Hlavní obsah

Pomůžeme i těm, kdo propadli sítem dotací, ujistila vláda v obcích po tornádu

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Petr Fiala a další členové vlády v pondělí navštívili jihomoravské obce, které loni zasáhlo tornádo.

Reklama

aktualizováno •

Členové kabinetu v čele s premiérem Petrem Fialou jsou v pondělí na návštěvě obcí, které loni v červnu poničilo tornádo. Premiér řekl, že penězi na pomoc zasaženým místům se bude vláda zabývat.

Článek

Obce zasažené loňským tornádem dostanou více času na to, aby mohly žádat o státní pomoc. Přišlušný dotační program se má prodloužit o několik měsíců, potvrdil premiér Petr Fiala (ODS) při návštěvě jihomoravských obcí, které loni v červnu poškodila ničivá bouře. „Ne všichni, kdo chtějí podat žádost, ji totiž mohli dobře připravit a získat finanční prostředky,“ zdůvodnil to Fiala.

Dotační program pro obce je nyní vypsaný do konce dubna. „Za tu dobu není možné všechny projekty kvalitně připravit,“ uvedla starostka Hrušek na Břeclavsku Jana Filipovičová.

Podle dalších členů vlády, s nimiž premiér dorazil, také sítem různých dotací propadla asi desítka podnikatelů, kteří nedosáhli na potřebnou pomoc. „Jsme tady, abychom vysbírali tyto kamínky a pomohli je individuálně vyřešit. Peníze se dostanou na všechny, kteří to potřebují,“ ujistil ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

Úkol dostane na starost ministerstvo průmyslu a obchodu. Problém se týká například majitelů restaurace v Moravské Nové Vsi, kteří kvůli různým úředním překážkám na peníze nedosáhli.

„Našli jsme cestu. Potřebné prostředky poskytneme Jihomoravskému kraji. Přes kraj tyto zasažené osoby na peníze dosáhnou,“ řekl ministr Jozef Síkela (za STAN).

Jednotlivcům a rodinám pomohl stát skrze ministerstvo pro místní rozvoj pomocí programu Živel. Státní fond pro podporu investic už podle Bartoše uzavřel smlouvy na čerpání 919 milionů korun, ale žadatelé zatím vyčerpali jen 350 milionů korun. „Je to tím, že někde stavby přes zimu stojí, nebo se čeká na potřebný materiál,“ vysvětlil Bartoš.

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Premiér v obcích zasažených tornádem.

Potvrdil, že úředníci řeší řadu specifických situací. Některé krajské stavby je třeba lepší stavět na jiných místech než původně. Týká se to například domova pro seniory S-Centrum v Hodoníně pro více než stovku klientů. Kraj zvažuje, že ho postaví jinde, nyní prověřuje možnost v Rohatci nedaleko Hodonína. „Věřím, že dnes budeme řešit některé detaily, najdeme u vlády pochopení a dobudujeme obce tak, aby se vrátily do normálního života,“ doplnil hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL)

Členové kabinetu začali pondělní návštěvu v Hruškách na Břeclavsku. Právě tam se žáci základní školy po více než půlroce od ničivé bouře vrátili do svých domovských tříd.

Obec školu za třicet milionů korun opravila, budova měla především poškozenou střechu a fasádu. „V obci muselo jít k demolici 63 domů, ale pokračuje tady masivní výstavba. Drtivá většina z domů se staví znova,“ přivítala premiéra starostka Hrušek.

Jsme zaplavení nesmírným množstvím administrativy. Dubnový termín k přípravě výběrových řízení je opravdu krkolomný. Uvítali bychom alespoň půl roku navíc.
Jana Filipovičová, starostka Hrušek

Společně navštívili také budovu školky, která už je kompletně opravená. „Obecní objekty zatím nejdou tak rychle, jak bychom si představovali, ale i tak jsme vděční,“ dodala starostka.

V Hruškách musejí řešit opravy mnoha obecních budov a infrastruktury. Je to třeba hřbitov, kostel, tělocvična, místní rozhlas či veřejné osvětlení. „Jsme zaplavení nesmírným množstvím administrativy. Dubnový termín k přípravě výběrových řízení je opravdu krkolomný. Uvítali bychom alespoň půl roku navíc,“ uvedla Filipovičová. Podle ní jen v Hruškách půjdou škody na obecním majetku do stovek milionů korun.

Vládní výjezd skončil v Mikulčicích, kam na debatu do kulturního domu dorazilo přes sto místních. Zajímali se třeba o obnovu zeleně, zmiňovali rezervy v komunikaci mezi jednotlivými aktéry zásahu. „Mezi neziskovkami, zasahujícími a místními z počátku nefungovala dobře,“ poznamenal například Dan Petrucha z Člověka v tísni.

Premiér reagoval, že je potřeba zkušenosti z podobných událostí promítnout do krizových zákonů. „Odpovědný stát musí počítat s tím, že se mohou živlené katastrofy stát a mít k tomu přizpůsobenou legislativu a všechny složky,“ řekl.

Podle Bartoše je třeba při mimořádných událostech lépe distribuovat informace. A pokud to zákony dovolují, sdílet otevřená data. „Určitě není ideální jen politická tiskovka. Budeme řešit, jak to zlepšit,“ slíbil Bartoš.

+53

Tornádo nejvíc zasáhlo Hrušky, Moravskou Novou Ves, Mikulčice, Lužice a hodonínskou část Pánov, jižní Moravou se prohnalo loni 20. června. Kvůli ničivé bouři zemřelo šest lidí, zůstalo po ní 1200 poškozených domů a dvě stovky z nich museli hasiči a specializované firmy zbourat. Tornádo za sebou nechalo miliardové škody.

Zprávu jsme aktualizovali v celém rozsahu. Doplnili jsme stanovisko starostky Hrušek na Břeclavsku Jany Filipovičové.

Reklama

Doporučované