Hlavní obsah

Hlavní město před volbami: Prahu chce vést exprimátor i bývalá ombudsmanka

Foto: Gavenda Jaroslav, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Lídr ODS chce silnice, Piráti moderní město pro všechny, jednička kandidátky hnutí ANO konec „experimentů na Pražanech“. Podívejte se, kdo chce stanout v čele hlavního města.

Článek

Čas do podzimních komunálních voleb se krátí. Obyvatelé Česka rozhodnou o složení obecních zastupitel a třetiny Senátu ve volbách do Senátu v pátek 23. a v sobotu 24. září 2022.

V hlavním městě je za favorita zářijového hlasování označována koalice Spolu, tedy uskupení ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, a její kandidát na primátora Bohuslav Svoboda (ODS). Vyzve současného primátora Zdeňka Hřiba (Piráti).

Hnutí STAN, jehož pověst utrpěla aktuální kauzou kolem pražského dopravního podniku, vyšle do boje v hlavním městě Petra Hlaváčka, současného prvního náměstka primátora. A po tomto týdnu je jasno i v tom, kdo stane v čele kandidátní listiny hnutí ANO.

Seznam Zprávy přinášejí přehled lídrů, kteří se budou ucházet o přízeň voličů.

Bohuslav Svoboda (Spolu)

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Bohuslav Svoboda

Bohuslav Svoboda už zkušenosti s řízením hlavního města má - 78letý politik byl primátorem v letech 2010 až 2013. Teprve koncem června ho soud zprostil viny v kauze Opencard. Podle státního zástupce mělo tehdejší vedení města neoprávněně zvýhodnit tehdejšího vlastníka práv k opencard firmu Haguess.

Svoboda je od roku 2013 poslancem za ODS, v Praze kandiduje za koalici Spolu, která chce zopakovat úspěch z loňských voleb do sněmovny.

Věc je naprosto jasná, musí se vyřešit okruh a musíme kvůli tomu využít všechny možnosti.
Bohuslav Svoboda

Zdeněk Hřib (Piráti)

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Zdeněk Hřib

Jednačtyřicetiletý Zdeněk Hřib je primátorem Prahy je od roku 2018, kdy ve funkci nahradil Adrianu Krnáčovou (ANO). Piráti sice před čtyřmi lety v hlavním městě nevyhráli, dokázali ale vytvořit koalici s uskupením Praha Sobě a Spojenými silami pro Prahu (TOP 09 a STAN).

Podle svých slov se k obhajobě rozhodl, aby se pokusil vytvořit v Praze stabilní politické prostředí.

Praha musí být městem pro všechny: cestující v MHD, řidiče, cyklisty i chodce. Nesouhlasím proto s žádným jednostranným zaměřením.
Zdeněk Hřib

Jan Čižinský (Praha Sobě)

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Jan Čižinský

Čtyřiačtyřicetiletý Jan Čižinský byl v letech 2017 až 2021 poslancem za KDU-ČSL a stále je úřadujícím starostou Prahy 7. 

Momentálně sbírá podpisy, aby se vůbec mohl voleb zúčastnit, protože se rozhodl kandidovat jako nezávislý kandidát podpořený peticí. Musí tedy sesbírat podpisy nejméně sedmi procent obyvatel města.

Politika je pro nás služba lidem. Proto se budeme v rámci volební kampaně hlavně potkávat s Pražany v ulicích a jako vždy s nimi budeme mluvit o tom, co je v jejich čtvrti trápí nebo jak by měla Praha vypadat, aby se jim tady dobře žilo.
Jan Čižinský

Petr Hlaváček (STAN)

Foto: Seznam Zprávy

Petr Hlaváček

Zanedlouho 61letý Petr Hlaváček kandidoval před čtyřmi lety v komunálních volbách jako nestraník za TOP 09. Letos jde ale do boje o pražský magistrát v barvách Starostů a nezávislých.

V letech 2015 až 2016 byl ředitelem Institutu pro plánovaní a rozvoj hlavního města Prahy. V současné chvíli je prvním náměstkem primátora pro oblast územního rozvoje a územního plánu.

Město, které je empatické ke všem. Vnímá pohledy různých generací a skupin.
Petr Hlaváček

Patrik Nacher (ANO)

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Patrik Nacher

Nyní sedmačtyřicetiletý Patrik Nacher měl na post primátora kandidovat už před čtyřmi lety, ale po zásahu předsedy hnutí ANO ho nakonec na prvním místě kandidátky přeskočil Petr Stuchlík.

Nacher je pražským zastupitelem od roku 2014, od roku 2017 je i poslancem Parlamentu. Jeho agendou jsou hlavně ekonomická témata. Na pražském magistrátu se často hlasitě vymezuje vůči vládnoucí koalici.

Praha si zaslouží konec aktivistické politiky a experimentů na Pražanech.
Patrik Nacher

Anna Šabatová (Solidarita, koalice ČSSD, Zelených Budoucnosti a Idealistů)

Foto: Jan Handrejch/Právo, Profimedia.cz

Anna Šabatová

Jednasedmdesátiletá Anna Šabatová byla v letech 2014 až 2020 ombudsmankou. Před tím, mezi roky 2001 a 2007 byla zástupkyní veřejného ochránce práv. Celoživotně se zabývá ochranou lidských práv.

Signatářka Charty 77 a její někdejší mluvčí v minulosti kandidovala do Senátu, a to jako nestranička za Zelené. Blízká jsou jí sociální a environmentální témata.

Moje hlavní téma je sociální oblast, ale velmi citlivě vnímám i věci související s životním prostředím.
Anna Šabatová

Milan Krajča (KSČM)

Osmatřicetiletý místopředseda komunistické strany a publicista kandidoval loni ve volbách do Poslanecké sněmovny, ale stejně jako celá strana neuspěl. Ve vedení KSČM má na starosti evropské záležitosti a občanský sektor.

Komunisté se v pražské kampani zaměří na témata bydlení, dopravy a zdražování, která podle nich vedení města neřeší.

Chceme řešit bytovou krizi v našem hlavním městě, protože bydlení se v metropoli stalo nedostupným luxusem. Chceme podporovat masivní výstavbu bytů.
Milan Krajča

AKTUALIZACE: upravili jsme informaci o koalici Solidarita.

Reklama

Doporučované