Hlavní obsah

Hrad uhájil svůj rozpočet alespoň do letošního září, pak se uvidí

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Zvažovalo se i to, zda je možné Hradu nakázat, kde má šetřit. Nakonec ale poslanci nechají projít aktuální dohodu Hradu a resortu financí.

Reklama

Kancelář prezidenta republiky musí škrtat jen minimálně, a to 2,55 milionu korun. Její plánované výdaje na rok 2023 pak jsou 471,7 milionu korun.

Článek

Poslanci rozpočtového výboru schválili rámec, ve kterém se má pohybovat rozpočet Kanceláře prezidenta republiky v následujícím roce. Oproti letošnímu roku Hradu škrtli jen 2,55 milionu korun.

Pro takovou dohodu zvedlo ruku všech dvacet přítomných poslanců koalice i opozice, projednávání nakonec netrvalo ani pět minut.

Jednání o rozpočtu prezidentské kanceláře přitom v tomto volebním období provázejí emoce a mnozí zákonodárci by rádi v rozpočtu škrtali více, zejména po udělení prezidentské milosti odsouzenému šéfovi Lesní správy Lány Miloši Balákovi. Jednalo se totiž o finanční delikty a Balák v Lánech, které spadají pod prezidentskou kancelář, dále hospodaří.

Letos se Hrad musel uskromnit o 21,7 milionu korun. Podle schváleného návrhu rozpočtu na rok 2013 se mu má ale 19 milionů z této částky vrátit a v rozpočtu se počítá i s dalšími 900 tisíci korunami na zabezpečení prezidenta republiky po konci jeho mandátu.

Miloš Zeman totiž bude mít ze zákona nárok na rentu ve výši 50 tisíc korun měsíčně a dalších 50 tisíc korun na takzvané víceúčelové náhrady.

Původně Hrad nechtěl akceptovat ani ministerstvem financí nařízené snížení výdajů alespoň o 2,25 milionu, nakonec se ale dohodly.

Oprava letošního rozpočtu

Bitva o rozpočet 2023 se sice teprve rozbíhá, podle informací Seznam Zpráv ale není dohraná ani ta, která se odehrává na pozadí letošního roku.

K oběma se chystá zasednout vedení všech koaličních stran, jež se bude bavit o jednotlivých parametrech. Oprava letošního rozpočtu, aby lépe odpovídal současné ekonomické situaci, se pak plánuje během léta a hlasovat by se o ní mělo na plénu Sněmovny zřejmě v září.

Například ještě před jednáním středečního výboru se sešli zástupci vládní koalice, kteří jsou jeho členové, a bavili se, jak se k hradním financím postavit. Zvažovali například to, zda je možné Hradu nakázat, kde má šetřit. Nakonec ale souhlasili, že podpoří aktuální dohodu resortu financí s Hradem a aktuální návrh nechají projít.

Kancelář prezidenta, vedená Vratislavem Mynářem, totiž škrty předepsané na letošní rok vepsala do rozpočtu Správy Pražského hradu. V překladu tedy dala méně peněz na opravu památek.

Přidání 19 milionů proto nyní nevadí. „Víme, že jsou to peníze, které by měly být vráceny na památky, které je třeba opravovat,“ vysvětloval rozhodnutí rozpočtového výboru lidovecký poslanec Jiří Navrátil.

Co se týče resortu financí, ve středu se čeká ještě jedno důležité oznámení, jež bude pro vládu premiéra Petra Fialy (ODS) určující v tom, jak se jí bude v následujících letech hospodařit.

Prezident Miloš Zeman na odpoledne ohlásil jmenování nových členů rady České národní banky. Guvernérem již dříve jmenoval Aleše Michla, který zastává opačné názory než současná vládní garnitura. V bankovní radě ČNB je ale klíčová většina a ta se po středě může změnit.

Reklama

Související témata:

Doporučované