Hlavní obsah

Hlasování zastupitelů v Praze a Brně: ANO a Spolu k sobě mají velmi blízko

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Primátorem Prahy byl dnes zvolen lídr Spolu Bohuslav Svoboda (ODS). Funkci zastával už jednou, v letech 2010–2013.

Reklama

aktualizováno •

Podrobná analýza hlasování zastupitelů ve dvou největších městech ČR ukazuje, že lidé zvolení za ANO a Spolu hlasují ve shodě, a to mnohem častěji, než jak se mohlo zdát z kampaně před komunálními volbami.

Článek

Stejně jako Seznam Zprávy dlouhodobě sledují a analyzují hlasování poslanců a poslankyň ve Sněmovně, budou se věnovat i zastupitelstvům velkých měst.

Od voleb uběhla zatím relativně krátká doba a je kupříkladu brzy na striktní hodnocení docházky, prvotní pohled však už nyní ukazuje zajímavé skutečnosti. Nejviditelnější je vysoká shoda na hlasováních mezi koalicí Spolu a hnutím ANO, a to v obou největších městech České republiky.

Praha

V Praze je situace velice specifická, neboť ani téměř pět měsíců po volbách nemá radu města. Zastupitelé si ji mají zvolit dnes. Místní „vládu“ tak stále ze zákona tvoří koalice z doby před volbami. Zákon pamatuje na to, aby město nezůstalo bez vedení, pokud se nově zvolení zastupitelé neshodnou na složení rady.

Ve vznikající jedenáctičlenné radě hlavního města usednou tři zástupci ODS, dva TOP 09, čtyři Piráti a dvojice za STAN. Za lidovce v radě nakonec nikdo nezasedne a místo toho obsadí posty dvou placených předsedů výborů zastupitelstva.

Účast na hlasováních pražských zastupitelů je nyní celkově vysoká; ze 192 hlasování nemá nikdo menší než 61% účast.

Největší rebelka: Hana Kordová Marvanová

Při porovnání toho, v jaké shodě spolu hlasují jednotliví zastupitelé a zastupitelky, se v následujícím grafu významně odráží situace v uskupení Spolu. Pražská zastupitelka zvolená na kandidátce Spolu Hana Kordová Marvanová v prosinci odmítla zvolit primátorem Bohuslava Svobodu (ODS). Tím nebyla zvolena ani rada složená ze zástupců Spolu, již mělo dle dohody podporovat hnutí ANO.

Nyní se politička veřejně nechává slyšet, že s ní kolegové ze zastupitelského klubu Spolu nemluví. Na sněmovní úrovni podporu od poslanců této koalice ale podle svých slov má: „Voliči i lidé ze Spolu mi děkovali a psali, že jsem zachránila pověst Spolu v Praze, protože varianta s ANO by byla politicky špatná, nepřijatelná pro voliče i nestabilní,“ řekla Hana Kordová Marvanová v rozhovoru pro iRozhlas.

ANO a Spolu jsou si velmi blízko

Poslední srovnání pražských zastupitelů zachycuje, jak se vymezují vůči dosluhující vládnoucí koalici na magistrátu, již tvoří zástupci Prahy sobě, Pirátů, TOP 09 a STAN.

Z dodatečného porovnání všech zastupitelů jednotlivě pak jednoznačně vyplývá, že ANO a Spolu skutečně hlasují ve shodě.

Brno

Jak bylo řečeno v úvodu, nyní je brzy na hodnocení docházky, která se projeví vždy až při dlouhodobějším pohledu. V Brně od ustavujícího zastupitelstva proběhlo 320 hlasování, v nichž je účast zastupitelů a zastupitelek vysoká, až na pár výjimek více než 90 procent.

Nejvíce jednotné kluby mají v Brně ANO, dále Piráti a SPD. Pohromadě drží i ČSSD a KDU-ČSL ve spojení se STAN. Toto uskupení má zároveň jediného, zato největšího rebela ze všech zastupitelů, jímž je Martin Maleček. Obdobně je na tom trojice zastupitelů za Zelené a Žít Brno, kde se zase vyčleňuje Matěj Hollan.

V porovnání s ostatními zastupitelskými kluby je uskupení ODS a TOP 09 v tuto chvíli nejvíce nejednotné.

Piráti, Zelení a Žít Brno se lehce vymezují proti koalici

Vůči vládnoucí koalici se nejvíce vymezují opoziční zastupitelé z SPD. Zajímavý pohled ale ukazuje také hlasování pirátských zastupitelů, kteří se s vládnoucí koalicí shodují relativně ve vysoké míře (v průměru téměř z 80 procent). To je zhruba stejně jako shoda dalšího opozičního uskupení Zelených a Žít Brno.

Koalice ANO a Spolu vznikla v polovině velkých měst

ODS a ANO se domluvily na koalici zhruba v polovině velkých měst. Na 49 radnicích byla domluvena vládnoucí koalice ve složení ODS+ANO, případně ještě další strana či sdružení.

Oprava: V článku bylo nepřesně uvedeno, že opozici v Brně tvoří Zelení, Žít Brno a SPD; doplnili jsme informaci o další opoziční stranu - Piráty.

Reklama

Doporučované