Hlavní obsah

Komise ČT se zastala Wollnera. Trestný čin podle ní nespáchal

Foto: Česká televize / Dagmar Vyhnálková

Marek Wollner byl donedávna hlavní tváří pořadu Reportéři ČT.

Reklama

aktualizováno •

Marek Wollner od začátku popírá, že by se dopustil bossingu, šikany či sexuálního obtěžování. Komise se takovými nařčeními zabývala na podnět dramaturgyně pořadu 168 hodin Nory Fridrichové.

Článek

Komise České televize nedošla k závěru, že by šéfredaktor reportážní publicistiky Marek Wollner mohl spáchat trestný čin. Na zasedání Rady ČT o tom informoval Vít Kolář, ředitel korporátních vztahů, komunikace a obchodu.

Komise se zabývala podnětem, podle kterého se dramaturg pořadu Reportéři ČT mohl dopustit sexuálního obtěžování, šikany či bossingu. Z vyšetřování vzešel závěr komise, který má k dispozici pouze nejužší vedení televize a samotný Wollner. Ten pro Seznam Zprávy avizoval, že odpoví do této středy.

„Zpráva neobsahuje informace, které by vedly k podezření, že mohl být spáchán jakýkoliv trestný čin,“ informoval dnes Radu ČT generální ředitel Petr Dvořák. Sám se z jednání rady omluvil, jeho slova tlumočil šéf komunikace Kolář.

Jestli se Wollner dopustil nějakého nevhodného chování, nebo jak chce televize celou věc uzavřít, na jednání nezaznělo.

Podle Koláře tím práce vyšetřovací komise skončila. Zároveň je ale Marek Wollner do ukončení případu odstaven takzvaně na překážky. Kdy má vedení případ uzavřít, Kolář ani na dotazy členů rady neupřesnil.

Ředitel komunikace neprozradil ani jména tří členů komise, která podnět zkoumala. Podle informací Seznam Zprávy jsou to ombudsman ČT a dva právníci České televize.

Minulý týden ČT informovala, že je Marek Wollner oficiálně odstaven z vysílání pořadu Reportéři ČT. Server Hlídací pes přinesl informaci, že v jeho neprospěch pro komisi vypovídalo 13 lidí.

„Když je někdo z něčeho nařčen, tak je praxí, že se neúčastní práce redakce, dokud případ není uzavřen,“ řekl na jednání Rady ČT Kolář.

Marek Wollner už v úterý pro Seznam Zprávy řekl, že bude žalovat některé lidi, kteří v jeho neprospěch vypovídali před komisí.

Wollner minulý týden v rozhovoru pro Seznam Zprávy řekl, že všechna pro něj nepříznivá svědectví je schopen uvést do patřičného kontextu nebo vyvrátit důkazy, například textovými zprávami.

Komise České televize zároveň prošetří i podnět vůči chování dramaturgyně pořadu 168 hodin Nory Fridrichové, jak informoval generální ředitel. Tento podnět, podle kterého se naopak Nora Fridrichová dopouští či dopouštěla bossingu vůči svým podřízeným, podal Marek Wollner jako reakci na její podnět vůči němu. O výsledku šetření má potom televize informovat Radu ČT.

Aktualizace: Doplnili jsme vyjádření Víta Koláře, Marka Wollnera a část textu o Noře Fridrichové.

Reklama

Doporučované