Hlavní obsah

„Začíná se dostavovat frustrace.“ Evakuovaní z Mezné se těší na návrat

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Jeden z požárem poničených domů.

Reklama

Začíná se dostavovat frustrace, už bychom se chtěli co nejdřív vrátit. Takto znějí nejčastěji vyjádření lidí, kteří už 14 dní nesmí do svých domovů a chalup v Mezné na Hřensku.

Článek

Lidé z obce Mezná už nesmí dva týdny do svých nemovitostí kvůli požáru v Národním parku České Švýcarsko.

Kozderovi mají v Mezné chalupu, kvůli požáru mají částečně zničenou zahradu. „Vzhledem k tomu, jak je termín návratu opakovaně posouván, začíná se dostavovat frustrace. Lidé se musí tlačit v garsonkách nebo bydlí u svých blízkých. Velmi nás také trápí, že nám vadnou zahrady,“ řekl Seznam Zprávám Pavel Kozdera, který s rodinou často jezdí na chalupu za svými rodiči do Mezné na Hřensku.

Popisuje také, jaká je mezi místními atmosféra.

„Můžete namítat, že je to jen zahrada, že někdo přišel o dům, ano, to je tragédie a soucítím s takto poškozenými. Ale lidé jezdí na chalupu kvůli zeleni, kvůli přírodě. A teď, když máme za ploty spálenou zemi, chceme zachránit alespoň ty zahrádky. Sousedy také velmi trápí ponechaná zvířata na místě, jednomu pánovi uhořely želvy, jiným kolabují terária a akvária a musí na dálku zajišťovat krmení. Ten čas se strašně vleče,“ vysvětluje Kozdera.

Další svědectví přidává Oldřich Tomášek. Bydlí v Děčíně, v obci Mezná má také chalupu. Už se těší, až se na ni bude moc vrátit. „Je to řízení osudu. Požár vyžaduje nějaký přístup, to, že se tam nedostaneme, k tomu patří. Jsem vděčný, že mi neshořela chalupa a že to hasiči zvládají,“ řekl Seznam Zprávám pan Tomášek.

Jsem vděčný, že mi neshořela chalupa a že to hasiči zvládají.
Oldřich Tomášek, majitel chalupy v Mezné

Zatím neví, stejně jako Kozderovi, kdy se budou moci vrátit. Starosta Hřenska Zdeněk Pánek má zatím poslední informaci, že by se lidé mohli vrátit už příští týden. Jde ale o odhad a samozřejmě se může vše změnit, pokud by se situace na místě nezlepšovala podle plánu.

„Podle posledních informací snad nejdříve o následujícím víkendu,“ napsal v SMS zprávě starosta Hřenska.

Fotogalerie z Českého Švýcarska:

Hasiči by mohli kompletně zlikvidovat požár v Národním parku České Švýcarsko do konce příštího týdne. Sektory na jihu od řeky Kamenice, případně i soutěsky, by mohli předat správě národního parku pravděpodobně v průběhu týdne, zřejmě dříve než ve zmiňovaný pátek. ČTK to dnes řekl mluvčí hasičů Martin Kavka.

Samotné předání uhašených sektorů podle Kavky neznamená, že do nich bude moci hned veřejnost. „Například v soutěskách jsou popadané stromy a jsou částečně požárem poškozené,“ uvedl. Přesnější termín předávání by mohli hasiči oznámit v pondělí, stejně jako předběžný harmonogram snižování jejich počtu nasazeného v národním parku.

V pondělí do Hřenska zamíří ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), zúčastní se hasičského brífinku, prohlédne si místa zasažená požárem a pak bude společně s generálním ředitelem hasičů Vladimírem Vlčkem hovořit s novináři.

Katastrofální požár v Českém Švýcarsku

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Požár v Českém Švýcarsku.

Národní park České Švýcarsko zachvátil v roce 2022 rozsáhlý lesní požár, který se rozšířil i do okolních oblastí.

Reklama

Doporučované