Hlavní obsah

Chcípl PES zveřejnil adresy poslanců. „Je to útok na rodiny, děti,“ řekl Fiala

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Hnutí opakovaně organizuje demonstrace proti přijetí novely pandemického zákona.

Reklama

aktualizováno •

Adresy trvalých bydlišť nakonec z výzvy zmizely. Chcípl PES prý reagoval na včerejší dění ve Sněmovně, kdy vládní koalice protlačila prodloužení jednací doby, a ztížila tím obstruování opoziční SPD.

Článek

Hnutí Chcípl PES vyzvalo své příznivce, aby protestovali před trvalými bydlišti poslanců. Na Facebooku zveřejnilo adresy těch, kteří hlasovali pro přijetí pandemického zákona. Údaje jsou k dohledání v živnostenském rejstříku a jiných veřejných zdrojích, u adres nebyla přiřazena žádná jména.

Po dvou hodinách představitelé hnutí adresy smazali a místo toho radí, aby si lidé dohledali adresy poslaneckých kanceláří.

Ministr vnitra Vít Rakušan po schůzce s prezidentem Milošem Zeman na Pražském hradě řekl, že to oba odsoudili. „Zveřejnění adres těch poslanců a poslankyň, kteří hlasovali pro pandemický zákon, tento akt pan prezident Zeman velmi silně odsoudil a tady jsem s ním v jasném souladu. Odsuzuji to úplně stejně, nejde o útok na poslance a poslankyně, kteří jsou v sále v Poslanecké sněmovně, ale jedná se o možnost, že jsou konfrontováni rodinní příslušníci na těch adresách,“ řekl ministr vnitra po schůzce se Zemanem.

Za hranou

Chcípl PES organizuje demonstrace před Poslaneckou sněmovnou kvůli schvalování takzvaného pandemického zákona. V minulosti na sebe demonstranti upozornili šibenicemi a skandováním „zrádci národa“. Nyní představitelé hnutí udělali další sporný krok – vyzvali své příznivce, kteří nemohou dorazit na Malostranské náměstí v Praze, aby se vydali před bydliště poslanců. Ti by přitom měli být v práci, tedy ve Sněmovně, takže v místě jejich bydliště demonstranti naleznou spíš jejich rodiny. Několik poslanců se proti této praktice ohradilo.

„Vyzývat k tomu, ať jdou lidé protestovat před domy poslanců, a zveřejnit jejich adresy považuji za něco naprosto zoufalého, co do demokratické diskuse fakt nepatří. Kritizoval jsem, když se to dělo vůči bývalému ministru zdravotnictví Blatnému a jeho rodině, tohle je za hranou,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka na svém twitterovém účtu.

Ministr vnitra Vít Rakušan ve Sněmovně řekl, že jako ministr vnitra vydal pokyn republikové policii, aby zareagovala. „Policie ČR v této chvíli situaci velmi bedlivě monitoruje a dělá veškerá operativní opatření, která s tímto souvisí,“ uvedl.

„Tohle není útok na jednotlivé poslance a poslankyně. Tohle je útok na naše blízké. Vyzývám všechny z vás, ať jste z kterékoli části politického spektra, prosím vás o to, nic jiného mi nezbývá, abyste odmítli i na vašich sociálních sítích zveřejnění adres poslankyň a poslanců, kteří hlasovali pro pandemický zákon,“ řekl Rakušan.

Na tiskové konferenci po jednání vlády odsoudil zveřejnění adres i premiér Petr Fiala (ODS). „Nejde o odpůrce pandemického zákona, ale o odpůrce demokratického projednávání ve Sněmovně, ať venku nebo tady u řečnického pultu, ti v posledních hodinách překračují všechny meze,“ řekl. „Nemám na mysli protesty, ty k demokracii patří, ale chtěl bych jasně odsoudit zveřejnění adres poslanců, kterého se dopustila iniciativa Chcípl PES. Jeho členové tím ohrozili bezpečnost dětí, rodičů, blízkých. Je to něco, co já považuju za naprosto nepřijatelné. To do demokratické společnosti nepatří. Už se k tomu dále nechci vracet, každý vidí k jak nedůstojným a nebezpečným krokům sklouzávají odpůrci, ať v parlamentu, tak na ulici, oni se vzájemně propojili a brání demokracii, brání parlamentarismu.“

Policie na Twitteru napsala, že je připravena okamžitě zakročit. „Aktivitu Chcípl PES jsme zaznamenali a přijímáme adekvátní opatření. Organizátoři vyzývají k protestům proti poslancům v místě jejich bydliště, přestože vědí, že jsou v Poslanecké sněmovně. Jsme okamžitě připraveni zakročit, pokud dojde k jakémukoliv protiprávnímu jednání,“ uvedl twitterový účet policie.

Na sociálních sítích zveřejnění adres odsoudila řada převážně koaličních poslanců. „Poslanci v práci, doma samy ženy a děti. Neskutečná hanebnost, kterou musí řešit policie,“ napsal například lidovec Šimon Heller.

Výzvy k protestům před bydlišti poslanců kritizoval třeba i senátor Zdeněk Hraba, který přitom pandemický zákon kritizoval a hlasoval proti němu. Senát ostatně těsnou většinou novelu neschválil, a proto ji teď znovu projednává Sněmovna.

„Nesouhlas s pandemickým zákonem ještě nikomu nedává právo chovat se jako hovado. Jinak totiž výzvy k protestům před domovy poslanců a poslankyň ani nazvat nejde. Co na to rodiny poslanců? Co na to jejich děti? Pandemický zákon nepodporuji, ale od tohoto chování se distancuji,“ napsal Hraba na Twitteru.

Představitelé hnutí na jednu stranu zveřejnění adres obhajují, zároveň ale mluví o reakci na porušování pravidel ze strany vládních poslanců.

„My jsme zahnáni do kouta, už nevíme, co dělat. Není to protizákonné. Je otázka, jestli je to v demokratické společnosti správný nástroj, ale otázka také je, jestli jsme stále v demokratické společnosti,“ řekl pro Seznam Zprávy předseda hnutí Jakub Olbert.

Naráží přitom na situaci, která se odehrála v úterý večer ve Sněmovně. Vládní koalice odhlasovala prodloužení jednací doby, podle opozičních SPD a ANO přitom ale vládní většina porušila pravidla jednání dolní komory. Koalice tím ztížila postup SPD, která kvůli pandemickému zákonu opět sáhla k obstrukcím. Prodloužení jednací doby se odpůrcům pandemického zákona nehodí.

Stejně argumentuje i první místopředseda hnutí Chcípl PES Jiří Janeček. Zároveň ale tvrdí, že adresy trvalých bydlišť se do výzvy dostaly omylem. Přibližně dvě hodiny po zveřejnění výzvy skutečně hnutí adresy smazalo.

„Hlavním viníkem je Fiala a Pekarová, kteří odmítli sdělit, kdy bude zařazen bod týkající se přehlasování senátního veta! Vše se pak dělá narychlo a mohou vznikat chyby. Vyzýváme občany, aby své stanovisko přišli říci do kanceláří poslanců ve svých obvodech,“ uvedl později první místopředseda hnutí Jiří Janeček.

„Na druhou stranu věřím tomu, že spousta těch našich příznivců je natolik kultivovaných, že by tam nedělali nic zásadního,“ řekl Janeček pro Seznam Zprávy.

Hnutí Chcípl PES dlouhodobě protestuje proti schválení novely pandemického zákona, která mimo jiné rozšiřuje možnosti vydávání proticovidových opatření a prodlužuje účinnost zákona z konce února na konec listopadu. Senát novelu ve čtvrtek 10. února zamítl. Senátoři, ale i její další kritici poukazují na možnou protiústavnost některých ustanovení a kritizovali zrychlené schvalování předlohy ve stavu legislativní nouze.

Aktualizovali jsme o stanoviska dalších politiků. Doplnili jsme vyjádření premiéra Petra Fialy.

Reklama

Doporučované