Hlavní obsah
Online

Minuta po minutě z Václavského náměstí: Demonstranti chtějí jednat s Ruskem

Pusťte si záznam demonstrace na Václavském náměstí.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Na Václavském náměstí a v dalších městech se sešli protivládní demonstranti. Seznam Zprávy nabízí dění z centra Prahy a Brna minutu po minutě.

Článek

V Praze a asi na desítce dalších míst v Česku se odehrály demonstrace proti vládě Petra Fialy (ODS). Policie odhadla, že krátce po druhé hodině odpoledne byly na Václavském náměstí „nižší desítky tisíc lidí“.

Protestní akci nazvanou Česká republika na 1. místě pořádají Jiří Havel a Ladislav Vrabel. Vrabel je přitom podle dřívějších informací serveru Aktuálně.cz v insolvenci a dluží tři miliony korun. Po minulé demonstraci si jej podle serveru předvolal soud a žádal vysvětlení, co Vrabel udělal se statisíci, které mu na podporu akce zaslali příznivci.

Na první zářijové protivládní demonstraci se na Václavském náměstí v Praze sešlo podle policie kolem 70 tisíc lidí. Premiér Petr Fiala (ODS) tehdy prohlásil, že ji svolaly síly, které se hlásí k proruské orientaci a mají blízko k extrémním pozicím a jsou proti zájmům Česka.

Na středeční demonstraci zazněla výzva k vypsání referenda o zahájení přímého jednání s Ruskem o dodávkách plynu.

Online přenos skončil, dění na středeční demonstraci minutu po minutě si můžete připomenout zde:

  • První desítky demonstrantů

    Demonstrace má sice začít až za dvě hodiny, ale první desítky protestujících už čekají pod pódiem, hlásí z Václavského náměstí zpravodaj Seznam Zpráv.

  • Demonstrace končí

    Za doprovodu tónů Svatováclavského chorálu a následně i české a slovenské hymny skončila oficiální část protivládní demonstrace na pražském Václavském náměstí.

  • Demonstranti mají požadavky

    Na závěr demonstrace zaznělo prohlášení, v němž účastníci požadují vypsání referenda o zahájení jednání s Ruskem o dodávkách plynu. Shánějí také podpisy pod petici požadující demisi vlády Petra Fialy.

    S peticí by rádi 10. října navštívili Pražský hrad a požádali prezidenta Miloše Zemana, aby vládu na jejím základě odvolal. Prý je to možné podle paragrafu 62 Ústavy, který vyjmenovává pravomoci hlavy státu. (Jde ovšem o velmi svérázný právní výklad, podle dosavadních výkladů prezident premiéra ani celou vládu jen o své vůli odvolat nemůže – pozn. red.)

  • Je to dlouhé

    Řady demonstrantů pomalu řídnou, demonstrace se chýlí ke konci a pro hodně lidí už je to dlouhé, informuje z Václavského náměstí Vojtěch Gavriněv.

    Foto: Vojtěch Gavriněv, Seznam Zprávy

    Řady demonstrantů zvolna řídnou.

  • Zdravice politiků

    Na pódiu pražské demonstrace se střídají představitelé některých politických stran. Dorazili zástupci Svobodných, Trikolory, SPD nebo KSČM. Na pódiu stojí i adepti na prezidentskou kandidaturu Hynek Blaško a Josef Skála.

  • Výzva exbankéře

    „Teď se potřebujeme zbavit globalistů jednou provždy,“ řekl demonstrantům dánský politik a bývalý bankéř Mads Palsving, který působil ve společnostech Morgan Stanley, Barclays či Credit Suisse.

  • V Ostravě bylo zhruba 1000 lidí

    Přibližně 1000 lidí se dnes sešlo na centrálním Masarykově náměstí v Ostravě na protivládní demonstraci, kterou pořádalo opoziční SPD. Měli s sebou množství českých vlajek, balonky s logem SPD, ale v davu vlály také vlajky moravská, slezská či Aliance národních sil. Lidé žádali odstoupení vlády, několikrát skandovali: „Demisi, demisi!“

    Demonstraci zahájila z reproduktorů píseň Jaromíra Nohavici Ostravo a státní hymna. Poté se na pódiu vystřídala řada řečníků včetně spisovatelky Lenky Procházkové či Jiřího Janečka z hnutí Otevřeme Česko – Chcípl PES. Největší aplaus ale sklidil předseda SPD Tomio Okamura, který vystoupil jako první.

    „Vyzýváme vládu Petra Fialy, aby zastavila zdražování. Nechceme válku a chceme mír,“ řekl Okamura.

  • Další zahraniční podpora

    Na protivládní demonstraci vystupují další zahraniční hosté. Podporu demonstrantům vyjádřili například Petr Bystroň z německé Alternativy pro Německo nebo britská aktivistka Justina Walkerová.

  • „Horší než za bolševika“

    Další hlas z protivládní demonstrace.

    „To, co si teď vláda dovoluje, to je horší než za bolševika. Když se podívám na to, že mě měsíc v Turecku vyjde levněji než zálohy na plyn za 27 tisíc…,“ říká Petr. Za válku na Ukrajině podle něj v důsledku můžou Spojené státy.

    Foto: Vojtěch Gavriněv, Seznam Zprávy

    Petr, jeden z účastníků protivládní demonstrace na Václavském náměstí

  • „Jsme na tom nejhůř“

    Reportér SZ Vojtěch Gavriněv mluví s demonstranty na Václavském náměstí.

    „Podívejte se, jak Česká republika vystupuje v zahraničí. My jsem na tom úplně nejhůř ze všech s dotacemi na elektřinu,“ říkají Alena s Lubomírem. Přišli už na zářijovou demonstraci, líbila se jim solidarita mezi lidmi.

    Svolavatele Ladislava Vrabela znají, jeho postoje je ale nezajímají. „Tady nejde o to, jestli je někdo proruský nebo proamerický, to se tady vůbec neřešilo. Tady jde o energie a českou vládu,“ říká Lubomír.

    Foto: Vojtěch Gavriněv, Seznam Zprávy

    Účastníci protivládní demonstrace na Václavském náměstí.

  • U muzea jsou odpůrci demonstrace

    U Národního muzea se sešlo několik desítek odpůrců protivládní demonstrace s ukrajinskými vlajkami a vlajkami EU. „Nesouhlasím s tou emocí, kterou vyjadřují lidé na Václavském náměstí. Myslím, že je možné, že tuto emoci někdo propagandisticky zneužívá. Evropská unie je pro mě zárukou pluralitní demokracie,“ říká jeden z nich.

  • Na místě je i antikonfliktní tým

    „My musíme platit daně úplně stejně jako vy. Pojďte k nám, máme podstav,“ říká policista v kukle jednomu z demonstrantů. Policisté stojí na schodech Národního muzea a chrání skupinku demonstrantů s ukrajinskou vlajkou. Do debat se zapojuje i antikonfliktní tým policie, informuje z Václavského náměstí reportér Seznam Zpráv Vojtěch Gavriněv.

    Foto: Vojtěch Gavriněv, Seznam Zprávy

    Policie na schodech Národního muzea

  • Zůstáváme v terénu

    Reportéři Seznam Zpráv zůstávají na Václavském náměstí, od některých účastníků čelí slovním útokům.

  • Pozdrav ze zahraničí

    Na demonstraci na Václavském náměstí podpořila účastníky Christine Andersonová z německé strany Alternativa pro Německo. „Váš boj je i můj boj a vždycky bude!“ zakončila své vystoupení, v němž několikrát odkazovala k českému boji proti komunistické totalitě.

  • Odhad organizátorů

    Jan Skalický z pódia poděkoval lidem, že přišli ve větším počtu než na první demonstraci 3. září.

    V Brně na Zelném trhu se sešlo podle odhadu policie a tajemníka městské části Brno-střed Petra Štiky asi 1500 lidí.

  • Policejní odhad

  • Méně než minule?

    Reportéři Seznam Zpráv hlásí, že Václavské náměstí je zaplněno až po Vodičkovu ulici, přičemž se nedá projít téměř ani po stranách. Spousta lidí si přinesla české vlajky, někteří ale mají bizarnější doplňky, v davu byly vidět třeba i vidle.

    Na minulé demonstraci policie odhadla, že přišlo na 70 tisíc lidí.

  • Kdo přišel?

    Na demonstraci přišli komunisté, podporovatelé skupiny Akce D.O.S.T. nebo fanoušci kapely Ortel. Většina lidí, se kterými mluvil reportér Seznam Zpráv, ale přišli sami od sebe a nehlásí se k žádné skupině. Nejčastěji mluví o drahém plynu. Někteří kritizují podporu Ukrajiny ze strany České republiky.

  • „Váleční štváči“

    Lidé zaplnili Zelný trh v Brně. Na plátně sledují aktuální přenos dění z Václavského náměstí. Mezi vlajkami se objevují i transparenty se vzkazy vládě Petra Fialy. ,,Nacházíme se v nejsložitější hospodářské situaci, jakou Česká republika v novodobé historii zažila,“ říkají organizátoři.

    Foto: Natálie Ulbrichová, Seznam Zprávy

    Obrázek z Brna.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy