Hlavní obsah

„Já se mu vyhýbala,“ říká o vyloučeném členovi šéfka TOP 09 Pekarová

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Reklama

Po hnutí STAN padaly hlavy kvůli kauze Dozimetr i v pražské TOP 09. Proč, když ani jeden z vypuzených politiků není obviněný ani podezřelý, vysvětluje šéfka strany Markéta Pekarová Adamová.

Článek

TOP 09 byla v tomto volebním období na pražské radnici se Starosty a nezávislými v koalici a členkou pražské organizace je i její předsedkyně a šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

V pondělí večer ukončil členství v souvislostí s případem korupce na pražském magistrátě Jiří Fremr – pobočník šéfa pražské stranické buňky a předchůdce Pekarové v čele strany Jiřího Pospíšila. Fremr byl Pospíšilův poradce, působil ve správní radě Musea Kampa, což je instituce s Pospíšilem bytostně spojena, nebo zaregistroval ochranné známky na název koalice Spojených sil pro Prahu.

Nutno dodat, že Fremr v kauze nefiguruje jako obviněný ani jako podezřelý, z policejních dokumentů ale vyplývá, že byl v kontaktu s hlavním podezřelým, zlínským podnikatelem Michalem Redlem.

„Do personálních otázek jsem Jiřímu Pospíšilovi nezasahovala, ale panu Fremrovi jsem se vyhýbala a já osobně bych si jej za spolupracovníka vzhledem k jeho minulosti rozhodně nevybrala,“ říká v e-mailovém rozhovoru pro Seznam Zprávy Markéta Pekarová Adamová.

Nedůvěru pak centrální vedení TOP 09 vyslovilo i dnes již bývalému místostarostovi TOP 09 na Praze 9 Markovi Doležalovi. Ten kvůli kauze Dozimetr rezignoval na své veřejné funkce a nebude v nadcházejících komunálních volbách kandidovat. I on také potvrdil, že v TOP 09 jako takové končí.

Proč se vedení TOP 09 rozhodlo vyzvat oba pražské členy, kteří jsou skloňování v kauze Dozimetr, aby odešli ze strany?

Nároky na morální jednání politiků, které máme na druhé, máme i sami na sebe. Předsednictvo TOP 09 se proto jednomyslně usneslo, že vazby na obviněné v tzv. kauze Dozimetr nelze tolerovat. Byť nejsou vyšetřovaní, natož obvinění, tak u pánů Marka Doležala a Jiřího Fremra žádáme rezignaci na veřejné funkce.

Z čeho je viníte? Je jejich pochybení tak velké, že je to až na vyloučení?

Z veřejně dostupných informací vyplývá, že byli v kontaktu s Michalem Redlem, který je obviněn ze závažné trestné činnosti. A to v situacích, kdy o trestné činnosti mohli vědět, pak by však i na ně platila oznamovací povinnost směrem k policii. Nechci, aby dobré jméno TOP 09, stovek jejích členů a jejich dobré práce v politice, kazila kauza dvou členů. V politice jde totiž často i o to, jak dané věci vypadají, nejen o to, co je či není trestné.

Máte podezření, že mohou být zapojeni do případu více?

Takovéto informace nemám, ale pro mě je nepřijatelné již jejich chování, které najevo vyšlo. Stejně tak to vnímají členové vedení strany.

Jak byste popsala roli pana Fremra v pražské TOP 09? Dá se jeho role v něčem připodobnit k postavení Michala Redla ve vztahu k hnutí STAN?

Pan Fremr je médii označován jako volební manažer TOP 09, to se však nezakládá na pravdě. Spolupracoval výhradně na lokální úrovni v rámci kampaní pražské organizace v evropských a komunálních volbách. Jinak je, respektive byl, řadovým členem.

Jeho role je s rolí pana Redla zcela nesrovnatelná. Pochybení se však dopustil, a proto je z něho nutné vyvodit odpovědnost. Předsednictvo TOP 09 navíc vyzvalo pražskou organizaci pod vedením Jiřího Pospíšila, aby zavedla mechanismy, které podobným politickým chybám zamezí.

O panu Fremrovi se psalo již dříve, že se o něj zajímá policie, před soudem stanul pro křivopřísežnictví. Varovala jste kolegy v Praze, že jeho osoba může být problematická?

Do personálních otázek jsem Jiřímu Pospíšilovi nezasahovala, ale panu Fremrovi jsem se vyhýbala a já osobně bych si jej za spolupracovníka vzhledem k jeho minulosti rozhodně nevybrala.

V případě Jiřího Pospíšila, jak si představujete okamžité ukončení spolupráce s panem Jiřím Fremrem. Znamená to, že spolu třeba nemají jít ani na kávu?

Domnívám se, že minimálně do vyšetření případu by Jiří Pospíšil v kontaktu s Jiřím Fremrem být neměl.

Neměl by větší politickou zodpovědnost vyvodit i Jiří Pospíšil? Například rezignovat na předsedu pražské TOP 09?

Od Jiřího Pospíšila očekávám, že v pražské Topce k podobným chybám již docházet nebude. Ostatně vyzvalo jej k tomu i celé předsednictvo strany. On sám však v kauze nijak nefiguruje.

Pokud vezmu sílu reakce TOP 09 na problém, v němž se dva lidé se stranou spojení ocitli, a srovnám ji se silou reakce hnutí ANO na kauzy jejích členů, tak jsou od sebe na míle vzdálené. Nevymlouváme se na kampaň či účelovku, ale stavíme se k problému čelem. Platí okřídlené padni, komu padni.

Měl by kandidovat jako lídr TOP 09 v Praze?

Jiří Pospíšil je pražskou krajskou organizací schváleným lídrem TOP 09, který se bude ucházet o důvěru voličů.

Reklama

Doporučované