

Kristýna si stáhla mobilní aplikaci a pravidelně sleduje slevové akce obchodu. „Jezdím sem vždycky, když mi dojdou plínky pro dítě. Vychází tu mnohem levněji,“ ukazuje na několik balení v kufru.

„Karton cigaret tu vyjde na 880 korun, u nás jsou prakticky o sto procent dražší,“ přidává se její tatínek.

Věrnostní program obchodu je už rok dostupný také klientům ze sousedních zemí. „Od února sledujeme nárůst počtu zahraničních uživatelů věrnostních karet Moje Biedronka. Počet transakcí českých uživatelů vzrostl v červenci oproti červnu o třetinu. Čeští zákazníci jezdí nakupovat do pohraničních prodejen hlavně máslo, tavené sýry a tvaroh. Velmi oblíbené je u nich také maso,“ říká mluvčí maloobchodní sítě Aleksandra Tabaczyńska. Podle ní tvoří Češi polovinu všech zahraničních klientů.

Příznivější ceny lákají také Bogdana. S manželkou přijíždí na nákupy asi dvakrát třikrát za měsíc. „Jezdíme do Biedronky nebo na tržiště. Kuřecí maso, pecka! Taky různé šťávy, džusy. Prakticky všechny potraviny jsou levnější jak u nás,“ má jasno.

Poláci tolik nadšení nejsou

Že prodejny poblíž hranic v posledních měsících zaplavují čeští zákazníci, potvrzuje i obsluha. „Ano, je jich tu hodně, hlavně o víkendech,“ přitakává černovlasá prodavačka Anna a trochu se u toho ušklíbne.

Jak je znát z internetových diskuzí, místní jsou z českých nájezdů často nesví. „Byl jsem si koupit kofolu za 2,99 zlotých (v přepočtu 16 korun - pozn. red.) a bavím se s místním. Říká, že jsou naštvaní, jak tady Češi berou plná auta a vleky. A on jde pro pár věcí a už tu nic není,“ tlumočí na Facebooku svou zkušenost Jakub Dostál.

Právě na Facebooku je i skupina Polsko - nákupy, tipy a doporučení, která má téměř 74 tisíc členů. Vyměňují si tu tipy na slevové akce nebo zkušenosti s konkrétními druhy zboží.

I když se cenoví turisté občas pozastavují nad nezvyklou chutí některých polských potravin, jedno je jisté. České espézetky při rekordní inflaci z polského pohraničí hned tak nezmizí.

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz, Shutterstock.com

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz, Shutterstock.com

Jak vás zasáhla drahota?

  • Změnil se vám život kvůli zdražování?
  • Narazili jste na ceny, nad kterými se vám protočily panenky?
  • Nevyjdete měsíčně s rodinným rozpočtem?
  • Šetříte a dovolenou trávíte jinak?

Dejte nám tip!

Napište nám do diskuze pod článek nebo pošlete fotku na adresu leto@sz.cz

Reklama

Doporučované