Hlavní obsah

Diplomacie hledá superúředníka. Má to být „klidná síla“

Foto: MZV ČR

Ministerstvo zahraničí sídlí na pražských Hradčanech.

Reklama

K 1. září končí státní tajemník ministerstva zahraničí Miloslav Stašek. Přesouvá se na post velvyslance v USA. Na vlivnou funkci „superúředníka“ jsou dva favoriti.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Česká zahraniční politika prošla po loňských volbách zásadní proměnou. Je znát, že polevil tlak prezidenta Miloše Zemana a jeho okolí ve snaze obracet Česko na Východ.

Vedení ministerstva zahraničí si ale od příchodu ministra Jana Lipavského (Piráti) zatím žádným personálním zemětřesením neprošlo. Výraznější pohyby v čele Černínského paláce se rozbíhají nyní.

Od konce července má úřad nového náměstka pro evropské záležitosti, experta na bezpečnost a Rusko Jaroslava Kurfürsta. Ve funkci nahradil sociálního demokrata a manžela bývalé ministryně Jany Maláčové Aleše Chmelaře, který má zamířit na české velvyslanectví při OECD v Paříži.

V běhu je pak výběr klíčového úředníka diplomacie – státního tajemníka ministerstva zahraničí. Nahradit má končícího šéfbyrokrata Miloslava Staška, který k 1. září nastupuje na superprestižní post velvyslance v USA. Stašek platil za člověka blízkého Andreji Babišovi (ANO).

Razantní změny v čele všech ministerstev se čekají k začátku příštího roku, kdy by měla vstoupit v platnost novela zákona o státní službě. Ta má obměnit celé patro náměstků - a ponechat jen ty politicky nominované.

Zase bez ženy?

Pohovory se zájemci o vlivnou funkci státního tajemníka či státní tajemnice ministerstva zahraničí proběhnou ve čtvrtek 11. srpna.

Více o novém velvyslanci ve Spojených státech

Detaily o střídání na nejvyšším diplomatickém postu ve Washingtonu najdete zde:

„Žádosti o jmenování na služební místo státního tajemníka v Ministerstvu zahraničních věcí bylo možné podat do 28. července 2022,“ potvrdila Seznam Zprávám mluvčí Ministerstva vnitra Hana Malá. Na vnitro redakci odkázal tiskový odbor ministerstva zahraničí: úřad dohlíží na státní službu.

Personální záležitosti v diplomacii jsou však v české politice výsledkem těžce se rodících kompromisů hlavně mezi ministrem zahraničí, premiérem i prezidentem. A také mužskou záležitostí. Ministerstvo zahraničí nemá ve vedení mezi náměstky ani jednu ženu. Post státního tajemníka je také na úrovni náměstka ministra.

V zákulisí se sice mluvilo o silné ženské kandidátce na post státní tajemnice, velvyslankyni v Nizozemsku Kateřině Sequensové, ta však Seznam Zprávám v pátek sdělila, že se konkurzu nakonec neúčastní. „Do výběrového řízení přihlášena nejsem,“ napsala.

Kompromisním kandidátem by podle zdrojů Seznam Zpráv mohl být bývalý velvyslanec v Zambii Radek Rubeš, který dnes působí v Černínském paláci pod Staškem. Podle informací z ministerstva byl také jedním ze spolupracovníků dnes klíčového poradce premiéra Tomáše Pojara v době, kdy byl Pojar v „Černínu“ náměstkem.

Nového amerického velvyslance se dočká i Praha

Novým velvyslancem v Česku se má stát internetový investor a sponzor demokratů Bijan Sabet.

Mezi kandidáty má být také Petr Buriánek, který je momentálně generálním konzulem v kanadském Torontu. Dvojnásobný velvyslanec se v časech, kdy diplomacii „vládla“ ČSSD a do běhu věcí silně vstupoval Hrad, ocitl tak trochu na druhé koleji. Má „havlovskou“ vizitku - v letech 1997 až 2002 byl ředitelem zahraničního odboru prezidentské kanceláře.

Buriánek ani Rubeš Seznam Zprávám na dotaz ohledně výběrového řízení na post státního tajemníka neodpověděli.

Přihlášku měl do konkurzu podat podle informací Seznam Zpráv i končící velvyslanec ve Vietnamu Vítězslav Grepl.

Úřady oficiálně nesdělují informace o probíhajícím konkurzu, a to ani počet uchazečů. „Výběrové řízení dosud probíhá, proto vám v tuto chvíli nemůžeme poskytnout informace o počtu žadatelů,“ dodala Malá.

Hledá se klidná síla

Nového státního tajemníka bude každopádně ministerstvo zahraničí potřebovat už v září. „Vzhledem ke skutečnosti, že se v rámci výběrového řízení dne 11. srpna 2022 uskuteční pohovory, je uvedený termín reálný,“ uvedla Malá z Ministerstva vnitra. Připomněla ale, že po pohovorech ještě musí dojít k dohodě mezi ministrem zahraničních věcí a náměstkem ministra vnitra pro státní službu. Nového státního tajemníka musí dokonce jmenovat vláda svým usnesením.

Státní tajemníci mají na ministerstvech na starost organizační věci, odměňování zaměstnanců či pracovněprávní vztahy. Přestože nejde o „kreativní“ pozici, jeho či její moc a vliv je veliký. A jak je vidět z kariérního postupu státního tajemníka diplomacie Staška, může to být i odrazový můstek k těm nejprestižnějším pozicím v diplomacii.

„Státní tajemník je nejvyšší úředník ministerstva, který se má v první řadě starat o úřad, věci uklidňovat a dbát na literu zákona. Je třeba tam mít nějakou klidnou sílu, která nemá přílišné ambice být hodně vidět,“ komentoval probíhající konkurz vysoce postavený zdroj z diplomacie.

Je znát, že vláda v diplomatických záležitostech postupuje opatrně vůči Hradu. Po dobu, kdy bude Miloš Zeman prezidentem, se v zahraničněpolitických personálních otázkách hledají kompromisní řešení, která udržují západní orientaci vlády, zároveň ale Hrad „neprovokují“. Dá se také očekávat, že s řadou klíčových personálních otázek se čeká na novou hlavu státu.

Reklama

Doporučované