Hlavní obsah

Jedněm vzali, druhým dali. Poslanci proti sobě postavili sport a mládežníky

Foto: Unsplash.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Poslanci i Ministerstvo financí odsouhlasili škrtnutí 60 milionů z původně schválené podpory pro sport. Hodlají ji zaslat mládežnickým organizacím, na které se v době rostoucích cen energií zapomnělo úplně.

Článek

Na konci července vláda premiéra Petra Fialy (ODS) odsouhlasila dodatečných 500 milionů pro amatérský sport, na který významně dopadla energetická krize.

Teď chtějí poslanci zase 60 milionů z této částky vzít a poslat je Ministerstvu školství na podporu mládežnických organizací, jako jsou třeba skauti nebo pionýři.

Náklady na vytápění či elektřinu totiž významně vzrostly i organizacím poskytujícím dětem mimoškolní výchovu, jenže státní rozpočet na ně nemyslel. Koaliční poslanci to proto chtějí změnit pozměňovacím návrhem zákona o státním rozpočtu. Ve středu ho podpořily jak rozpočtový výbor Sněmovny, tak Ministerstvo financí.

„V zásadě to zůstává ve stejné oblasti. Národní sportovní agentura už vypsala dotační titul, který není na půl miliardy, ale na nižší částku. Takže pozměňovací návrh neohrozí dotační titul, který směřuje k pomoci s vysokými cenami energií. Proto jsem nakonec dal souhlasné stanovisko,“ uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Zmíněná Národní sportovní agentura (NSA) skutečně peníze rozdělila do více dotačních titulů. Na provoz a údržbu, tedy na zvýšení nákladů na energie, mělo jít 385 milionů korun. S dalšími 60 miliony agentura počítala pro malé kluby nebo jednoty, které podaly pozdě žádost v programu Můj klub. O 55 milionů měla být navýšena podpora významných sportovních akcí, kterou NSA musela kvůli nižšímu rozpočtu seškrtat o dvě třetiny.

„O návrhu nikdo z Národní sportovní agentury nevěděl. Naším cílem je pro kluby získat další peníze, aby mohly přežít zimu. Pokud dojde naopak k jejich škrtům, uspíší to krach a zavření mnoha sportovních klubů a sportovišť,“ komentoval rozhodnutí zákonodárců a resortu financí mluvčí Národní sportovní agentury Jakub Večerka.

Končíme, zavíráme, hlásí sportovci

„Měsíčně jsme platili 80 až 90 tisíc, což za sedm měsíců sezony bylo nějakých 600 tisíc. Teď nám to ale vychází na milion za jediný měsíc,“ počítá Jan Trunda, předseda HC TJ Šternberk, který letos neudělá led, musel tak rozpustit mládežnická družstva.

Potřebovali by více, bude se ale škrtat

Zrovna v úterý přitom sportovní organizace prezentovaly výsledky průzkumu, podle kterých se kluby a jednoty dostávají kvůli zdražování na hranu existence.

České unie sportu uvádí, že 17 procent klubů s vnitřním sportovištěm může zaniknout ještě do konce roku. Existenčně je ohrožena také čtvrtina tělovýchovných jednot České obce sokolské.

Náklady na energie amatérských sportovních klubů vzrostly meziročně podle NSA ze dvou na šest miliard korun. Potřebovaly by tak ještě vyšší dodatečnou státní podporu než schválených 500 milionů korun, ne další škrtání.

„My jsme nedali NSA pokyn, aby měla částku v dotačním titulu nižší než 500 milionů korun, to bylo její rozhodnutí, a říkám: jde to do stejné oblasti, jen jsou ty děti jinak organizované. Mění se sice příjemci, ale nemění se účel těch peněz, to je pro mě důležité,“ řekl ministr Stanjura.

Přesně tento pokyn ale vláda Národní sportovní agentuře dala. V návrhu zákona o státním rozpočtu, který vláda schválila, se píše, že prostředky pro NSA jsou určené nejen „na provoz sportovišť v návaznosti na významný inflační růst běžných nákladových položek“, ale také „pro malé kluby nebo jednoty s dobrovolníky, které nemohly být podpořeny vzhledem k pozdě podaným žádostem“ a „k podpoře významných sportovních akcí“.

Vládou schválený zákon o státním rozpočtu

Navyšuje se objem prostředků (Národní sportovní agentury, pozn. aut.) o 500 mil. Kč na neinvestiční dotace pro sportovní organizace. Prostředky jsou určené na provoz sportovišť v návaznosti na významný inflační růst běžných nákladových položek. Prostředky budou dále využity na dotace pro malé kluby nebo jednoty s dobrovolníky, které nemohly být podpořeny vzhledem k pozdě podaným žádostem a kterým tak hrozí riziko ochromení až likvidace. Část prostředků bude použita k podpoře významných sportovních akcí, jejichž počet by v případě nenavýšení prostředků poklesl o více než 2/3 oproti předchozímu roku.

Zdroj: Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 57/2022 Sb., o státním rozpočtu České republiky na rok 2022

„Vzhledem k tomu, že jsme se dozvěděli zprávu o návrhu škrtů včera večer z médií, tak v tuto chvíli nedokáži odpovědět, jakých položek se to dotkne,“ dodal ve středu Večerka.

Národní sportovní agentura tudíž zatím neví, jestli škrtne peníze na sportovní akce, pro malé kluby nebo na pokrytí rostoucích nákladů za energie. Vzhledem k velkému počtu zájemců už přitom musela nároky žadatelů plošně škrtnout o polovinu.

Peníze pro mládežníky do konce roku

S přesunutými 60 miliony korun už ale počítá Ministerstvo školství. Co nejdříve hodlá vypsat dotaci pro mládežnické organizace. V úterý k tomu měl ministr školství Vladimír Balaš (STAN) jednání s Českou radou dětí a mládeže (ČRDM).

„Celých těchto 60 milionů by mělo jít na podporu mládeže,“ potvrdil Balaš.

Společně s Českou radou dětí a mládeže bude resort nyní diskutovat, podle jakého klíče co nejspravedlivěji prostředky rozdělit.

„Snažíme se komunikovat s organizacemi, abychom navrhli nějaký systém rozdělení peněz, který by byl spravedlivý, a prostředky tak byly rozděleny rovnoměrně,“ řekl po jednání předseda ČRDM Aleš Sedláček.

Peníze by měly organizace obdržet do konce roku. Ministerstvo školství zatím ale přesně neví, kdy dotační výzvu vypíše. Záležet bude mimo jiné na projednávání změn státního rozpočtu v parlamentu.

Reklama

Doporučované