Hlavní obsah

Dary od stíhaného nejsou dobré, říká politik STAN

Foto: Profimedia.cz

„Pokud bych měl informaci, že nějaký vlastník firmy je stíhaný policií, tak ten dar nepřijmu,“ říká Věslav Michalik.

Reklama

Za financování hnutí Starostové a nezávislí je odpovědný místopředseda Věslav Michalik. „Bude o tom muset rozhodnout naše předsednictvo. Musíme se seznámit s novými skutečnostmi,“ řekl pro Seznam Zprávy.

Článek

Hnutí STAN dostalo po říjnových volbách skoro dvě desítky darů v celkové hodnotě přes dva miliony korun. Všechny přišly od firem spojených s podnikateli Liborem Duškem a bratry Benešovými a mimochodem také s Janem Tlačbabou, v 90. letech velmi vlivným podnikatelem.

Zjištění Seznam Zpráv bylo zveřejněno dnes ráno, Poslanecká sněmovna, která tou dobou jednala už přes dvacet hodin o vyslovení důvěry vládě, následně přerušila jednání. Předseda SPD Tomio Okamura zdůvodnil žádost o dvouhodinovou přestávku tím, že chce, aby se nejprve uskutečnila mimořádná schůze svolaná z popudu poslanců ANO a SPD, na níž se má řešit financování vládního hnutí STAN. Tato schůze má začít v 9:00.

Za financování hnutí byl odpovědný místopředseda Věslav Michalik, kterého právě s Tlačbabou pojí obchodní vztahy. Michalik, jinak též náměstek středočeské hejtmanky a starosta Dolních Břežan, odpovídal na otázky Seznam Zpráv tento týden v úterý.

Prověřili jsme dary a firmy, které vám je poskytly, a zjistili jsme, že část z nich byla stíhána v souvislosti s daňovými úniky v reklamě. U pánů Benešů bylo stíhání zastaveno, u pana Duška běží dál. Je opravdu šťastné, aby stranu, kterou vede ministr vnitra, sponzorovali trestně stíhaní?

To vůbec nevíme, netušíme. Ani nevím, jak bychom se to mohli dozvědět.

Vy ty lidi neznáte?

Beneše ani pana Duška neznáme.

A pana Tlačbabu?

Ano, toho znám.

Ty dary s vámi řešil právě pan Tlačbaba?

To ne. Bylo to tak, že někdy daleko před volbami, myslím třeba v květnu minulého roku, se mne na jedné společenské akci pan Tlačbaba ptal, že by nás rád podpořil. Já jsem říkal, že to není něco, co by bylo nutné, ale že máme na svých stránkách pravidla, jak se posílají dary. A dál jsme to spolu neřešili.

V tomto kontextu budete s těmi dary něco dělat? Pokud jste to opravdu nevěděli a teď to víte.

Vy jste mne teď konfrontoval s nějakou skutečností, která je pro mne nová. O přijetí daru nad určitou hodnotu rozhoduje předsednictvo, ty firmy kontroluje dozorčí rada podle vnitřních kritérií, ta neshledala nic závadného. Kdybychom shledali něco závadného, tak darovací smlouvu nepodepíšeme.

A spočívá to prověření třeba v tom, že si na internetu přečtete, co se o nich psalo? Kdyby to někdo udělal, tak se to dočte.

Já myslím, že to je dotaz na dozorčí radu, to je pan Večerka. Nevím, jestli si googluje, spíš myslím, že se podívá na to, jestli firma je nebo není v insolvenci a tak dále. Myslím, že to je ten základ. Jestli nepodniká v hazardu nebo něco podobného.

Jste významným politikem STAN. Můžete říci svůj osobní názor na to, zda je šťastné přijímat peníze od firem, kde konečný vlastník je stíhán policií?

Takhle: pokud bych měl informaci, že nějaký vlastník je stíhaný policí, tak ten dar nepřijmu. Ale jak se někdo může v rámci legálních prostředků o někom dozvědět, že je stíhaný policií…

Internet, vyhledávač… To je legální prostředek.

No dobře.

Co s tím teď uděláte?

Naše předsednictvo o tom bude muset rozhodnout a budeme se muset seznámit s novými skutečnostmi.

S ohledem na to, že ty dary, o kterých teď mluvíme, k vám doputovaly na základě – jak jste to popsal – nějakého zdvořilostního rozhovoru s panem Tlačbabou, budete to s ním řešit?

Já tedy nevím. No, rozhodně se ho na to zeptám.

Pokud vám chtěl dát dary, nemohl to udělat přes firmy, kde majitelé nejsou stíháni?

Mě to opravdu zaráží. To není něco, co STAN může prospět. A jestli nám chtěl pomoci, tak tohle zrovna dobrá pomoc není.

Je tam ještě jedna sporná část. Firma REMA Systém podniká v likvidaci odpadů a podle nového zákona o výrobcích s ukončenou životností by tyto firmy neměly podporovat politické strany.

Nevím, jestli tohle někdo posuzoval,. Řekl bych, že spíš ne, protože jestli té firmě legislativa dovoluje poslat dar, nebo ne, to ví ona lépe než my jako příjemce.

Aktualizace: Z titulku jsme vymazali dovětek „který je dojednal“. Z rozhovoru nevyplývá, že dary od zmiňovaných společností domluvil Věslav Michalik.

Reklama

Doporučované